Cover Image

Lev Nikolayeviç Tolstoy

Ocak 28, 2023 Okuma süresi: 13 dakika








Lev Nikolayeviç Tolstoy





Lev Nikolayeviç Tolstoy

Lev Nikolayeviç Tolstoy

  • Rus roman ve hikâye yazarı, eğitimci, düşünür.
  • 28 Ağustos 1828’de Moskova’nın güneyinde -Yasnaya Polyana adıyla bilinen bir malikanede- doğdu.
  • Toprak sahibi, aristokrat bir ailenin oğludur.
  • İki yaşında annesini, dokuz yaşında da babasını kaybetti.
  • 1844’te Kazan Üniversitesine girdi. Ancak resmî eğitime duyduğu tepki nedeniyle eğitimini yarıda bıraktı.
  • 1852’de orduya katılarak Kırım Savaşı’nda subay olarak görev yaptı. Dört yıl görev yaptıktan sonra ordudan ayrıldı, sonrasında hayatı boyunca savaş karşıtı bir tutum izledi.
  • 1852-1859 yılları arasında Çocukluk, İlk Gençlik ve Gençlik adlarında otobiyografik üç ciltlik bir roman yayımladı.

  • 1857’de Almanya, İsviçre ve Fransa’yı dolaştı. Dönüşte alternatif bir eğitim anlayışı ile köylü çocukları için Yasnaya Polyana’da bir okul açtı.
  • 1860’da tekrar Avrupa gezisine çıktı. Bu dönemde kendine ait ahlak felsefesi de biçimlenmeye başlamıştı.
  • 1862’de Sofya Andreyevna Bervs’le evlendi ve bu evlilikten on üç çocuğu oldu.
  • İlk büyük romanı Savaş ve Barış’ı 1869’da tamamladı.
  • İkinci büyük romanı Anna Karenina’yı 1877’de bitirdi.
  • 1899’da Kiliseye ağır eleştirilerde bulunduğu son büyük romanı Diriliş yayımlandı.
  • 1900’den sonra zamanının çoğunu din, toplum, ahlak, sanat konularındaki görüşlerini anlatan yazılara ayırdı.
  • Resmî Hristiyanlık inancına ters düşen görüşleri nedeniyle 1901’de Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edildi.
  • Aristokrat yaşam tarzını reddederek bedensel işlerde çalıştı.
  • Bütün varlığını köylülere dağıtmak istemesi nedeniyle ailesiyle arası açıldı. Bunun üzerine Küçük kızı ve doktorunu yanına alıp evi terk etti.
  • 20 Kasım 1910’da ıssız bir tren istasyonunda zatürreden öldü.

Sanat Anlayışı

  • Dünya edebiyatının en önemli yazarlarından biridir.
  • Realist bir yazardır. 
  • Gözlemleri ve insan ruhunu anlatmadaki başarısı ile tanındı.
  • Eserlerinde özellikle ahlaki sorunlara ağırlık verdi.
  • Özgürlük, yaşam, direniş, inanç gibi konuları insanı merkeze alarak işledi.
  • İnsanın doğal hâli ile toplum tarafından bozulmuşluğu hâli arasındaki karşıtlığı en ince ayrıntılarına kadar anlattı.

Önemli Eserleri  

  • Roman: Kazaklar, Savaş ve Barış, Anna Karenina, İvan İliç’in Ölümü, Kreutzer Sonat, Diriliş, Hacı Murat 
  • Otobiyografik Roman: Çocukluk, Ergenlik, Gençlik 
  • Öykü: İnsan Ne ile Yaşar, Sivastopol Öyküleri, Efendi ile Uşağı, Peder Sergey, Şeytan, Balodan Sonra
  • Düşünsel otobiyografi: İtiraflarım

İlgili Sayfalar

👉 Diriliş Özet

Yararlanılan Kaynaklar

  • Tolstoy’un Düşüncesinde Din ve özgürlük, Melek Aygül Özdoğan
  • Lev Nikolayeviç Tolstoy, Diriliş, İletişim Yayınları


Cover Image

Hacı Murat

Ocak 27, 2023 Okuma süresi: 8 dakika
Lev Nikolayeviç Tolstoy

Lev Tolstoy’un 1904’te tamamladığı tarihî roman. 

Roman,1917’de -yazarın ölümünden sonra- yayımlanabilmiştir.
Tolstoy, eserini Hacı Murat’ın Ruslara sığınıp Tiflis’te kaldığı yıllarda Rus makamlarına anlattıklarından hareketle kaleme almıştır.
Eserde Kafkas halkları ve Rusya arasındaki savaşta 1851-52 yılları arasında gerçekleşen olaylar anlatılmaktadır.
Roman, giriş haricinde yirmi beş bölümden oluşmaktadır.
Eserdeki birçok İslami unsur, yazar tarafından kendi gerçekliği içinde başarıyla ele alınmıştır. Bu durum, yazarın Müslümanları ve İslam kültürünü ne kadar iyi tanıdığını göstermektedir.

Hacı Murat Kimdir?

Kafkasya’da Ruslara karşı bağımsızlık mücadelesi veren Hacı Murat (öl. 1852), liderliğini Şeyh Şamil’in yaptığı mücadelede onun sağ kolu olmuş hatta onun naipliğine kadar yükselmiş bir kişidir. İki liderin arası sonradan bozulacak; Hacı Murat, Şeyh Şamil tarafından ihanetle suçlanacaktır. Şeyh Şamil’in adamlarından kaçan Hacı Murat, bir rivayete göre Ruslara esir düşmüş, başka bir rivayete göre de esir muamelesi görmemek için Ruslara gönüllü olarak teslim olmuştur. Kimi kaynaklarda ise Hacı Murat’ın Şeyh Şamil’in verdiği bir görevi yerine getirmek için Ruslara katıldığı söylenmektedir.

Özet

Roman, Şeyh Şamil’in adamları tarafından takip edilen Hacı Murat‘ın bir Çeçen köyüne girişiyle başlar. Yanlısı Sado’nun evine sığınan Hacı Murat, bir adamıyla Ruslara mektup yollar. Mektupta Hacı Murat’ın Ruslara sığınma isteği yazılıdır. Bu arada Hacı Murat’ın gelişi köyde duyulmuştur. Çeçenler, Şeyh Şamil ile Hacı Murat’ın arasının açıldığını bu nedenle onu saklayanların Şeyh Şamil tarafından cezalandırılacağının farkındadır. Tedirgin olan köylüler cami bahçesinde toplanmaya başlarlar. İşlerin karışacağını anlayan Sado, durumu Hacı Murat’a anlatır. Bunun üzerine Hacı Murat adamlarıyla köyden ayrılır. Ruslar da Hacı Murat’ın sığınma teklifini memnuniyetle kabul etmiştir.
Eserde Hacı Murat’ın hikâyesine paralel olarak köydeki yaşamlarından koparılarak Kafkasya’ya getirilmiş Rus askerlerin hikâyelerine de yer verilmiştir. Yazar, askerler ile bolluk içinde yaşayan yönetici sınıfın yaşamları arasındaki uçurumu etkileyici bir şekilde verir. Bu bölümlerde öne çıkan kişi Çeçenlerle girilen çatışmada yaralanan Avdeyev adındaki saf bir Rus köylüsüdür. Annesinin isteği üzerine ağabeyinin yerine orduya katılan Avdeyev, ölürken bu kararından dolayı mutlu gözükmektedir.
Hacı Murat, Ruslara teslim olarak Kafkas Valisi’nin oğlu Prens Vorontsov’un sarayında kalmaya başlar. Onun Ruslara katıldığı haberi Tiflis’te bulunan Kafkasya Valisi Kont Vorontsov‘a da ulaşmıştır. 

Burada başından geçenleri ve niyetini açıklayan Hacı Murat, Şeyh Şamil’in elinde tutsak olan ailesini kurtarmak istediğini söyler. Bu nedenle Şeyh Şamil’e karşı kendileriyle hareket edeceğini bildirir. Rusları ilgilendiren tek konu ise Hacı Murat’ın bu savaşta nasıl kullanılacağıdır.
İlerleyen bölümlerde Hacı Murat ve arkadaşlarının Tiflis’teki yaşamı anlatılır. Bu bölümlerde Hacı Murat, Çar’ın isteği üzerine Loris­ Melikov’a yaşam öyküsünü anlatır. Çar I. Nikolay; romanda soğuk, acımasız ve kibirli biri olarak betimlenir. 

Kendisini dinlemekle görevlendirilen Loris Melikov, Hacı Murat’ın bu girişimini şüpheyle karşılamakta ve bu yüzden ona temkinli yaklaşmaktadır. Hatta Hacı Murat’ın Şamil’e olan düşmanlığının bir kandırmaca olabileceğini bile düşünür. Ama Vorontsov’un kabul ettiği anlaşma, Rus Çarı Nikolay tarafından da onaylanır. Çar’ın Kafkasya’ya yönelik izlediği politikaya Hacı Murat da dahil edilir.

Romanın 16 ve 17. bölümlerinde 1852 yılının Ocak ayında bir Çeçen köyüne yapılan baskın anlatılır. Burası, romanın girişinde Hacı Murat’ın Ruslara katılmadan önce bir gece konakladığı köydür. Onu misafir eden Sado’nun on beş yaşındaki oğlu Ruslar tarafından bir dipçik darbesiyle öldürülür.
Sonraki bölümde Hacı Murat’ın Kafkaslardaki bir Rus kalesine gelmesi ve buradaki yaşamı anlatılır. Şeyh Şamil, Hacı Murat’ın genç oğlu Yusuf’tan babasına bir mektup yazarak Ruslardan ayrılıp kendisine katılmaya çağırmasını ister. Eğer bayrama kadar gelmezse Yusuf’un bütün hainlere yapıldığı gibi gözlerinin oyulacağını söyler. 

Hacı Murat, ailesinin Rusların elindeki esirlerle takas edilmesini istese de Kont Vorontsov bu konuda inisiyatif almak istemez. Hacı Murat, ailesinden daha sağlıklı haberler almak için  Ruslardan Müslüman bir kent olan Nuha’ya gitmek için izin ister. Kendisine Nuha’da bir ev tahsis edilir. Hacı Murat kendisine bağlı birliklerle kendi işini kendi halletmek istemektedir. Ancak Şeyh Şamil’in habercileri köy köy gezerek buna engel olur. 

Hacı Murat için karar verme zamanıdır. Bir ara Şeyh Şamil’e inanıp dönmeyi düşünse de sonra vazgeçer. Tüm geceyi düşünerek geçiren Hacı Murat, hiçbir zaman gerçek anlamda bağlanmadığı Ruslardan ayrılmaya karar verir. Bir kaçış planlar ancak başarısız olur. Yakalanmadan önce adamlarıyla destansı bir mücadele ortaya koyan Hacı Murat, Rusların hizmetindeki Hacı Ağa tarafından kafası kesilerek öldürülür.


Tolstoy’un Hacı Murat Romanında İnsan ve Mekân İlişkisi, Ferhat Çiftçi
Lev Tolstoy’un Hacı Murat Romanı, Altan Aykut
Hacı Murat, Tolstoy, Antik Dünya Klasikleri


Cover Image

Diriliş

Haziran 18, 2022 Okuma süresi: 7 dakika
L. N. Tolstoy

Tolstoy’un 1899 tarihli romanı.
Savaş ve Barış, Anna Karenina ile birlikte yazarın üç büyük romanından biridir.
Tolstoy, romanda ortaya koyduğu fikirleri sebebiyle Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmiştir. 

Yazar eseriyle dönem Rusya’sının içinde bulunduğu durumu (ceza hukuku, hapishanelerdeki durum, toplumsal-dinî yapı, toprak mülkiyeti, hükumet politikaları…) gözler önüne serer. 

Eser, özellikle ceza hukukuna yöneltilmiş acı bir eleştiridir. Tolstoy’un romanın başkarakteri Nehludov vasıtasıyla bu konuyla ilgili olarak ortaya koyduğu fikir şöyledir: “Suç, bireylerin kişiliklerinden, ruhsal özelliklerinden ya da biyolojik yapılarından kaynaklanan bir seçim değil, maddi temelleri bulunan toplumsal bir olgudur.”


Roman, Nehludov adlı kahramanın yıllar önce işlediği bir hata ile yüzleşerek ruhunu arındırma yolunda sarf ettiği çabayı anlatır.

Özet


Roman, Nehludov’un jüri üyesi olduğu bir davada cinayet ve hırsızlık suçlarından yargılanan Katyuşa Maslova ile karşılaşmasıyla başlar.
Nehludov’un karşılaştığı kişi, yıllar önce birlikte olduğu hizmetçi Katyuşa’dan başkası değildir.
Nehludov zengin ve soylu bir aileden gelen bir prenstir. O yıllarda üniversitede okumakta, okumuş olduğu eserlerden etkilenerek sahip olduğu ufak tefek toprakları köylülere dağıtmaktadır. 19 yaşındayken tez çalışması yapmak üzere Katyuşa’nın da çalıştığı halalarının evinde toprak mülkiyeti üzerine çalışmalar yapmaktadır. Halalarında kaldığı süre boyunca Katyuşa (Maslova) ile aralarında masumane bir aşk yaşanır.
Geçen üç sene zarfında Nehludov değişmiş, lüks bir yaşam sürmeye başlamıştır. Bu değişimin sebebi ise artık kendisine inanmayı bırakıp başkalarına inanmaya onların doğrularına göre yaşamaya başlamasıdır. Yani kolay olanı seçmiştir. Toplum tarafından dışlanmayan, herkesçe normal kabul edilen hatta takdir edilen bir yaşam sürmeye başlamıştır. Nehludov subay olarak birliğe katılacaktır ve yol üzeri olduğu için halalarına da uğrar. Burada Katyuşa’yı görünce eski öğrencilik yıllarını anımsar. Ancak ruhu o kadar kirlenmiştir ki eskiden Katyuşa’ya karşı duyduğu masum sevgi bile onun için bir anlam ifade etmez. İlk fırsatta kızı baştan çıkarır, sabah uyanınca gitmeden önce Katyuşa’ya 100 ruble bırakır. İçi rahatlamasa da konuyu çok düşünmemiş ve bir zaman sonra da unutmuştur. Katyuşa ise hamile kalmış, kendisine iftira atılarak hizmetçi olduğu evden kovulmuştur. Sonrasında da büyük bir yoksulluk içine düşerek çocuğunu kaybetmiştir. Birkaç yerde daha çalışmayı denese de evinde çalıştığı kişilerin tacizlerine maruz kalmış, en sonunda da hayat kadını olmuştur.
Nehludov, kendini kaptırdığı eğlenceli yaşamında bir kez bile olsun hatırlamadığı kadını mahkemede karşısında görünce geçmişiyle yüzleşir. Katyuşa’nın kötü yola düşmesinde kendisinin suçlu olduğunu hissederek hatasını telafi etmeye çalışır.
Nehludov’un geçmişiyle yüz yüze gelmesi, bir zamanlar toprak üzerine savunduğu düşüncelerden uzaklaştığının farkına varmasını da sağlar. Üniversite yıllarında toprak mülkiyeti üzerine okuduklarının etkisi altında kalarak feodal düzenin kötülüğünü ve haksızlığını idrak eder. Nehludov, mensubu olduğu soylu toplumun bütün özelliklerine karşı büyük bir tiksinti duymaya başlar. Katyuşa’yı kurtarmak için elinden geleni yapar.
Dava konusu olay ise şu şekilde gelişmiştir:
“Zengin bir tüccar müşteri olarak gelmiş ve Maslova’yı istemiştir. Maslova ile birlikte otele gelmiş ve daha sonra Maslova’dan çantasından para getirmesini talep etmiştir. Otel çalışanı olan Boçkova ve Kartinkin ile Maslova daha önceden tanışmaktadır. Maslova onlara müşteriden çok sıkıldığını söylemiştir. Çantadan para alırken çantanın para ile dolu olduğunu gören otel çalışanları Maslova’ya eğer istiyorsa ona uyku ilacı verebileceğini söylemişler ve Maslova da kabul etmiştir. Hâlbuki uyku ilacı değil zehir vermişlerdir. Ve bu sebeple tüccar zehirlenerek ölmüş, iki otel çalışanı ise çantadaki parayı çalmıştır.”
Katyuşa masum olmasına rağmen mahkemedeki çarpık düzen genç kadının dört yıl kürek cezasıyla sürgüne gönderilmesine neden olur.
Nehludov, onunla evlenerek birlikte Sibirya’ya sürgüne gitmek ister. Ancak kadınlık gururu incinen ve hayatına başka bir yön veren Katyuşa, Nehludov ile evlenmeyi kabul etmez. Mahkumlarla Sibirya’ya kadar giden Nehludov, ruhuna işleyen hatanın günahından arınmaya çalışırken geçmişinde ertelediği başka düşünceleri yeniden açığa çıkar. Toprağını köylülere dağıtır, cezaevinde haksız yere yargılanan mahkumlara yardım etmeye çalışır.

İlgili Sayfa

👉 Eser Özetleri

👉 Hacı Murat Özet

Yararlanılan Kaynaklar

Nehludov’un Ruhsal Değişimi Işığında Tolstoy’un Dünya Görüşü, Rahman Özdemir-Özlem Ünsal
Realist Romandan Postmodern Romana: Roman Kahramanının Zaman ve Mekândaki Konumu, Devrim Özkan
Tolstoy’un Diriliş Romanı Çerçevesinde Ceza Hukukuna Kısa Bir Eleştiri, Yağmur Türkeş
Tolstoy’un Diriliş’inde Suç ve Ceza, Elif Buyruk


Cover Image

TÜRK EDEBİYATI DİL ANLATIM: ANNA KARENİNA (TOLSTOY)

Ocak 30, 2010 Okuma süresi: ~1 dakika
anna karenina-Anna Karenina-karenin-vronski-tolstoy-rus edebiyatı-realist roman-realizm-ahlak-aldatma romanları-yasak aşk-yasak ask-yasak aşk teması-aşkı memnu-madam bovari

ANNA KARENİNA

Realist bir eserdir.Tolstoy kişilerin psikolojik alt yapılarını bize göstererek romanına psiklojik tahlil üslubu kazandırmıştır.Anna Karenina’da mutlu bir evlilikle yanlış ilişkilerle yıkılan evlilik kurumları karşılaştırılır.

Aristokrat bir sınıfın temsilcisi olan güzel Anna’nın evliliği monotondur.Bir gün hayatına Vronski adlı çapkın bir kont girer.Hayatında heyecan arayan Anna bu aşkı hemen kabullenir ve aile yapısının yıkılmasına aldırış etmez.Yeni aşkıyla birlikte Avrupa’ya kaçar.Geri döndüklerinde toplum onlara sırt çevirmiştir.Vronski ile aralarında huzursuzluklar yaşanmaya başlar.Anna tüm yaptıklarından pişmandır.Ve intihar eder.

Romanda ahlak sorgulaması hemen göze çarpmakta ve mutlu evliliklerin korunması ve ahlaksızlıkların toplumca reddedilmesi mesajı vurgulanır.Bu roman yasak aşk temasını işlerken Madam Bovary ve bizdeki Aşk-ı Memnu ile benzeşmektedir.


Cover Image

TÜRK EDEBİYATI DİL ANLATIM: SAVAŞ VE BARIŞ

Ocak 30, 2010 Okuma süresi: ~1 dakika
savas ve baris-savaş ve barış-lev tolstoy-tolstoy-Tolstoy-Rus edebiyatı-rus edebiyatı-rus-Rus

SAVAŞ VE BARIŞ:
Tolstoy’un dev eserlerinden biri olan Savaş ve Barış yedi yıllık bir çalışmanın ürünüdür.Tolstoy, çarlık Rusya’sının aristokrasisinin zaaf ve çelişkilerini ele alır.Tarih-birey ilişkilerinde bireye hep acıların düştüğünü söyleyen Tolstoy’a göre insan Tanrı’ya inanmıyorsa bu acılara katlanması imkansızdır.Eser, Rus-Fransız savaşını anlatmaktadır.


Cover Image

TÜRK EDEBİYATI DİL ANLATIM: HACI MURAT (TOLSTOY)

Ocak 30, 2010 Okuma süresi: ~1 dakika
hacı murat-Hacı Murat-hacımurat-tolstoy-Tolstoy-Rus edebiyatı-şeyh şamil-kafkas kartalı-kafkasya-çeçenler-lev tolstoy

HACI MURAT

Tolstoy yaşadığı dönemde yaşanılan hadiseleri eserlerinde ustalıkla anlatır.Bu kitap Rus-Çeçen savaşı izlenimlerini ele alır.Şeyh Şamil’in komutanlarından Hacı Murat’ın, bir ara Şeyh Şamil’le arası bozulur ve Ruslara sığınır.ruslar önce ona iyi davranarak Kafkasya birliğini bozmayı ve Şamil güçlerini bölmeyi planlarlar.fakat Şamil bu durumu anladığından Hacı Murat’ın geri gelmesi için bir yıl süre tanıdığını ve bu sürenin sonunda teslim olmazsa Hacı Murat’ın geride kalan ailesini öldüreceğini ilan eder.Zorda kalan Hacı Murat kaçma planları yapmaya başlar


RUS EDEBİYATI

Ocak 28, 2010 Okuma süresi: 7 dakika

rus edebiyatı-batı edebiyatı-realizm-realistler-rus realistleri-tolstoy-dostoyevski-maksim gorki-turgenyev-puşkin-yüzbaşının kızı-ana-kumarbaz-suç ve ceza-Realizm-Raskolnikov-raskolnikov-anna karenina Anna Karenina-Karamazov Kardeşler-karamazof kardeşler-karamazov kardeşler-moskova-sen petersburg-ruble-rusya-rus-çehov-Çehov-İnsan Ne İçin Yaşar-vişne bahçesi


ALEKSANDR PUŞKİN
(19.YY):

Rus romantizminin en önemli temsilcisidir.Şiir roman ve oyunları vardır.bir düelloda hayatını kaybetmiştir.

Başlıca eserleri:Yüzbaşının Kızı (roman), Maça Kızı (öykü),Byelkin’in hikayeleri (öykü), Boris Godunov (oyun), Kafkas Esiri (şiir),Bahçesaray Çeşmesi (şiir),Çingeneler(şiir)

GOGOL (19.YY):

Modern Rus edebiyatının ilk büyük roman, öykü ve tiyatro yazarıdır.rus realizminin kurucusu olan yazar, küçük kasabalarda yaşayan insanların sorunlarını anlatmıştır.

Başlıca eserleri: Ölü Canlar, Müfettiş, Petersburg Hikayeleri, Palto, Kumarcılar, Bir Delinin Hatıra Defteri

TURGENYEV (19.yy):

Rus edebiyatının en önemli realist yazarlarındandır.Kendisi de zengin bir asilzade olmasına rağmen eserlerinde toprak sahipleriyle yoksul köylülerin arasındaki çelişkilere yer vermiştir.Edebiyatı sosyelgelişmenin aracı olarak görmüş,ülkesinde eleştirilince ömrünün geri kalan kısmınıFransa’da geçirmiştir.Öykü,roman,tiyatro türünde eserler vermiştir.

Başlıca eserleri: Babalar ve Oğullar,Bir Asilzade Yuvası,Rudin, Fırtınadan Önce,Bir Avcının Notları,Taşralı Kadın,Köyde Bir Ay

FİYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ (19.yy):

Ülkesinde çarlık Rusya’sının son zamanlarındaki kaos ortamını yaşamış, devlet aleyhinde komplo kurmak gerekçesiyle idama mahkum edilmiş, kurşuna dizilmek üzereyken cezası hafifletilerek dört yıl kürek altı yıl hapis cezasına mahkum edilmiştir.Cezası bitince Petersburg şehrinde kendini yazmaya vermiştir.Gözlemlerinin keskinliğinden ve kendi hayatının karmaşalarından edindiği birikimlerle sağlam karakterler oluşturmuş,roman kurgulamaktaki ustalığıyla kendi ülkesindeki ve Avrupa’daki yazarlar üzerinde etkili omuştur.Realizmin en önemli temsilcilerindendir.

Başlıca eserleri: Suç ve Ceza, Kumarbaz,Ecinniler, Beyaz Geceler, Delikanlı, Ölüler Evinden Anılar,Karamazof Kardeşler,Ebedi Koca

LEV NİKOLAYEVİÇ TOLSTOY (19.YY):

Rus realizminin önemli yazarlarındandır.Dünya çapında tanınan romanı Savaş ve Barış’ın yazılması 7 yıl sürdü. Anna Karenina’yı yazdıktan sonra hayatın anlamsızlığına dair bunalıma düştü ve intihara kalkıştı.Son yıllarında dini düşüncelere eğilimi arttı ve İslamiyete ilgi duymaya başladı.Hazret-i Muhammed adlı bir eser yayınlayarak Müslümanlığın hristiyanlıktan daha makul ve üstün bir din olduğunu ele aldı.İstanbul’a gidip İslam dinini yerinde incelemek istedi.Bu amaçla tren istasyonuna gelince rahatsızlanarak öldü.

Başlıca eserleri:

Roman:Savaş ve Barış,Ölümden Sonra Diriliş,Diriliş, Kazaklar,Hacı Murat,Sergei Baba,Anna Karenina

Öykü: İnsan Ne İle Yaşar, Nerede Sevgi Orada Allah, Efendi ile Uşak,Halk İçin Hikayeler, Balodan Sonra,Kroyçer Sonat,Sivastopol,Üç Ölüm,İvan İlyiç’in Ölümü,Katya

Otobiyografi: Yaşayan Ölü,Çocukluk,İlk Gençlik, Gençlik, Çocukluk ve Ergenlik Yılları, Çocukluk-Delikanlılık-Gençlik

OYUN: Karanlığın Kudreti

ANTON ÇEHOV (19.YY):

Kendi adıyla anılan öykü türünün kurucusudur.Realizmin önemli temsilcilerinden olan Çehov, öykülerinde günlük hayatı konu edinmiş, olay anlatımı yerine durum anlatımını tercih etmiştir.Öykü ve tiyatro türünde eserler vermiştir.

Başlıca eserleri:Hikayeler, Martı (oyun), Vanya Dayı(oyun), Üç kız Kardeş(oyun), Vişne Bahçesi (oyun)

MAKSİM GORKİ (19.YY):

Eserlerinde gençlik yıllarındaki Rus insanlarının yoksul ve acı dolu hayatlarını anlattı.Gözlem gücünün keskinliği dolayısıyla tasvirleri çok başarılı oldu.Romanın yanısıra tiyatro ve anı ile de ilgilendi.Rus bolşevik İhtilalinin hazırlayıcılarındandır.Rus komunist Partisine üye olur ve bolşeviklerle birlikte hareket eder.Yakın arkadaşı Lenin’i ihtilalden önce ve sonra eleştirmeye devam eder.bu eleştirileri parti yetkililerince yakışıksız bulunur ve uyarılır.Komunizmin iktidarında baskıcı rejime şahit olan Gorki, İtalya’ya göçer.Lenin’in ölümünden sonra Stalin tarafından Rusya’ya çağrılır.Bu davet üzerine Rusya’ya döner.Fakat baskı daha da artmıştır.Evinde bir nevi hapis hayatı yaşatılır.1935 yılında aniden ölür.Ölümü şaibelidir.Rus istihbaratı tarafından zehirlendiğine dair iddialar ortaya atılmıştır.

Başlıca eserleri: Ana, Halk Düşmanı,Küçük Burjuvalar,Klim Samgin’in Hayatı,Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız, Ayaktakımı Arasında, Ekmeğimi Kazanırken, Çocukluğum,Benim Üniversitelerim


Hakkında

Bu kısım siten hakkında bilgi verir. Burayı değiştirmek ve düzenlemek için admin->eklentiler->tanımı düzenle

Etiketler