Cover Image

YKS Giriş Belgesi Nasıl Olmalı ve 2024 YKS Hakkında Çok Sorulanlar

Haziran 13, 2023 Okuma süresi: 4 dakika
2024 TYT AYT Ne zaman

YKS 2024 yaklaşırken adaylar bazı konuları çokça merak edip soruyorlar. İşte YKS 2024 hakkında sık sorulan bazı sorulara cevaplar:

YKS Giriş Belgesi nasıl olmalı? Sınav giriş belgesi renkli olmak zorunda mı? YKS giriş belgesi siyah beyaz olur mu? Sınav giriş belgesi çıktı almak zorunlu mu?

Sınav için gerekli iki belgenin biri de bu giriş belgesi. Bu yüzden giriş belgeniz olmadan sınava giremezsiniz. YKS Giriş Belgesi için renkli veya siyah-beyaz çıktı kabul ediliyor. Önemli olan belgenin net bir şekilde okunuyor olması ve fotoğrafın net olması. Kaliteli bir çıktı almaya dikkat edin.

YKS sınav saatleri 2024, YKS 2024 Sınav Kaçta Başlıyor? TYT AYT Başlama Saati ne? TYT saat kaçta başlıyor 2024? TYT süresi 2 saat 45 dk mı? 2024 Sınavlar Ne Zaman Başlayacak? YKS saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor?

TYT, 8 Haziran 2024 Cumartesi günü yapılacak ve 10.15’te başlıyor ancak saat 10.00’dan sonra binaya giriş yasak ve TYT sınav süresi 165 dakika. Sınav bitiş saati 13.00.

AYT, 9 Haziran 2024 Pazar günü yapılacak ve 10.15’te başlıyor. Saat 10.00’dan sonra binaya giriş yasak AYT sınav süresi 180 dakika. Sınav bitiş saati 13.15. 

Ancak sınav yerinizde her ihtimale karşı 1 saat önce bulunmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

YKS’ye Girerken Yanımızda Bulunması Gerekenler 2024, YKS ye girerken kalemle girilir mi? 

2024 YKS’ye Girerken Yanımızda Bulunması Gerekenlerle ilgili ayrıntılı bir yazı yazdık. BURADAN o yazıyı okuyabilirsiniz. Ama özetle yanınızda sınav giriş belgesi ve fotoğraflı TC kimlik kartınızdan başka hiçbir şey olmayacak. 

2024 YKS için Sınava Giriş Belgemi nasıl alabilirim? YKS sınav giriş belgesi çıktısı nereden alınır? YKS 2024 giriş belgesi nasıl alınır? Sınav giriş belgesi nasıl alınır 2024?

2024-YKS’ye başvuran ve sınav ücretini yatıran adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin internet adresinden edinebilirler.
Bunların dışında ayrıntılı ve pek gündem olamayan sorularınız için ÖSYM’nin hazırladığı YKS hakkında sıkça sorulan sorular bölümünden bilgi alabilirsiniz. Ulaşmak için BURAYI tıklayın. 


Cover Image

YKS’ye Girerken Yanımızda Bulunması Gerekenler 2024

Haziran 12, 2023 Okuma süresi: 5 dakika
YKS'ye Girerken Yanımızda Bulunması Gerekenler 2023

 YKS’ye Girerken İhtiyaç Duyacağınız Belgeler Nelerdir?

YKS’ye giriş yaparken elinizin altında bulunması gerekenler hakkında bilgi vermek istiyorum. 202-YKS için yapılacak olan sınavlara giriş belgeleri yayımlandı. Sınavlara katılacak olan TYT, AYT ve YDT öğrencileri, Sınava Giriş Belgelerine ÖSYM Aday İşlemleri Sayfası (AİS) üzerinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile erişebilirler.

Sınava giriş belgeleri ve geçerli bir kimlik belgesi olmadan adaylar sınava katılamazlar. Bu nedenle, sınav giriş belgesini renkli veya siyah beyaz olarak çıktı almanız gerekmektedir.

YKS’ye Girerken Yanınızda Bulundurmanız Gerekenler Nelerdir?

TYT ve AYT için 2022-YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi ve 2. Oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri için adaylar, sınav binalarına saat 10.00’dan sonra alınmayacaklardır. 2022-YKS’nin 3. Oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına giremeyeceklerdir. Öğrencilerin sınav saatinin en az 1 saat öncesinde sınav yapılacak binada hazır bulunmaları gerekmektedir.

YKS’ye giderken yanınızda bulunması gerekenler şunlardır:

  • ÖSYM’nin adresine T.C. Kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaparak edineceğiniz sınav giriş belgesi. Bu belgeyi sınavdan en az 10 gün önce almanızı öneririz. Sınav giriş belgesinde sınav merkezi, bina, salon bilgileri ve fotoğrafınız bulunmalıdır.
  • Nüfus cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport gibi bir geçerli kimlik belgesi. Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve kanuni mirasçılarına ait Mavi Kartlar veya Pasaportu olmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı KKTC Kimlik Kartı da geçerli bir kimlik belgesi olarak kabul edilecektir.

Sınavda kullanılan kalem, silgi, kalemtıraş, şeker, peçete gibi araç gereçler ÖSYM tarafından sağlandığından dolayı yanınızda bulunmamaları gerekmektedir.

Sınav Giderken Yanınızda Bulunmaması Gerekenler Nelerdir?

  • Kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete gibi araç gereçler ÖSYM tarafından sağlanacağından dolayı bu tür eşyaları yanınızda bulundurmanız yasaktır.
  • Sınav salonlarında en az bir duvar saati bulunmaktadır, bu yüzden kol saati taşımanıza gerek yoktur.
  • Çanta, cüzdan, cep telefonu, anahtar, kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş gibi takılar yanınızda bulunmamalıdır.
  • Metal içerikli eşyalar (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç), çeşitli plastik ve cam eşyalar (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlar, cep bilgisayarı, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özellikli cihazlar, kağıt, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi gibi araçlar, su hariç yiyecek, içecek, ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlar sınava giderken kesinlikle yanınızda bulundurulmamalıdır.


Cover Image

Milli Edebiyat Dönemi Yazar-Eser Çalışma Videosu

Mayıs 31, 2023 Okuma süresi: 3 dakika

Milli Edebiyat Dönemi yazarları ve eserleri hakkında hazırladığım Millî Edebiyat Dönemi Yazar-Eser Çalışma Videosu Yazar-Eser Videoları serisinin üçüncü videosu oldu. Millî Edebiyat Dönemi Yazar-Eser Çalışma Videosu içeriğinde otuz beş kadar yazar ve şaire ait eser isimlerini bulabilirsiniz. Video kolaydan zora doğru ilerliyor. Hem yeni eser ezberi için bir çalışma imkanı sunuyor hem de daha önceden çalıştıysanız kendinizi sınamanıza yardımcı oluyor. İlgi çekici fon müziği ve efektlerle seveceğiniz bir çalışma oldu. Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul, Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yahya Kemal Beyatlı ve daha birçok yazar-şairin eserlerine yer verdik. Videoyu aşağıdan da aşağıda bağlantısını verdiğim Youtube kanalımızdan da izleyebilirsiniz.  Faydalı olması dileğiyle…

👉Edebiyat Hocam Youtube kanalına buradan ulaşabilirsiniz.


Cover Image

Servetifünun ve Fecriati Yazar-Eser Çalışma Videosu

Mayıs 24, 2023 Okuma süresi: 2 dakika

 AYT Edebiyata yönelik yazar-eser çalışma videolarının ikinci Servetifünun ve Fecriati Dönemleri Yazar-Eser Videosunu aşağıda izleyebilirsiniz. Servetifünun ve Fecriati Dönemi sanatçılarından otuz beş eser videoda yazarı veya şairiyle birlikte veirliyor. Videonun görüntü ve ses efektlerinin öğrencileri sıkmamasına dikkat ederek eğlenceli bir video hazırladığımı düşünüyorum. Tevfik Fikret, Halit Ziya Uşaklıgil, Cenap Şahabettin, Ahmet Haşim gibi önemli isimlerden daha az bilinen edebiyatçılara kadar birçok ismi videoda bulabilirsiniz. Beğeneceğinizi umuyorum. Kolay gelsin. 


Cover Image

Tanzimat Dönemi Yazar Eser Videosu

Mayıs 23, 2023 Okuma süresi: 2 dakika

AYT Edebiyat sınavına hazırlanan öğrenciler için youtube kanalımızda yazar eser çalışma videoları hazırlamaya başladım. Bunların birincisi aşağıda da verdiğim Tanzimat Dönemi Yazar Eser Çalışma Videosu. Bu videoyla hem kendinizi deneyebilir hem de yazar eser ezberi için videoyu izleyebilirsiniz. Videoda kolaydan zora doğru Tanzimat Dönemi yazar ve şairlerinin farklı türlerde otuz altı eserine yer verdim. Videoların devamı gelecek. Her zaman beklerim. Nasıl diyorlardı: Videoyu beğenip kanalı takip ederseniz memnun olurum arkadaşlar! 😉


Cover Image

AYT Edebiyat Soru Dağılımı

Mayıs 2, 2023 Okuma süresi: 3 dakika

 AYT Edebiyat sınavı, Türk Dili ve Edebiyatı alanında
öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçmek amacıyla yapılan bir sınavdır.
Sınavda genel olarak Türk Edebiyatı ve az da olsa anlam bilgisi konuları ele alınır ve her
yıl belirli bir soru dağılımı yapılmaktadır.

Bu yazımızda, AYT Edebiyat sınavındaki soru dağılımı
hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Yıllara göre konular ve soru sayıları
hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca, “AYT Edebiyat soru dağılımı”
aramasında sitemize kolayca ulaşabilmeniz için tablomuzu da paylaşacağız.

Tablomuzda, AYT Edebiyat sınavında yıllara göre hangi
konulardan kaçar soru sorulduğu bilgileri yer almaktadır. AYT Edebiyat sınavı,
Türk Edebiyatı tarihi boyunca yaşanmış gelişmeleri, edebi akımları, yazarları,
eserleri ve diğer konuları kapsayan bir sınavdır. Peki, AYT Edebiyat sınavında
hangi konulardan kaçar soru soruluyor?  İşte tablomuz:


Cover Image

Hüsrevi Rum Kimdir? Şair Necati – Slayt

Mayıs 2, 2023 Okuma süresi: 10 dakika

Hüsrevi Rum olarak da anılan Divan şairi Necati hakkında hazırladığım slayt ve ders notunu aşağıda bulabilirsiniz. Şair Necati kimdir, Necati’nin Edebi Kişiliği, Necati’nin etkilediği şairler, Necati’nin Üslubu, Eserleri, ÖSYM’nin Necati hakkında sorduğu soru gibi başlıkların yer aldığı sunu on slayttan oluşmaktadır. 

Hüsrevi Rum: Necati Kimdir?

  • 1450’li yıllarda
    doğmuştur. Fatih Sultan Mehmet döneminin sonlarına doğru tanınmıştır.
  • Bu dönemde
    Kastamonu’da yaşarken yazdığı “Döne Döne” redifli gazelle tanınmıştır.
  • Fatih’e sunduğu
    “şitaiye” ve “bahariye” kasideleri
    ve gazelleriyle onun beğenisini kazanmıştır. Fatih’in ölümünden sonra
    II.Bayezid’e şiirler yazmaya devam etmiştir.

Necatî’nin Edebî
Kişiliği

  • Necatî yaşadığı
    dönemin önemli şairlerinden biri olmuştur. Fuzuli, Baki, Nedim gibi Divan şiiri
    geleneğinin büyük şairlerinin yetişmesinden bir önceki kuşaktandır.
  • Yaşadığı dönem
    Türkçenin ve edebiyatın gelişmesinde önemli rol oynamıştır.
  • Necâtî, Mihrî Hatun,
    Sehî Bey, Vâlihî, Tâli’î, Sun’î ve diğerleri gibi şairlerin öncüsüdür ve
    Şemsî-i Edvârî, Sâkî, Sûzî-i Nakşıbendî, Rızâî, Üsküplü Zârî gibi şairler de
    onun etkisinde kalmış ve şiirlerine nazireler yazmışlardır.
  • Fuzûlî gibi büyük
    bir şair de Necâtî’den alıntı yapmış, “gül ve hançer” redifli şiirlerinde
    Necatî’den  etkilenmiştir.
  • İdris-i Bitlisî’nin
    tarihinde Necati’den “Hüsrevi Rum” olarak bahsedilmiştir.

Necatî’nin Üslubu

  • Şiir yazdığı dönem
    şairleri arasında açık ve anlaşılır bir üslubu tercih etmiştir.
  • Samimi bir
    söyleyişle sanatlı, edebi bir üslubu birleştirmiş, bu yönüyle öne çıkmıştır.
  • Şiirlerinde halk
    söyleyişlerini, deyim ve atasözlerini başarıyla kullanmıştır.
  • Basit söylenebilir
    gibi görünen ancak anlamca derin manalar içeren şiirler söylemiştir. Bu yönüyle
    Necati sehlimümteni sanatının ustalarından sayılır.

Necatî’nin Eseri

Necati’nin
eserlerini topladığı bir Divanı vardır.

İçinde 650 gazel
bulunan bu divana ön söz yazdığı bilinmektedir ve divanına ön söz yazan ilk şair
sayılmaktadır.

 

Necatî’nin Döne Döne
Gazeli

Çıkalı göklere âhım
şererî döne döne                        

Yandı kandil-i
sipihrün cigeri döne döne

Ayagı yer mi basar
zülfüne ber-dâr olanın             
Zevk u şevkîle virür
cân u seri döne döne

Sen turup raks
idesin karşuna ben boynum egem  
İne zülfün koca sen
sîm-beri döne döne

Şâm-ı zülfünle gönül
mısrı harâb oldı deyü        
Sana iletdi kebûter
haberi döne döne

Sen olasın deyü yer
yer asılub âyîneler               
Gelene gidene eyler
nazarı döne döne

Ka’be olmasa kapun
ayla gün leyl ü nehâr
Eylemezlerdi tavâf
ol güzerî döne döne

Ey necâtî yaraşur
mutribî şeh meclisinün             
Raks urub okıya bu
şi’r-i teri döne döne
 
Sadeleştirilmiş
Açıklaması

 1. Ahımın kıvılcımları göklere döne döne
çıktığından bu yana feleğin güneşinin ciğeri döne döne yandı.
2. Saçına asılanın
ayağı yere mi basar? O zevkle mutlulukla canını ve başını döne döne verir.
3. Güvercin, Şam
şehrini anımsatan saçınla Mısır ülkesi kadar olan güzelliğinin harap olduğu
haberini döne döne sana haber ulaştırdı.
4. Sen kalkıp raks
edip saçların inip sen gümüş misali ak göğüslüyü kucaklayacaksın; bense senin
karşında boynumu eğip duracağım.
5. Kapın Kâbe misali
değerli olmasaydı ay ve güneş her gece gündüz orayı tekrar tekrar tavaf ederek
etrafında dönmezdi.
6. Yer yer asıllı
duran aynalar, gelen kişi sen olabilirsin diye gelen gidene döne döne bakar.
7. Ey Necati!
Padişah meclisinin çalgıcısının bu taze şiiri dans ederek döne döne söylemesi
ona yakışır.

ÖNEMLİ BİLGİ: 

Necatî 2022 yılında ÖSYM tarafından üniversite ikinci basamak sınavı olan AYT’de aşağıda yer verdiğim soruyla sorulmuştur. 

2022-AYT

Anadolu sahası şairlerinden olan ……. XV. yüzyılın önemli isimlerindendir. Onun başarısı; şiirlerinde halk söyleyişlerini, deyim ve atasözlerini kullanmakta gösterdiği ustalığa dayanır. Şairin ustaca kaleme aldığı şiirlerine pek çok şair tarafından nazire yazılmıştır. Özellikle “döne döne” redifli gazeliyle tanınan şair, yaşadığı devirde Anadolu şairlerinin sultanı anlamında “Hüsrev-i Rûm” olarak anılmıştır.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? 

A) Şeyhi  B) Necati  C) Ahmet Paşa  D) Ahmed-i Dai  E) Fuzuli

Hüsrevi Rum: Necati Slayt İndir

👉🔗indir: Necati Slayt


Cover Image

2022 Edebiyat Soruları PDF

Şubat 22, 2023 Okuma süresi: 5 dakika
022 yılı AYT Edebiyat sınavı soruları

2022 yılında çıkmış AYT Edebiyat sınavı sorularını PDF formatında aşağıdaki renkli bağlantıdan indirebilirsiniz. 

AYT sınavında Edebiyat dersinden 24 soru sorulmaktadır. Bu 24 sorunun dağılımı yıllara göre değişim göstermektedir. Ancak konu başlıkları aşağıdaki gibidir. 

  • Anlam Bilgisi
  • Dil Bilgisi
  • Güzel Sanatlar ve Edebiyat
  • Metinlerin Sınıflandırılması
  • Şiir Bilgisi
  • Söz Sanatları
  • Edebi Akımlar
  • Türk Edebiyatı Dönemleri
  • İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ve Geçiş Dönemi
  • Halk Edebiyatı
  • Divan Edebiyatı
  • Tanzimat Edebiyatı
  • Servet-i Fünun Edebiyatı
  • Fecr-i Ati Edebiyatı
  • Milli Edebiyat
  • Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı
  • Dünya Edebiyatı

AYT Sınavı ile ilgili bilgiler de şöyle:

AYT Sınav süresi ne kadar? 

AYT saat 10.15’te başlayıp toplamda 180 dakika sürecek ve saat 13.15’te bitecek.

AYT’de kaç soru çıkıyor?

Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde (Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru, Tarih/1 10 soru Coğrafya/1  6 soru) toplam 40 soru vardır. 

Sosyal Bilimler-2 Testinde (Tarih/2 11 soru, Coğrafya/2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe Grubu soruları) toplamda 40 soru vardır. 

Matematik Testi de toplam 40 sorudan oluşurken, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 14 soru, Kimya 13 soru, Biyoloji 13 soru) toplam 40 soruyu içerir. 

AYT tüm bölümlerle birlikte 120 sorudan oluşur.

AYT’ye girenler hangi testleri çözmeli?

Adayların tercih yapacakları puan türlerine göre çözmeleri gereken bölümler ise şöyledir; 

Sayısal adayları: Matematik + Fen Bilimleri 

Sözel Adayları: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 + Sosyal Bilimler-2 

Eşit Ağırlık Adayları: Matematik + Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 

AYT Puanı nasıl hesaplanır?

AYT puanı hesaplanırken, adayların TYT puanının %40’ı, AYT puanının ise %60’ı baz alınır. 

TYT’de ders katsayıları değişmez. AYT’de sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere 3 farklı alana göre puanlar hesaplanmaktadır. Bu nedenle her dersin kat sayısı alanlara göre farklıdır. 

2022 Edebiyat Soruları PDF İndir

Bunlar da dikkatini çekebilir:


2022 AYT Soruları İndir PDF

Haziran 20, 2022 Okuma süresi: 2 dakika
2022 AYT Soru ve Cevaplarını İndir PDF

ÖSYM, 2022 YKS sorularını sınavın yapıldığı hafta sonunun pazar akşamında yayınladı. Önceki senelerdeki uygulamalara göre bu yenilik adaylar için büyük kolaylık oldu. 2022 AYT Soru ve cevaplarını yazının sonundaki renkli bağlantıdan indirebilirsiniz. 2022 yılı AYT sınavı 19 Haziran 2022 Pazar günü gerçekleştirildi. 

2022 YKS’ye Kaç Kişi Girdi?

Bu yıl şimdiye kadar yapılan üniversite sınavlarına göre bir rekor gerçekleşti. Sınava bu yıl 3 milyon 243 bin 425 aday girmek için başvurdu. TYT’ye 3 milyon 234 bin 409, AYT’ye ise 2 milyon 56 bin 512 kişi başvurdu. 

2022 yılında YÖK’ün aldığı kararla üniversiteye girişte TYT 150 ve AYT 180 baraj puanı uygulamasının kaldırıldı. 

2022 AYT Ne Zaman Açıklanacak?

ÖSYM’nin açıkladığı takvime göre 2022 AYT sınavı 2022 TYT ile birlikte 20 Temmuz 2022 tarihinde açıklanacak. Bu tarihten sonra da adayların tercih maratonu başlayacak. 

2022 AYT Soru ve Cevaplarını İndir


AYT 2021 Soruları PDF

Haziran 11, 2022 Okuma süresi: 6 dakika
AYT 2021 Soruları PDF İndir Alan Yeterlilik Testi Sınav Soruları PDF indir

2021 AYT (Alan Yeterlilik Testi) sorularını PDF dosyası olarak yazının
sonundaki renkli bağlantıdan indirebilirsiniz. Geçtiğimiz yıl 27 Haziran 2021
tarihinde gerçekleştirilen AYT’de 166 soru sorulmuştu. 2021 AYT Soru Dağılımı
ise şu şekildeydi:

2021 AYT Soru Dağılımı

  • Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi: 40 Soru
  • Sosyal Bilimler-2 Testi: 46 Soru
  • Matematik Testi: 40 Soru
  • Fen Bilimleri Testi: 40 Soru

2022 AYT Kaç Dakika Olacak?

2021 AYT Sınavı süresi 180 Dakika olarak uygulandı. ÖSYM sıkça
sorulan sorularla ilgili yaptığı açıklamada bu seneki AYT’nin de yine aynı süre
olacağını yani 2022 AYT Sınav süresinin 180 dakika olacağını açıkladı.

2022 AYT Ne Zaman Yapılacak?

ÖSYM yine aynı açıklamada sınav tarihleriyle ilgili şu
açıklamayı yaptı:

2022-TYT: 18 Haziran 2022 Cumartesi, 165 dakika

2022-AYT: 19
Haziran 2022 Pazar, 180 dakika

2022-YDT: 19 Haziran
2022 Pazar, 120 dakika

AYT İçin Son Tavsiyeler

Bildiğiniz üzere AYT sınavı TYT’den daha zor bir sınavdır. TYT
genellikle 9 ve 10. Sınıf konularından hazırlanırken AYT’de lise eğitiminin
tamamından soru gelmektedir. Dört yıllık bölümlere yerleşmek için AYT puanınız
önem taşımaktadır. Herhangi bir dört yıllık bölüme girmek için zorlu bir
çalışma gerekmese de iyi bir dört yıllık bölüme girmek ciddi emek istemektedir.
Bu yüzden de programlı çalışmayı çıkmış sorularla destekleyip sınavdan önce
eksikleri gözden geçirmeliyiz. Sınav anında bir soruyla karşılaştığınızda bu
konuyu son kez gözden geçirmeniz gerektiğini hatırlamanız son kontrolleri de
iyi yağmadığınızı gösterir. Bu yüzden son tekrarları, eksik konuları, geri
sayım denemelerini dikkatlice çalışmalısınız.

AYT 2022’de bütün adaylara başarılar diliyoruz.

AYT 2021 Soruları PDF İndir

İNDİR: AYT Soruları 2021 PDF

İNDİR: TYT Soruları 2021 PDF


Cover Image

ÖSYM Son Üç Yılın AYT

Mayıs 26, 2022 Okuma süresi: 2 dakika

2019, 2020, 2021 YILLARI TYT, AYT, YDT SINAV SORULARI indir

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün bugün Twitter’da bir açıklama ile son üç yılın YKS sorularının erişime açıldığını duyurdu. Böylece sınava hazırlanan adaylar 2019, 2020 ve 2021 yılına ait bütün sorulara ve cevaplarına rahatça ulaşabilecek. Aşağıdaki bağlantılardan sınav sorularına ÖSYM’nin sitesinden ulaşabilirsiniz.
ÖSYM Başkanı Halis Aygün yeni gelişmeyi “ÖSYM olarak 2019, 2020 ve 2021 yıllarında gerçekleştirdiğimiz sınavların soruları adresimizde “Geçmiş Yıllardaki Sorular” sekmesinde erişime açılmıştır. Böylelikle 2022 yılına kadar olan sınavlarımızın tüm sorularını kamuoyuyla paylaşmış bulunmaktayız.” ifadeleriyle paylaştı. Son yıllarda ÖSYM soruların ancak yüzde 10’unu paylaşıyor, adaylar sorulara rahat bir şekilde ulaşamıyordu. Bu gelişmeyle birlikte önümüzdeki sınavlarda da soruların sınavın hemen ardından kamuoyuyla paylaşılmasını bekliyoruz.  2019, 2020, 2021 TYT, AYT, YDT soru ve cevaplarını aşağıdan indirebilirsiniz.

2019-2020-2021 TYT, AYT, YDT Sorularını İndir

İNDİR: 2019 YKS SINAVLARI

İNDİR: 2020 YKS SINAVLARI

İNDİR: 2021 YKS SINAVLARI


AYT Denemesi İndir PDF

Mayıs 26, 2022 Okuma süresi: 6 dakika
AYT Deneme Sınavı İndirmek için bağlantıyı tıklayınız.  Sınavlar PDF formatındadır.
AYT Deneme İndir PDF

AYT (Alan Yeterlilik Testi) için deneme sınavlarını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz. Sınavlar PDF formatındadır. AYT bilindiği üzre TYT’den daha zor bir sınavdır. Öğrencilerin yönelmek istedikleri alanlarla ilgili ayrıntılı testleri çözmeleri gerekmektedir. Bu zor sınav için de yapılacak en önemli işlerden biri bolca deneme sınavı çözmektir. Evde veya başka bir yerde tam bir sınav ortamı sağlayarak denemelerin başına oturulmalı ve sınav için verilen süreye aynen uyulmalıdır. Aksi takdirde deneme sınavı gerçek AYT sınavı için iyi bir prova sayılamayacaktır. 

Aşağıda AYT Sınavı için beş adet deneme sınavı paylaşılmıştır. İlerleyen dönemlerde yeni deneme sınavlarına sitemizden ulaşabilirsiniz. Ayrıca edebiyathocam.net’te YKS bağlantısına tıklayarak üniversite sınavı için birçok içeriğe ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

AYT sınavıyla ilgili şu hayati bilgiler sınav hazırlık sürecinde yardımcınız olacaktır. 

AYT Sınav Süresi Ne Kadardır?

Alan
Yeterlilik Sınavı (AYT), TYT sınavından farklı
olarak öğrencilerin bilgi düzeyleri ölçülür. AYT’de 160
soru
 sorulmakta ve sınav süresi 180
dakikadır
.

AYT Soru Dağılımları Nasıldır?

4 Farklı test grubundan oluşan ve her
grupta 40 soru bulunan AYT sınavının soru dağılımı ve test grupları aşağıdaki
şekildedir;

  •          Test-1 Edebiyat
    – Sosyal Bilgiler-1:
    Türk Dili ve Edebiyatı (24 Soru) –
    Tarih-1 (10 Soru) Coğrafya-1 (6 Soru)
  •          Test-2 Sosyal Bilgiler-2: Tarih-2 (11 Soru) –
    Coğrafya-2 (11 Soru) – Felsefe Grubu
    (Mantık-Psikoloji-Sosyoloji) (12 Soru) – Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (6 Soru)
  •          Test-3 Matematik: Matematik (25 Soru) –
    Geometri (15 Soru)
  •          Test-4 Fen Bilimleri: Fizik (14 Soru) –
    Biyoloji (13 Soru) – Kimya (13 Soru)

AYT Puanı Nasıl Hesaplanmaktadır?

Adayların AYT puanı hesaplanırken %40
TYT puanı ve %60 AYT puanı etki etmektedir.

  AYT DENEME SINAVI İNDİR


Cover Image

Fiilimsiler – Slayt

Mayıs 10, 2022 Okuma süresi: 19 dakika

Fiilimsiler

Fiilimsi nedir?

İsminden anlaşılacağı gibi fiile benzeyen sözcüklerdir. Kökü
fiildir
.

Aldığı eklerle fiil olmaktan çıkmış, isim, sıfat veya
zarfa
olmuşlardır.

Fiilimsilerin özellikleri

  1. Fiillerden
    (eylem) türetilirler. Bir hareket, iş barındırırlar. Ancak fiil olma
    özelliğini kaybederler.
  2. Olumsuzluk
    eki alırlar. Fiil çekim ekleri (zaman, şahıs ekleri) almazlar.
  3. Cümlede
    isim, sıfat ve zarf görevlerinde bulunurlar. Buna göre de üç çeşit
    fiilimsi vardır.

Fiilimsi çeşitleri

  1. isim-fiil
    (Mastar)
  2. Sıfat-fiil
    (Ortaç)
  3. Zarf-fiil
    (Bağ-fiil, Ulaç) 

    Örnek:

          
    Onunla konuşmak istemiyorum.        konuş-mak

          
    Tükenmez bir enerjisi vardı.                 tüken-mez

          
    Yolda dura dura geldik.                      dur-a

İsim-fiil (mastar)

-me (-ma), -iş (-ış, uş, üş), -mek (-mak) ekleriyle
yapılır. Eklendikleri fiil kökünü veya gövdesini isim haline getirirler. 

ma/(y)ış/mak şeklinde kodlayabiliriz.

Örnek:

       Sıra
bölüşmeye gelince kavga çıktı.                                       bölüş –
me 

       Birbirimizi
tanıma zaman alır.                                              tanı
– ma

       Başlangıcı
çok ses getirdi, bitişi sessizdi.                             bit
– iş

       Perşembenin
gelişi çarşambadan belli olur.                        gel-iş

       Seni
görmek için onca yol geldim.                                          gör
– mek

       Bilmek
yetmez, önemli olan uygulamak!                             bil
– mek,           uygula – mak

İsim-fiil hakkında önemli not!

İsim-fiiller zaman içinde kalıplaşarak varlıklara isim
olmuştur. Bu şekilde kalıplaşan kelimeler fiilimsi kabul edilmez.

Örnek:

       Yangını çakmakla oynayan çocuklar çıkarmış.

       Zeytinyağlı bir dolma olsa da yesek!

       Binanın çıkışına yabancı araçlar park ediyor.

İsim-fiil hakkında diğer önemli not!

İsim-fiil eklerinden olan –me/-ma eki, olumsuzluk eki olan
–me/-ma ile karıştırılmamalıdır.

Örnek:

       Eşyaları
sakın taşıma!

       Eşyaları
taşıma bana kaldı.

       Gülme
adamın karşısında.

       Gülme
sırası bize geldi. 

Sıfat-fiil (ortaç)

-an (-en), -ası (-esi), -mez (-maz), -ar (-er, -r, -ır,
-ir), -dik (-dık, -duk, -dük, -tık, -tik, -tuk, -tük) -ecek (-acak) -miş (-mış,
-muş, -müş) ekleriyle yapılır. Eklendikleri fiil kökünü veya gövdesini sıfat
haline getirirler. 

(an/ası/mez/ar/dik/ecek/miş) şeklinde kodlayabiliriz.

Örnek:

• Bahçede düşen çocuk evde ağlamaya başladı. düş-en çocuk

• Kırılası elleriyle adamın ameliyat parasını çalmışlar. kırıl-ası el

• Laf anlamaz bir halde kapıyı çaldı. anla-maz hal

• Tören koşar adım geçit yaptık. koş-ar adım

• O gurbet elde tanıdık bir yüz öyle değerliydi ki! tanı-dık yüz

• Ölecek adam yüzünden belli olurmuş. öl-ecek adam

• Müdür görmemiş bir insan olduğunu hemen gösterdi. görme-miş insan

Sıfat-fiil hakkında önemli not!

Sıfat-fiil ekleri bazen fiil çekim ekleriyle karıştırılır.
Cümlede kullanılışına, kelimenin cümleye kattığı anlama dikkat etmeliyiz.
Sıfat-fiil olan kelime, sıfat olduğu için bir isimle birlikte kullanılır.
Fiildeyse böyle bir durum olmaz.

Örnek:

• Laf anlamaz bir halde kapıyı çaldı. / Ne söylersen söyle laf anlamaz.

• Törende koşar adım geçiş yaptık. / Sabahları beş kilometre koşar.

• Gurbet elde tanıdık bir yüz gördü. / Onu görünce hemen tanıdık.

• Ölecek adam yüzünden belli olur. / Adam kahırdan ölecek.

Zarf-fiil (bağ-fiil, ulaç)

“-ip, (-ıp, -up, -üp), -erek (-arak), -meden (-madan),
-meksizin (-maksızın), -dikçe (-dıkça, -tıkça), -ince (-ınca),-eli
(-alı),-ken,-a (…-a …-a), …-r …-mez (…- r …-maz), -esiye (-asıya), -casına
(-cesine)ekleriyle yapılır. Eklendikleri fiil kökünü veya gövdesini zarf haline
getirirler. 

Örnek:

• Köşede durup ardından uzun uzun baktı. dur-up
• Geç kalınca okula koşarak gittim. koş-arak
• Karar vermeden önce bir kere dinle! ver-meden
• İlk sınav geçtikten sonra nefes almaksızın ikinciye başladın. almak-sızın
• Onu tanıdıkça seveceksiniz. tanı-dıkça
• Kış yaklaşınca kuşlar göçmeye başladı. yakla-şınca
• Geleli bir yere çıkmadık. gel-eli
• Konuşa konuşa çözemeyeceğimiz sorunumuz yok. konuş-a
• Okul servisini görür görmez caddeye fırladım. gör-ür gör-mez
• Mahalleli hırsızı öldüresiye dövmüş. öldür-esiye
• Savaşa gidercesine maça gidiyorsunuz. gider-cesine

Fiilimsi Çıkmış Sorular

(I) Kimi genç şairler yazdıklarını göndermekle kalmayıp
kendileri de gelirler beni görmeye. (II) Dinlerim ya da kendim okurum o
gençlerin şiirlerini. (III) Çoğu bakarım sevebileceğim şiirlerden değil. (IV)
Güzel çirkin diye yargılamıyorum şimdi belki güzel çok güzel yıllar boyu
beğenilecek şiirler; ama benim hoşlandığım türden değil. (V) Mutlaka öylelerini
de beğenenler vardır.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “isim-fiil, sıfat-fiil,
zarf-fiilin üçünün de örneği vardır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
(ÖSS-2001)

CEVAP: A

(I) Kimi genç şairler yazdıklarını (SIFAT-FİİL)
göndermekle (İSİM-FİİL)  kalmayıp
(ZARF-FİİL)
kendileri de gelirler beni görmeye(İSİM-FİİL).

Çıkmış soru -2

(I) Çocukken insanları çöp adam gibi yapardık. (II) Dağlar
koni şeklinde olurdu. (III) Evleri de sembolik bir geometriyle resmederdik.
(IV) Ağaçları çizerken bir gövdenin üzerine yaprakları hatta dalları olmayan
bulutsu bir yuvarlak oturturduk. (V) En fazla yeşile boyar ve “işte ağaç”
derdik.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde eylemsi kullanılmıştır?
A) I. B) II. C)III. D) IV. E) V.

(ÖSS-1999)

CEVAP: D

(IV) Ağaçları çizerken bir gövdenin üzerine yaprakları hatta
dalları olmayan (SIFAT-FİİL) bulutsu bir yuvarlak oturturduk.

Çıkmış soru – 3

Heyecanlandım nedense
Hep sevgiden konuşmak istiyorum.

Bu dizelerdeki eylemsinin türce özdeşi olan eylemsi aşağıdaki dizelerin
hangisinde vardır?

A) Kağıt kayıkları yüzdürdük / Derenin boz bulanık sularında
B) Derdimiz bize yeterken / Komşularınki de üstüne tuz biber eker
C) Sevgi bir çocuğun gülen gözleridir / Ve özgür bir uçurtmadır gökyüzünde
D) Konarsan güle kon dikene konma / Eski düşmanların dost olur sanma
E) Aydınlığı bu kadar soğutabilmek ne zor / Bulutları küçük camlara sığdırabilmek

(ÖSS-1998)

 

CEVAP: E

Soru kökündeki fiilimsi konuşmak sözcüğü isim-fiildir.

E şıkkındaki soğutabilmek ve sığdırabilmek
sözcükleri de bir isim-fiildir.

Fiilimsiler Slayt İndir

İNDİR: FİLİMSİLER SLAYT

Fiilimsiler Test Sorularını Çöz – İNDİR


Hakkında

Bu kısım siten hakkında bilgi verir. Burayı değiştirmek ve düzenlemek için admin->eklentiler->tanımı düzenle

Etiketler