12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
‘un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 92 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum=
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
“Yenilmez” anlamında kullanılan “demir pehlivan” veya “demir kuşaklı pehlivan” motifi, İranlIların doğal destanı olan “Şehname”de, kahramanlık konulu halk hikâyelerimizde ve divan edebiyatımızda kullanılmıştır.
Bâkî; Kanûnî Sultan Süleyman Mersiyesi’nde Kanûnî Sultan Süleyman için:
“Şemşîr gibi rûy-ı zemîne taraf taraf
Saldun demür kuşaklı cihan pehlivanları” demektedir.
Attilâ İlhan da “demir kuşaklı halkımız“ şiirinde emeğiyle geçinen insanımızı “yenilmez” olarak nitelendirmiştir.
Klasik şiirimizi ve dünya şiirini çok iyi bilen Attilâ İlhan, bunları sentezleyerek kendine özgü bir şiir dili ve evreni kurmuştur.
Toplumsal gerçekçi anlayışla yazdığı bu şiirde Attilâ İlhan, Anadolu’nun neresinde, hangi zanaatla uğraşıldığını ve bu zanaatın zorluklarının neler olduğunu bilmekte; zanaatları, uğraşılan işlerin ayrıntılarını verecek biçimde ve destansı bir üslupla anlatmaktadır.
“demir kuşaklı halkımız” şiirinde de görüldüğü gibi dize başlarında büyük harf kullanmayan Attilâ İlhan, kesme işareti hariç, noktalama işareti de kulanmamıştır. Keskin, sert ifadelerin kullanıldığı bu şiirde Türk halkına duyulan saygı ve sevgi açıkça dile getirilmiştir.
1940’lı yıllarda toplumcu gerçekçi şiir anlayışı devam etmiştir. Bu dönemde Attilâ İlhan, Ahmet Arif, Enver Gökçe, A. Kadir, Rıfat Ilgaz, Ceyhun Atuf Kansu, Ömer Faruk Toprak gibi sanatçılar bu çizgide şiirler yazmışlardır.
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) Şiirde geçen “çifte su vermek”, “çuvaldız”, “Küçük Asya düzü” ve “semer” kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.
“çifte su vermek” tahminim: iki kere su vermek
“çifte su vermek” TDK karşılığı: Metali özel bir biçimde hızla soğutarak daha çok sertleşmesini sağlamak.
****
“çuvaldız” tahminim: büyük iğne
“çuvaldız” TDK karşılığı: Çuval vb. dokumalar dikmekte kullanılan, ucu yassı ve eğri, büyük iğne; kıyık
****
“Küçük Asya düzü” tahminim: Anadolu’nun düzlükleri
“Küçük Asya düzü” TDK karşılığı: Modern Türkiye’nin de bulunduğu Anadolu topraklarının düz alanları
****
“semer” tahminim: At, eşek gibi hayvanlara binip oturmak için kullanılan oturak.
“semer” TDK karşılığı: At, eşek, katır vb. hayvanların sırtına yerleştirilen, üzerine yük bağlanan veya binilen, iskeleti ağaçtan araç.
Soru: 2) Şiirde Bursa bıçakları ve Uşak halılarının özellikleri hangi kelimelerle anlatılmıştır? Açıklayınız.
Soru: 3) “Semercilerin bin ah çekmesi”nin nedenini şiire göre açıklayınız. Bu insanların yaşamıyla sabır arasındaki ilişkiyi belirleyiniz
Cevap: Semerciler, ağır ve zahmetli bir iş yaptıkları için bin ah çekiyorlar. Sabırla çalışarak, zor şartlarda emek veriyorlar. Bu onların dayanıklı ve sabırlı olduklarını, zor işlere rağmen pes etmediklerini gösteriyor.
Soru: 4) küçük asya düzünde ay ve yıldız omuz omuza vermiş ekmek yoğuruyor dizelerinde anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.
Soru: 5) Okuduğunuz şiirde şiirin yazıldığı dönemin sosyal gerçekliğini yansıtan unsurlar verilmiştir. Bunları belirleyiniz.
Soru: 6) Şiire göre Anadolu insanının fiziksel ve ruhsal özellikleri nelerdir? Açıklayınız.
Soru: 7) Attilâ İlhan ve “demir kuşaklı halkımız” şiiri arasında nasıl bir ilişki vardır? Düşüncelerinizi ifade ediniz.
Soru: 8a) Serbest ölçüyle oluşturulan “demir kuşaklı halkımız” şiirinde kafiye ve rediflerden yararlanılmıştır. Bunların hangi amaçla kullanıldığını belirleyiniz.
Soru: b) Şiirde ses akışını sağlamak için aliterasyon (ünsüz tekrarı) ve asonanstan (ünlü tekrarı) yararlanıldığı görülmektedir. Bu ahenk unsurlarına “demir kuşaklı halkımız” şiirinden örnekler bulup gösteriniz.
Cevap: “bıçak dövüyor bıçak bursa’da bıçakçılar” dizesinde b, ç, k, r harfleriyle aliterasyon; “bir ilkbahar sahifesi kimisi silme çiçek” dizesinde i harfiyle asonans yapılmış.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 92
12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-92-melis-yayinlari