11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 221-222-223-224-225-226 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 44 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 221-222-223-224-225-226  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 221

Soru: B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız.(duruluk, yapı unsurları, roman, toplumcu gerçekçi, bireyin iç dünyasını esas alan, yalın)

1. Roman insanın veya çevrenin karakterlerini, göreneklerini inceleyen, serüvenlerini anlatan, duygu ve tutkularını çözümleyen, kurmaca veya gerçek olaylara dayanan uzun edebî türdür.
2. Anlatımın temel ilkelerinden olan duruluk cümlede gereksiz kelimeden uzak durulmasıyla sağlanır.
3. Olay, kişi, zaman ve mekân olarak karşımıza çıkan yapı unsurları bir romanın temel ögelerindendir.
4. Toplumcu gerçekçi eğilime bağlı bir yazar, içinde yaşadığı toplumun ekonomik, sosyal ve siyasi sıkıntılarını gerçekçi bir yaklaşımla eserine yansıtmayı ilke edinir.
5. Tarık Buğra, Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi romancılarımızın eserlerinde görülen bireyin iç dünyasını esas alan eğilim, kişinin somut dünya karşısındaki yalnızlığını ve ruhsal sıkıntılarını dile getirmeyi amaçlar.

Soru: C) Aşağıdaki kavramları karşılayan ifadeleri ve eserlerin ait olduğu sanatçıları belirleyerek doğru eşleştirmeyi yapınız.

  • Cevap:
  • 1-f
  • 2-e,
  • 3-c
  • 4-a
  • 5-ç
  • 5-d

Soru: Ç) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

1. (Y) Sevinç Çokum, Mustafa Necati Sepetçioğlu gibi yazarlar romanlarını modernist eğilimle yazmışlardır.
2. (D) Türk edebiyatında roman türünden önce mesnevi, destan, halk hikâyesi, efsane gibi edebî türler bir olayı, durumu uzun şekilde anlatma ihtiyacını karşılamaktaydı.
3. (Y) Bir anlatım tekniği olan geriye dönüşte anlatıcı, sadece mekânın detaylı anlatılmasını kolaylaştırır.
4. (D) Yanlış anlamda ve yerde kullanılan kelimeler, anlatımın akıcılık ve açıklık ilkesini zedeleyen anlatım bozukluklarına yol açar.
5. (D) Yay ayraç, cümle içinde geçen bir sözü metin dışı tutmak için o sözün başına ve sonuna getirilen noktalama işaretidir.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 222

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

Soru: 1) (I) Türkçe dilinde “tenkit” ve “eleştiri” olarak kullanılan bir kelime, kitap ve makale sözcükleriyle birlikte “makale eleştirisi” ya da “kitap eleştirisi” olarak kullanıldığında bazen ürkütücü olabilmektedir. (II) Ülkemizde bir eleştiri kültürü gelişemediği için eleştiri yapma, çatışmaya (ileri düzeyde de kavgaya) ortam hazırlayan bir girişim olarak algılanabilmektedir. (III) Çoğu zaman bu ifadelerden olumsuz anlamlar çıkarılmaktadır. (IV) Böylesi bir işe girişmek, biraz cesaret ve risk üstlenmeyi gerektiren davranış olarak görülmektedir. (V) Hâlbuki eğitimin, bilimin ve bilimsel araştırma sürecinin temel amacı, kişilerin eleştirel bir tutuma sahip olmasını gerekli kılmaktadır. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde anlatımın duruluk ilkesine uymamaktan kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

Soru: 2) Edebiyat ile sinema yüz yıllardır etkileşim içindedir ve bu ilişki daha çok edebî eserlerin sinemaya uyarlanması şeklindedir. Romandan filime uyarlama üç şekilde gerçekleşir: Romanın sinema yararına bir seneryo ham maddesi olarak kullanılması, romanın sinemaya egemen kılınması, romandaki nitelikleriyle yaratıcılığın sinema dilinde gerçekleştirilmeye çalışılması. Romanı sinema dilinde yeniden üretmenin en başarılı uyarlama şekili olduğu düşünülür. Bu tip uyarlamalar romanı bir malzeme olmaktan çıkarır, romanın sinema estetiğine göre yeniden yorumlanmasını sağlar. Burada hedef, romanın konusunu almanın ötesinde ruhunu, anlatım tekniklerini ve yapısını sinemaya aktarmaktır. Bu parçada numaralanmış kelimelerden hangisinin yazımı doğrudur?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

Soru: 3) Köy enstitülü yazarların oluşturduğu “köy edebiyatı” için köyde yetişmiş, köy sorunlarını bilen; halkının aydınlanmasını, köyün geri kalmışlığının giderilmesini, köylünün çağdaş uygarlık düzeyini yakalamasını isteyen; bunun için güç sahiplerine karşı savaşım veren iyi niyetli, inançlı, cumhuriyetçi “köy çocuklarının” oluşturduğu bir edebiyat olduğu söylenebilir. Aşağıdaki yazarlardan hangisi parçada sözü edilen oluşuma dâhil edilemez?

A) Aka Gündüz
B) Dursun Akçam
C) Fakir Baykurt
D) Mahmut Makal
E) Talip Apaydın

Soru: 4) Onun için Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının en sevilen, en çok okunan, eserleri en fazla basılan sanatçısıdır demek yanlış bir tespit olmaz. Yaprak Dökümü’nün yazarı, yazdığı hemen her eserle Türk halkının hafızasında yer etmiş ve onların sevgisini kazanmayı bilmiştir. Bunda en büyük pay, yazdığı eserleri ile Türk halkına yine Türk halkının kendisini sunmasıdır. O, yabancı etkilerden uzak, tamamen yerli bir edebiyat ortaya koymuştur. Eserlerindeki karakterler ile Türk halkının yaşadığı hayata ışık tutmuştur. Onun anlattıkları halkın sevgisi, halkın nefreti, halkın sorunlarıdır. O, tüm bunları anlatırken yine halkın dilini kullanır ve bu yolla halka daha çok yaklaşır. Aşağıdakilerden hangisi parçada sözü edilen yazara ait bir eser değildir?

A) Anadolu Notları

B) Harabelerin Çiçeği
C) Tanrıdağı Ziyafeti
D) Uçtaki Adam
E) Yeşil Gece

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 223

Soru: 5) Aşağıdaki zaman çizelgesinde verilen romanlardan hangilerinin yeri değiştirilirse sıralama kronolojik bakımdan doğru olur?

A) I ve II
B) I ve V
C) II ve III
D) III ve IV
E) IV ve V

Soru: 6) Jack London’ın eserlerinin varoluş karşısındaki tavrı ve hayatı sıklıkla “tarih öncesi çağlara ait” diye nitelendirilir. İlk gençlik çağından hayatının sonuna kadar yoğun sürdürdüğü kendini yetiştirme sürecinde hep “vahşi doğası’yla gurur duymuş ve kendini kurtla özdeşleştirmiştir. KaliforniyalI şair dostu George Sterling (Corç Siterlin) ona kurt biçiminde hitap etmiş, Sonoma Vadisi’ndeki malikânesine Kurt Köşkü ismini koymuştur. Bu parçada tırnak işaretinin (“ ”) kullanılma gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Cümledeki anlamı tamamlayan ve cümlenin dışında kalan ek bilgileri vermek
B) Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözleri belirtmek
C) Özel olarak bir sözü vurgulamak
D) Ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak
E) Virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak

Soru: 7) Yukarıda verilen romanlardan hangileri 1950-1980 Dönemi’nde yazılan eserlerden değildir?

A) I ve IX
B) II ve X
C) III ve V
D) IV ve VII
E) VI ve VIII

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 224

Soru: 8) Yaşar Kemal’in İnce Memed adlı eserinin çizgi romanından alınan yukarıdaki bölümden hareketle romanın yapı unsurlarından hangisine doğrudan ulaşılamaz?

A) Çatışma
B) Kişi
C) Mekân
D) Olay
E) Zaman

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 225

Soru: 9) Aşağıdaki kutucuklarda 1950 sonrası Türk romanında ele alınan bazı temalar / konular verilmiştir. Aşağıda verilen yazarlar benimsedikleri roman eğilimleri ve eserlerinde değindikleri içerikler yönünden ikişerli şekilde bu kutucuklara dağıtılırsa hangi iki sanatçı dışarıda kalır?

A) I ve IV
B) II ve IX
C) III ve V
D) VI ve VII
E) VIII ve X

Soru: 10) Bu cümlede kelimeler arasındaki anlamsal ilişki ve dil bilgisi ilişkisi numaralı oklarla gösterilmiştir. Numaralanmış oklardan hangisinin belirttiği yerde anlatım bozukluğu vardır?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 226

Soru: E) Aşağıda bu ünitede okuduğunuz roman metinlerinin bazı kahramanları ve mekânları verilmiştir. Bunları bulmacadaki anahtar harflerden yararlanarak bulmacaya yerleştiriniz. Mavi kutucuklardaki harfleri numaralarına göre şifre bölümüne yerleştiriniz ve ortaya çıkan atasözünü yorumlayınız.

Kahramanlar ve mekânlar:

→ Alaska
→ Ali Bey
→ Anadolu
→ Ankara
→ Arif
→ Beyaz Diş
→ Hakkı Bey
→ İstanbul
→ Köse Kadı
→ Mürşit Efendi
→ Nazif Bey
→ Neşet Sabit

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-221-222-223-224-225-226

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 218-219-220 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 53 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 218-219-220   üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 218

YAZMA

Roman türünde bir metin incelenirken ve romanla ilgili değerlendirme metni yazılırken belli bir plana göre hareket etmek gerekir. Aşağıda verilen planı inceleyiniz.

A. ŞEKİL AÇISINDAN ROMAN İNCELEME PLANI

Adı:
Yazarı:
Basıldığı tarih, yer, matbaa:
Yayınevi:
Baskı sayısı:
Sayfa sayısı:

B. İÇERİK AÇISINDAN ROMAN İNCELEME PLANI

Teması:
Konusu:
Turu:
İletisi:
Yazarın amacı:
Yazarın hedef kitlesi:
Olay örgüsü:
Anlatıcı ve bakış açısı:
Kişileri: (Başkahraman, yardımcı kahramanlar, tip ve karakterler)
Zaman: (Şimdiki zaman, gelecek zaman, geçmiş zaman, geniş zaman, dar zaman vb.)
Mekân: (İç mekân, dış mekân, dar mekân, geniş mekân, gerçek mekân vb.)
Yararlanılan anlatım teknikleri: (Anlatma, gösterme, iç konuşma, iç çözümleme vb.)
Dil ve üslup özellikleri:

C. GENEL DEĞERLENDİRME

Soru: Aşağıda Yaşar Kemal’in Teneke adlı romanının arka kapak yazısında yer alan değerlendirmeler verilmiştir. Buradaki roman değerlendirme yazılarının amacını, üslubunu, hedef kitlesini belirleyiniz. Yazarların Yaşar Kemal’in kitabına yaklaşım üsluplarını değerlendiriniz.

Bir Anadolu kasabasında çeltikçi ağaların yönetmelikleri hiçe sayarak ektikleri çeltik, çevre köylerde sıtmaya neden olur. Kasabanın genç ve idealist kaymakamı, bütün tecrübesizliğiyle köylülerin yanında ağalara karşı mücadeleye girişir. Teneke, idealizm ile baskın güç arasındaki mücadelenin romanıdır. Teneke kuruluş halindeki millî edebiyatımızın nefis bir örneği.
Fethi Naci, Bir Romancı, Yaşar Kemal
Yaşar Kemal şiirsellikle yaşanmışın tadını birleştiren büyük bir ustadır.
Hurbert Juin, Le Monde (Fransa)
Yaşar Kemal toplumcu olmakla birlikte, bir bakıma gerçekçi yöntemden uzak durmuş bir yazar. Kullandığı olağandışı olaylar, simgeleşmiş kişiler ve hayvanlar, mitos kalıpları, onun romanlarını destan, efsane ve halk hikâyeleri geleneğine bağlar.
Berna Moran, Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış
Baskı zulüm ve yozlaşmışlığın çaresiz kurbanlarının içinde bulundukları kötü duruma karşı bir protesto.
Derby Evening Telegraph (İngiltere)

  • Cevap: Teneke’nin arka kapak yazısındaki değerlendirmeler, romanın ana temasını ve edebi değerini tanıtmayı amaçlamaktadır. Üslup, eleştirel ve edebi bir dil kullanılarak zenginleştirilmiştir. Hedef kitle, edebiyatseverler ve toplumsal sorunlara duyarlı okuyuculardır. Yazarların yaklaşımı, Yaşar Kemal’in şiirsel anlatımı, toplumcu bakışı ve mitoslara dayalı üslubunu vurgulamak üzerinedir. Değerlendirmeler, romanın toplumsal mesajını ve edebi gücünü öne çıkarır.

B. Yazma Tür ve Tekniklerini Uygulama

Soru: Bu ünitede incelediğiniz romanlardan birini okuyunuz. Okuduğunuz roman hakkında bir inceleme ve değerlendirme yazısı yazınız.

BEYAZ DİŞ – İNCELEME VE DEĞERLENDİRME

Jack London’ın kaleme aldığı Beyaz Diş, doğanın zorlu koşulları ile insanın acımasız dünyası arasında sıkışıp kalan bir kurdun hikâyesini anlatır. Roman, yalnızca bir hayvanın yaşam mücadelesini değil, aynı zamanda insan-hayvan ilişkisinin derinliklerini gözler önüne serer.

İnceleme

Roman, Alaska’nın sert doğasında başlar. Beyaz Diş, bir kurt-köpek melezi olarak vahşi doğanın kurallarını öğrenmek zorunda kalır. Annesinden ayrıldıktan sonra insanlar tarafından evcilleştirilir. Ancak, her bir insan onun hayatında farklı bir iz bırakır: kimi zalim ve çıkarcı, kimi ise sevgi dolu ve merhametlidir. Beyaz Diş’in yaşadığı zorluklar, onun karakterinin şekillenmesini sağlar. Jack London, olayları Beyaz Diş’in bakış açısından anlatarak okuyucuyu olayların tam içine çeker.

Değerlendirme

Beyaz Diş, hem doğa hem de insan dünyasını büyük bir ustalıkla yansıtır. Yazar, hayatta kalma, sadakat ve özgürlük temalarını işleyerek okuyucuyu düşündürür. Romandaki karakterler, özellikle Beyaz Diş’in sahipleri, toplumdaki farklı insan tiplerini temsil eder. London’ın dili sade, ancak betimlemeler oldukça güçlüdür. Roman, hayvanların iç dünyasına dair empati geliştirirken, insan davranışlarının hayvanlar üzerindeki etkisini de etkileyici bir şekilde ortaya koyar.

Sonuç olarak, Beyaz Diş, yalnızca bir macera romanı değil, aynı zamanda insan doğasının eleştirisidir. Her yaştan okuyucu için unutulmaz bir hikâye sunar.



11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 219

SÖZLÜ İLETİŞİM

A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Sinema sanatın yeni bir dalıdır. Edebiyat ise oldukça eskidir. Sinema kendisinden önce var olan edebiyat, resim, müzik, tiyatro, heykel, dans gibi sanat dallarının hepsinden yararlanır fakat en çok da edebiyatla sıkı bir ilişki içindedir. İki tür de kitle iletişim aracıdır. Kültürden beslenir ve kültürü geliştirir. İnsanları eğlendirir, bilgilendirir ve insanların estetik bir zevk edinmesini sağlar.

Soru: Aşağıdaki makalede sinema ile edebiyat arasındaki ilişki ele alınmıştır. Metni okuyunuz. Metinden çıkarımlarda bulununuz.

Edebiyat ve sinemanın amaçları benzer olsa da araçları farklıdır. Roman, amacına ulaşmak için “dil”i malzeme seçerken sinema “görüntüyü kullanır. Her ikisinin de anlatı dilleri farklıdır. Roman “yazı dili” kullanırken sinema “sinematografik dil” kullanır. Romandaki sözcükler, sinemada görüntüye dönüşür ve romanın sözcükleri aynı kalırken perdedeki görüntü sürekli değişir. Roman, okuyucunun isteğine bağlı olarak değişen bir sürede bitirilirken film gerçek zaman kesitiyle sınırlıdır. Her ikisinde de anlatıcı olabilir ancak aralarında farklar vardır. Roman sanatı esas karakteri itibarıyla anlatılacak bir hikâye ile bu hikâyeyi sunacak bir anlatıcıya dayanır. Anlatıcı, romanın temel unsuru ve en etkili figürüdür. Roman, onun etrafında kurulur, kurgulanır. O olmadan hikâyeyi nakletmek ve olayların akışında yer alan figürleri tanıtmak mümkün olamaz. Sinemadaki anlatıcı ise romandakinden farklıdır. Ses, müzik, dekor, oyuncu, ışık, kurgu, kamera açısı ve hareketi gibi görsel ve işitsel teknik özelliklerin birleşiminden oluşur. Saf anlatıda roman okuyucusu; olayları, anlatan kişinin bulunduğu mekân ve zaman açısından, belli bir mesafeden öğrenir. Olaylar, okuyucunun zihninde geçmiş zamanda olup biter. Filmde ise “gösterme” söz konusudur; olay, ayrıntılarıyla izleyicinin gözünün önünde canlandırılır. Sinema ve edebiyat aynı şeyden bahsetseler bile izleyicinin anladığı şey tekken okuyucu bunu istediği kadar şekillendirip çeşitlendirebilir. (…)

Roman daha çok zamana, film ise mekâna dayalıdır. Kullandıkları zaman kipi de birbirinden farklıdır. Sinema, zamanı ve mekânı kullanarak yeni bir gerçeklik yaratır ve genelde şimdiki zamanı anlatır. İzlenen her kare o an oluyormuş gibidir, geçmiş de gelecek de izlenildiği anda vardır. Ancak geriye dönüşlerle ve zamanda sıçramalarla, zaman konusunu esnek bir hâle getirebilir. Romanda ise geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman iç içe geçerek kullanılabilir. Üretim şekilleri konusunda da iki sanat dalı farklılıklar gösterir. Edebiyat bireysel bir üretim olmasına karşın sinema bir ekip çalışmasıdır. Maliyeti yüksek bir sanat dalı olan sinemanın zamanı kısıtlıdır, romanda ise böyle bir durum söz konusu değildir. Yazarın tasvir ettiği mekânın sınırları ise okuyucunun hayaline bağlıdır.

Özlem Kale, Edebiyat Sinema İlişkisi

  • Cevap: Metinde, sinema ve edebiyatın birbirini tamamlayan sanat dalları olduğu vurgulanmaktadır. Sinema, edebiyattan aldığı konuları görselliğe dönüştürerek geniş kitlelere ulaştırır. Her ikisi de kültürü geliştirir, insanları eğlendirir ve bilgilendirir. Sinema, edebiyatın estetik anlatım gücünü görsel bir boyuta taşır. Bu yüzden edebiyat sinemaya içerik sağlarken, sinema edebiyatı geniş kitlelere tanıtır.

B. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Uygulama

Soru: Türk veya dünya edebiyatından sinemaya uyarlanan bir romanı okuyunuz ve romanın filmini izleyiniz. Okuduğunuz romanla izlediğiniz filmi karşılaştırarak yorumlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Monte Kristo Kontu romanında Edmond Dantès’in haksız yere hapsedilmesi ve intikam yolculuğu detaylıca anlatılırken filmde bu süreç daha hızlı geçilir. Romanda Dantès’in yaşadığı değişimleri ve psikolojisi derinlemesine işlenirken, filmde yüzeysel kalabilir. Ayrıca romanda intikamın tatmin edici olmadığını fark eden Dantès, sonunda affetmenin önemini anlar. Filmlerde ise bu mesaj hafifletilir ve intikam odaklı bir sona vurgu yapılır. Roman daha derin ve ayrıntılıdır, film ise görsellik ve atmosferle hikayeyi özetleyerek sunar.



11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 220

A. Aşağıdaki sorulan verilen metne göre cevaplayınız.

(…)
Kapıyı açtı. Kemal,
— Nereye gidiyorsun? diye bağırdı.
— Başım ağrıyor, dedi. Eyvallah!
Kapıyı kapayıp merdivenlere doğru yürüdü. (İçerde Sadık, Kemal’in kolundan tuttu.)
— Bırak gitsin, dedi.
— Ne oldu? Neden gitti.
— Tanımıyor musun onu? Hep eskisi gibi. Aklına esti mi basar gider. Sekiz aydır görünmüyordu. Bu akşam bir pastaneden çıkarken karşılaştık.
(…)
Dış kapıyı çarpıp çıktığı sokak tenhaydı. Şehirdekilerin çoğu şimdi ya yataklarında ya da yataklarına yakındılar. Caddeye doğru yürüyordu. Karşıdan gelen bir kadın onun uzağından dolaştı. Yanından hızla geçen taksiye baktı. İçinde oturan kadınla erkek sanki iki mankendiler. “Neden? Neden böylesiniz?” Olanla yetinerek, aramadan, düşünmeden yaşanılsın diye yaratılmış bir dünyada yalnızdı. Sırtı kaşınıyordu. Eve gidip yıkanacaktı.
Bir ara karıncaları düşündü. Yağmur dinince saklandıkları yerlerden çıkıp, tatlıcının tek parça, büyük camından gördüğü caddeleri dolduranlar, bir çalışma, didinme mutluluğu içinde yürür gibiydiler. Yarım saat önce girdiği bu tatlıcı dükkânından önündeki küçük alanda değneğini sallayan trafik polisini görünce, çok eskiden gene burada oturduğu bir günü hatırlamış; bir bardak portakal suyu içmiş; sağındaki karyağdı paltolu adamın baklava yediğini bilmekten gelen iç bulantısıyla -başkalarının iştahla yiyebilmeleri alçakça bir haksızlıktı- yağmur dinince çıkıp bir sinemaya gitmek kararını vermişti. Oysa şimdi karıncaları düşünüyordu. Sinemaya gitse, biliyordu, başının ağrısı artacak, içinde hep o bir yere geç kaldığı duygusu olacaktı. O yer belki de burasıydı. “Neden olmasın? Onu bu şehrin bir yerinde görmeyecek miyim? İşlerine çabuk varmak telaşındaki şu karınca sürüsünün arasına karışmaktan şaşırmış, neden bu camın önünden geçmesin?” Kulakları caddenin gürültüsüyle doluydu.
Yusuf Atılgan, Aylak Adam

Soru: 1) Metinde belirgin şekilde görülen anlatım tekniklerine (anlatma, gösterme, bilinç akışı, geriye dönüş vb.) örnekler bulunuz.

Anlatma: “Caddeye doğru yürüyordu. Karşıdan gelen bir kadın onun uzağından dolaştı. Yanından hızla geçen taksiye baktı.”

Gösterme: “Yanından hızla geçen taksiye baktı. İçinde oturan kadınla erkek sanki iki mankendiler.”

Bilinç akışı: “Oysa şimdi karıncaları düşünüyordu. Sinemaya gitse, biliyordu, başının ağrısı artacak, içinde hep o bir yere geç kaldığı duygusu olacaktı.”

Geriye dönüş: “…küçük alanda değneğini sallayan trafik polisini görünce, çok eskiden gene burada oturduğu bir günü hatırlamış; bir bardak portakal suyu içmiş; sağındaki karyağdı paltolu adamın baklava yediğini bilmekten gelen iç bulantısıyla -başkalarının iştahla yiyebilmeleri alçak bir haksızlıktı- yağmur dinince çıkıp bir sinemaya gitmek kararını vermişti.”

Soru: 2) Metnin anlatıcısını ve bakış açısını belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin anlatıcısı üçüncü tekil kişi, bakış açısı olarak da hem gözlemci hem de ilahi bakış açısı bir arada kullanılmıştır.

Soru: 3) Metinde hangi anlatım biçimlerinden yararlanılmıştır?

  • Cevap: “Dış kapıyı çarpıp çıktığı sokak tenhaydı. Şehirdekilerin çoğu şimdi ya yataklarında ya da yataklarına yakındılar. Caddeye doğru yürüyordu. Karşıdan gelen bir kadın onun uzağından dolaştı. Yanından hızla geçen taksiye baktı. İçinde oturan kadınla erkek sanki iki mankendiler. “Neden? Neden böylesiniz?” Olanla yetinerek, aramadan, düşünmeden yaşanılsın diye yaratılmış bir dünyada yalnızdı. Sırtı kaşınıyordu. Eve gidip yıkanacaktı.” gibi bölümlerde
  • Soru: 5) Altı çizili kelimelerin telaffuzunu yapınız.
  • Cevap: “Trafik, yiyebilmeleri, görmeyecek miyim, telaşındaki”

Soru: 6) Metnin anlatıcısını birinci kişili anlatıma dönüştürerek metni okuyunuz. Ne tür değişiklikler olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: Metinde anlatıcı birinci tekil kişiye dönüştürülürse okur, olay örgüsünün içine doğrudan sokularak etkileyicilik sağlanacaktır fakat kişilerin iç dünyasını aktarmada anlatımda yer yer eksiklikler kalacaktır.

Soru: 7) Metindeki noktalama yanlışlarını gösteriniz.

Metindeki noktalama yanlışları

  • “Neden gitti.” cümlesinde soru işareti kullanılmalı.
  • “Yağmur dinince saklandıkları yerlerden çıkıp, tatlıcının tek parça, büyük camından gördüğü caddeleri dolduranlar, bir çalışma, didinme mutluluğu içinde yürür gibiydiler.” cümlesinde “çıkıp” kelimesinden sonra virgül kullanılmamalı, “dolduranlar” kelimesinden sonra noktalı virgül kullanılmalı.
  • “…trafik polisini görünce, çok eskiden gene…” bölümünde virgül kullanılmamalıdır. “…burada oturduğu bir günü hatırlamış; bir bardak portakal suyu içmiş; sağındaki karyağdı paltolu adamın baklava yediğini bilmekten…” bölümünde noktalı virgül yerine virgül kullanılmalıdır.
  • “Sinemaya gitse, biliyordu…” bölümünde şart eki alan gitse kelimesinden sonra virgül kullanılmamalıdır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 220

.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-218-219-220

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 215-216-217 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 48 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 215-216-217   üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 215

Soru: Aşağıdaki roman ağacında yer alan noktalı yerleri örnekte verildiği gibi doğru biçimde doldurunuz.

Modernist Eserler-Yazarlar

Hakkaride Bir mevsim-Ferit Edgü

Tutunamayanlar- Oğuz Atay

Milli-Dini Eğilim Eserler-Yazarlar

Köse Kadı- Bahaeddin Özkiş,

Kilit-Mustafa Necati Sepetçioğlu

Ruh Adam-Hüseyin Nihal Atsız

1923-1950 Eserler-Yazarlar

Yaban-Yakup Kadri

Kuyucaklı Yusuf-Sabahattin Ali

Sinekli Bakkal-Halide Edip

Yaprak Dökümü- Reşat Nuri

Çıkrıklar Durunca-Sadri Ertem

Fehim Bey ve Biz- Abdülhak Şinasi Hisar

Toplumcu-Gerçekçi  Eğilim Eserler-Yazarlar

Murtaza- Orhan Kemal

İnce Memed- Yaşar Kemal

Yılanların Öcü-Fakir Baykurt

Sarı Traktör-Talip Apaydın

Bireyin iç Dünyasını Esas Alan  Eğilim Eserler-Yazarlar

Yalnızız- Peyami Safa

Huzur-Ahmed Hamdi Tanpınar

Türk Romanını Besleyen Kaynaklar

Destanlar-Efsaneler

Mesneviler

Halk Hikayeleri

Batı Edebiyatı

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 216

Dil Bilgisi Çalışmaları

Soru: 1) Aşağıdaki cümlelerde yer alan anlatım bozukluklarının sebeplerini tespit ediniz. Kutuculardaki ifadelerle cümleleri eşleştirerek örnekte gösterildiği gibi belirtilen yerlere ilgili harfleri yazınız. Bir cümlede birden fazla anlatım bozukluğu olabileceğini dikkate alınız.

a. Onun için, birçok ailelerin daha iki ay evvelinden İstanbul terzilerine taşındıkları görülmeye başladı. (F, H)
b.
 Polislerin beyaz eldivenli elleri, kuru soğuğa rağmen, kimbilir daha ne vakitten beri otelin kapısında birikmiş olan meraklı halk kümelerini zorlukla açabiliyordu. (A, F)
c.
 Bunları, ağırlaştırılmış birer sinema şeridi gibi seyre dalan yerliden ve köylüden mürekkep sokak kalabalığı için, hiç şüphesiz balo denilen şey burada başlıyor ve burada bitiyordu. (Ğ)
ç. Arif ön tarafa gitti, atlara baktı. Soluk alışlarını seyretti. Acımıştı. Eliyle yelelerini okşadı. (C, Ç)
d. Yepyeni traktörler caddelerden geçerken herkes durup bakıyordu. (Ç)
e. Mağazadan bir şoför verdiler. “Birkaç gün kal, kullanmasını iyice öğret” diye tembih ettiler. (Ç)
f. Bildiği yaşamdan vazgeçmesi, o güne kadar yaşadığı tecrübeleri unutması, isteyerek vahşi yaşamı terk edip Gri Kunduz’u efendisi olarak kabul ettiği günlerde yaşadıklarından çok daha zor olacaktı. (G)
g. Ama sabahın ikisi olduğunda iyice kaygılanarak sığındığı kuytudan çıktı, gidip buz gibi basamaklara uzandı ve efendisini bekledi. (A)
ğ. Eline çeliği alan usta onu önce tavlar, sonra bir süre döverek kaba bir şekil meydana getirir. (Ç)
h. Durumumuz, Ali Bey oğlum, tıpkı demircininki gibidir. (D)

Soru: 2) Okuduğunuz metinlerden alınan aşağıdaki cümlelerde dilin standart dışı kullanımına örnekler gösteriniz.

a. Bunları söyledikten sonra Maarif Müdürüne başıyle hafif bir selâm verdi, kapıyı vurarak çıkıp gitti. (başıyla)
b. Düşündüm… Gitmeğe karar verdim, dedi. (gitmeye)
c. Ne var bunu bilmiyecek be? (bilmeyecek)
ç. Biz bağ-bahçe kaygusundan âzâdeyiz. (kaygısından)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 217

Soru: 3) Aşağıdaki cümlelerde yer alan yazım yanlışlarını bulunuz.

a. Madem ki öleceği varmış… Bir köşeye çekilip kendi kendine ölebilirdi. (Mademki bitişik yazılmalı.)

b. Velevki böyle bir dakika biz yüzyüze gelemeyiz. (Velev ki, yüz yüze ayrı yazılmalı.)

c. Odaya bir kâtip girdi. Maarif Müdürüne birtakım kâğıtlar getirdi, (Maarif Müdürü’ne şeklinde yazılmalı.)

ç. Zehra, ona ilk defa böyle ismiyle hitabediyordu. (hitabediyordu ayrı yazılmalı.)

d. Diğer Türk kalelerinden de kuvvetleri oranında iştirakler olmuş ve toplam asker adedi dörtbin üçyüze yükselmişti. (dört bin üç yüz şeklinde yazılmalı.)

Soru: 4) Acımak romanından alınan aşağıdaki cümlelerde altı çizili birleşik kelimelerin niçin bitişik veya ayrı yazıldığını açıklayınız.

a. Maarif Müdürü, bu muammayı halletmek için çok beklemedi. (Yardımcı fiille yapılan birleşik fiillerde ilk kelimede ses türemesi olduğu için.)

b. Zehrayı çağırttı, on dakika sonra başmuallim, Maarif Müdürünün odasına giriyordu. (Baş sözüyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılı.)

c. Birdenbire söz bulamadığı için önündeki kâğıt yığınını, yazıhanesinin çekmecelerini karıştırıyor, bir şey arıyor gibi görünüyordu. (Gelenekleşmiş kullanımdan dolayı.)

ç. Bir şey söylemeden iade etti. (Yardımcı fiille yapılan birleşik fiillerde ilk kelimede herhangi bir ses olayı olmadığı için.)

d. Atfınızı rica ederim. (Yardımcı fiille yapılan birleşik fiillerde ilk kelimede herhangi bir ses olayı olmadığı için.)

Soru: 5)  Aşağıdaki cümlelerde yer alan noktalama yanlışlarını tespit ediniz.

a. Tam bu sırada, otelin iç salonlarından birinde bir köşeden, sokaktaki bu konuşmaların yankısı Selma Hanımın kulağına şu şekilde çarpıyordu: “Kim bilir bizim için ne düşünürler? Neler söylerler? Onlar için, kapısından gördükleri bu âlem ne kadar esrarengiz şeylerle doludur?” (Virgül işareti kullanımları yanlıştır.)

b. Bir yandan da boyuna atlara bağırıyordu. Elli-altmış adım daha gidebildiler. (Elli altmış arasında kısa çizgi kullanılmaz.)

c. Onunla kısa bir süre sakinleştirici bir sesle konuştuktan sonra elini uzatıp, kaldığı yerden Beyaz Diş’i okşamaya devam etti. (Uzatıp kelimesinden sonra virgül gelmez.)

ç. Günler geçtikçe, hoşlanmaktan sevgiye geçiş de hızlanıyordu. (Geçtikçe sözcüğünden sonra virgül kullanılmaz.)

Soru: 6) Aşağıda verilen metni, yazım ve noktalama açısından değerlendirip metnin doğrusunu ilgili yere yazınız.

Türk Roman Geleneği’nin Cumhuriyet’in ilk yıllarında yerine oturtulması, nitelikli eserlerin verilmesi; türe yoğun bir ilginin gösterilmesi gibi açılardan şunu söyleyebilirim; Türk romanı, Nobel’i alarakta başarısını kısa sürede kanıtlamıştır!

  • Cevap: “Roman geleneği” ifadesi küçük harfle yazılmalıdır. Geleneği sözcüğüne gelen ek kesme ile ayrılmaz. “Verilmesi” kelimesinden sonra noktalı virgül kullanılmaz. “Söyleyebilirim” ifadesinden sonra noktalı virgül işareti yerine iki nokta işareti getirilmelidir. “Alarakta” ifadesinde de bağlacı ayrı yazılmalıdır. Cümlenin sonundaki ünlem yerine nokta kullanılmalıdır.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-215-216-217

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 210-214 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 29 dakika

11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026, Beyaz Diş Romanı Soruları ve  Hazırlık, Metni Anlama ce Çözümleme Cevapları

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 210-214  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 210

Hazırlık

Soru: Kahramanı hayvan olan romanlarla ilgili bir araştırma yapınız. Araştırmanın sonucunu sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Hayvan kahramanlı romanlar hem çocuklara hem de yetişkinlere ilham veren, empati kurmayı öğreten eserlerdir. Jack London’ın Beyaz Diş ve Vahşetin Çağrısı romanlarında kurt ve köpeklerin zorlu yaşam koşullarında verdikleri mücadele anlatılır. George Orwell’in Hayvan Çiftliği adlı eseri hayvanların toplumsal düzeni eleştiren bir hikâyesini sunar. Richard Adams’ın Watership Tepesi ise tavşanların hayatta kalma ve özgürlük mücadelesini işler. Bu romanlar, hayvanların gözünden dünyayı anlamamıza yardımcı olur. İnsan-doğa ilişkisini de sorgulamamıza imkân tanır.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 214

Bir bölümünü okuduğunuz Beyaz Diş adlı roman, seksen altı dile çevrilmiş, dünya çapında en çok okunan eserler listesinde yer almıştır. Eser, bir hayvanın gözünden hayatın önemli değerleri olan sevgi ve saygının çözemeyeceği hiçbir sorunun olmayacağı tezini savunmak için kaleme alınmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Beyaz Diş adlı metnin konusu, iletisi, amacı ve hedef kitlesi arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Beyaz Diş, vahşi doğadan evcilleşmeye geçen bir kurdun hikayesini anlatır. Yazar insanın doğaya ve hayvanlara nasıl etki ettiğini vurgular. Sadakat, sevgi ve değişim gibi temalar üzerinden mesajlar verir. Amacı evcilleşmenin, sadakatin ve sevginin önemini anlatmaktır. Hedef kitlesi, insan ve doğa ilişkisini anlamaya çalışan geniş bir okur kitlesidir.

Soru: 2) Sadakatin hayata katkısına metinden örnek veriniz.

  • Cevap: Beyaz Diş’in sadakati, onu güvende tutan ve hayatta kalmasını sağlayan bir özellik haline gelir. Weedon Scott’a olan sadakati onun hayatını değiştiren bir bağ kurar.

Soru: 3) Sizce yazar, romanına başkahraman olarak niçin bir kurdu seçmiştir?

  • Cevap: Jack London, doğanın ve vahşi hayatın zorluklarını ve zorluklarla mücadeleyi anlatmak için bir kurdu başkahraman olarak seçmiştir. Kurt, insan ve doğa arasındaki ilişkiyi sembolize eder.

Soru: 4) Diğerkâmlık, güven verme, merhametli olma ve tahammül etme tutum ve davranışlarının Weedon Scott’ın hayatına katkıları hakkında bir değerlendirme yapınız.

  • Cevap: Weedon Scott’ın diğerkâmlık, güven verme ve merhametli olma tutumları, Beyaz Diş’le kurduğu ilişkiyi güçlendirir. Bu tutumlar, karakterinin insani yönlerini geliştirir ve onu daha iyi bir insan yapar.

Soru: 5) Sadakat ve sevgi, kurt için neden önemlidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Beyaz Diş için sadakat ve sevgi, onu hayatta tutan ve insanlara daha yakın bir hale gelmesini sağlayan duygulardır. İnsanlarla olan ilişkilerinde bu duygular temel rol oynar.

Soru: 6) Metinde hâkim bakış açısı kullanılmıştır. Bu bakış açısının anlatıcıya hangi olanakları sağladığını açıklayınız.

  • Cevap: İlahi bakış açısı, karakterlerin iç dünyalarına dair derinlemesine bilgi verir. Bu bakış açısı, okurun kendini ifade imkanı sınırlı olan Beyaz Diş’in düşüncelerini ve duygularını doğrudan anlamasını sağlar.

Soru: 7) Hayvanlara sevgi duymak, hayvanlarla iç içe yaşamak niçin önemlidir? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Hayvanlarla iç içe yaşamak, insanların doğa ve diğer canlılarla daha derin bir bağ kurmasını sağlar. Sevgi ve saygı, insanların doğayı ve hayvanları daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Soru: 8) Beyaz Diş adlı roman, Jack London Alaska’dan döndükten sonra 1906’da yayımlanmıştır. Bu durumu yazarın eserini kaleme alırken gözlemlerinden yararlanması açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Jack London, Alaska’da geçirdiği süre boyunca vahşi doğa ve hayvanlar hakkında gözlemler yapmıştır. Bu deneyimler, Beyaz Diş’in doğayla mücadele eden bir kurt üzerinden anlatılmasında etkili olmuştur.

Soru: 9) Yazar, Beyaz Diş romanı için şu değerlendirmeyi yapmıştır: “Süreci tersine çevireceğim. Bir köpeğin gerilemesini ya da uygarlıktan çıkmasını değil, onun evrimini, uygarlaşmasını -evcilliğin, sadakatin, sevginin, ahlakın ve diğer tüm güzellik ve erdemlerin gelişimini- anlatacağım.” Bu değerlendirmeden yola çıkarsanız yazarın amacına ulaştığını söyleyebilir misiniz?

  • Cevap: Türk ve Batı edebiyatı arasındaki farklar, kültürel temalar ve anlatım tarzları üzerinden ortaya çıkar. Beyaz Diş, Batı’da vahşi doğanın ve uyum süreçlerinin vurgulandığı bir yapıtken Türk edebiyatında genellikle toplumun sosyal yapısı ön plandadır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 214 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-210-214

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 204-209 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 29 dakika
11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026, 11. Sınıf Gizem Yayıncılık Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 204-205-206-207-208-209 Hazırlık – Metni Anlama ve Çözümleme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 204-209   üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 204

Hazırlık Çalışmaları

Soru: Okulunuzun tarih dersi zümresinden de yardım alarak Osmanlı-Macar ilişkileri hakkında bir araştırma yapınız. İlginizi çeken kişi ve olayları arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: Osmanlı-Macar ilişkileri, savaşlar ve siyasi rekabet çerçevesinde şekillenmiştir. Macar Krallığı, Osmanlı’nın Batı’ya ilerleyişi açısından kritik bir konumdaydı. Osmanlı-Macar mücadelesinin en önemli olaylarından biri Mohaç Meydan Savaşı’dır (1526). Bu savaşta Kanuni Sultan Süleyman liderliğindeki Osmanlı ordusu, Macar Kralı II. Lajos yönetimindeki orduyu iki saat gibi kısa bir sürede büyük bir yenilgiye uğratmıştır. Macaristan’ın büyük bir kısmı Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.

Bunun yanı sıra Zigetvar Kuşatması (1566) da önemli bir olaydır. Kanuni Sultan Süleyman sefer sırasında hayatını kaybetmiş, ancak Osmanlı ordusu kaleyi fethetmeyi başarmıştır. Osmanlı’nın Macar topraklarındaki hâkimiyeti 1699 Karlofça Antlaşması ile sona ermiştir.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 209

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru 1: Okuduğunuz metinden tarih ve din ile ilgili kelime ve kelime gruplarını tespit ediniz. Tespitlerinizden hareketle yazarın edebiyat anlayışının kelime seçimi üzerindeki etkisine yönelik değerlendirmelerde bulununuz.

Cevap: Metinde “Başpiskopos, Arşidük, Köse Kadı, Yanıkkale, Dîn-i Mübîn, ümmet, gazâ” gibi tarihî ve dinî kelimeler yer almaktadır. Yazar, Osmanlı-Macar ilişkilerini ele alırken bu kelimelerle dönemin siyasi, kültürel ve inançsal yapısını vurgulamıştır. Bu durum, onun millî ve dinî değerlere bağlı bir edebiyat anlayışına sahip olduğunu ve tarihi gerçekliği ön plana çıkarmaya özen gösterdiğini gösterir.


Soru 2: Okuduğunuz metin türünün ortaya çıkmasında sözlü ve yazılı kültürdeki hangi gelişmeler etkili olmuştur? Açıklayınız.

Cevap: Tarihî roman türünün gelişiminde Osmanlı tarihçiliği, halk hikâyeleri, destanlar gibi sözlü kültür unsurları ile 19. yüzyıl roman geleneği etkili olmuştur. Sözlü gelenekteki hikâye anlatma geleneği, tarihî olayları canlı tutmuş, yazılı kültürde ise roman formu bu olayları kurgusal olarak aktarma imkânı sağlamıştır.

Soru 3: Köse Kadı tip midir yoksa karakter midir? Açıklayınız.

Cevap: Köse Kadı bir karakterdir. Çünkü kişiliği, inançları ve davranışları derinlemesine işlenmiştir. Sadece belirli bir rolü temsil eden bir tip olmaktan öte, olaylar karşısında karar veren, gelişen ve düşünceleri olan bir birey olarak ele alınmıştır.


Soru 4: Köse Kadı’nın kişiliği hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: Köse Kadı cesur, adaletli ve kararlı bir karakterdir. İnançlarına bağlı, dirayetli ve onurlu bir kişiliğe sahiptir. Osmanlı Devleti ve İslam’ı savunma konusunda fedakârlık yapmaktan çekinmeyen, zor koşullarda bile doğruluktan şaşmayan bir duruş sergiler.


Soru 5: Bahaeddin Özkişi, olayları hangi zaman diliminde kurgulamıştır? Metnin kurgu zamanı ile tarihsel zaman arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

Cevap: Olaylar, Osmanlı-Macar mücadelesinin yoğun olduğu 16. yüzyılda geçmektedir. Yazar, tarihî olayları kurgusal bir anlatımla sunarak dönemin siyasi, kültürel ve askerî yapısını gerçeğe uygun bir şekilde yansıtmıştır. Böylece okuyucu, tarihî gerçeklerle kurgu arasında güçlü bir bağ kurabilir.


Soru 6: Bu metinde birden fazla anlatıcı ve bakış açısı vardır. Bunları tespit ederek anlatıcı değişince bakış açısının da niçin değiştiğini açıklayınız.

Cevap: Metinde birden fazla anlatıcı kullanılmıştır:

  • Özet bölümlerinde gözlemci (hâkim) bakış açısı kullanılmıştır.
  • Roman içindeki olay anlatımında ilahi bakış açısı hâkimdir.
  • Diyalog bölümlerinde kahraman bakış açısı kullanılmıştır.

Bu değişimler, okuyucuya farklı açılardan bakış sunarak olayların derinlemesine anlaşılmasını sağlar.


Soru 7: Köse Kadı adlı metnin içeriğini doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklik açısından değerlendiriniz.

  • Doğal gerçeklikSavaş alanları, kale betimlemeleri ve dönemin coğrafi yapısı doğal gerçekliği oluşturur.
  • Toplumsal gerçeklikOsmanlı-Macar mücadelesi, dinî farklılıklar ve siyasi çekişmeler toplumsal gerçekliği yansıtır.
  • Bireysel gerçeklikKöse Kadı’nın esaret altındaki iç mücadelesi, inançları ve onuru ön plandadır.

Soru 8: Metinden millî ve dinî anlayışın etkisini yansıtan örnekler gösteriniz.

Cevap: Metinde millî ve dinî anlayışın etkisini yansıtan cümleler şunlardır:

  • “Bu hepimizin, Türk’ün gazasıdır Ali Bey oğlum. Vatana ve Dîn-i Mübîne mübarek olsun.”
  • “Biz Ümmet-i Muhammed’in yüzünde bir tebessüm belirtebilirsek, İrem bağlarında yaşamış gibi oluruz.”

Bu ifadeler, Osmanlı’nın dinî ve millî hassasiyetlerini ve dönemin ruhunu yansıtır.


Soru 9: Bahaeddin Özkişi için Ahmet Hamdi Tanpınar “Devam et evladım, sen on Sait Faik edersin.” diyerek yazarı desteklemiştir. Sizce Ahmet Hamdi Tanpınar, Bahaeddin Özkişi’nin üslubunda hangi özellikleri görmüştür? Düşüncelerinizi belirtiniz.

Cevap: Ahmet Hamdi Tanpınar, Bahaeddin Özkişi’nin ayrıntılı betimlemeleri, karakter analizleri ve tarihî gerçekleri güçlü bir anlatımla sunmasını takdir etmiştir. Yazarın dil kullanımı, tarihsel olayları canlı tutma çabası ve toplumun değerlerine bağlı anlatımı, Tanpınar’ın gözünde değerli bulunmuş olabilir.


Soru 10: Köse Kadı romanında anlatılmayan detaylar, atlanan bazı olaylar yazarın Uçtaki Adam adlı romanında verilmiştir. Yazar niçin böyle bir tekniği tercih etmiştir? Açıklayınız.

Cevap: Yazar, aynı tarihî olayları farklı bakış açılarıyla derinleştirmek için bu tekniği kullanmıştır. Köse Kadı’da anlatılmayan detaylar, Uçtaki Adam adlı romanda işlenerek okuyucuya eksik kalan noktaları tamamlama ve olayları geniş bir perspektifte anlama fırsatı sunmuştur.


1. Etkinlik

Soru: Tarihî bir olay veya kişiyle ilgili film izlemeyi mi yoksa roman okumayı mı tercih edersiniz? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Tercihim film izlemek olurdu, çünkü görsel anlatım olayları daha hızlı ve etkileyici bir şekilde aktarıyor. Ancak roman okumak, detaylara daha fazla derinlik katar ve karakterlerin iç dünyasını daha iyi anlamamı sağlar. İdeal olan, önce romanı okumak, sonra da filmi izlemektir.

.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-204-209

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 197-202-203 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 41 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 197-202-203   üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları (Sayfa 197)


Hazırlık Çalışmaları

1) Edebiyatımızda köyün ele alınmasıyla ilgili kısa bir sunum hazırlayınız. Etkileşimli tahtadan yararlanarak sunumlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Türk edebiyatında köy, özellikle Cumhuriyet Dönemi’nden sonra önemli bir tema haline gelmiştir. Yazarlar köy yaşamının zorluklarını, köylülerin sosyo-ekonomik sıkıntılarını ve köy-kent çatışmasını ele alarak toplumun çeşitli sorunlarına ışık tutmuştur.

Köy edebiyatının öncülerinden bazıları şunlardır:

  • Sabahattin Ali (Kuyucaklı Yusuf)
  • Fakir Baykurt (Yılanların Öcü)
  • Mahir Ünlü (Dönemeç)
  • Talip Apaydın (Sarı Traktör)

Bu eserlerde sadece köy yaşamı değil, toplumsal değişim ve köylünün yaşadığı dönüşüm de ele alınır. Tarımda makineleşme, göç,  eğitim eksikliği ve toprak sorunları, bu romanların işlediği başlıca konular arasındadır.

Köy romanları, gerçekçi ve eleştirel bir bakış açısı benimseyerek köylülerin yaşam mücadelesini ve karşılaştıkları adaletsizlikleri anlatır. Bu eserler sayesinde köy edebiyatı, toplumda farkındalık yaratan önemli bir edebi akım olarak öne çıkmıştır.


2) Aşağıdaki metni okuyunuz. Kırsal kesimden şehirlere göç ile tarımda makineleşme arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

Cevap: Tarımda makineleşme, kırsal kesimdeki iş gücüne olan ihtiyacı azaltmış ve birçok köylüyü şehirlerde iş aramaya yönlendirmiştir.

Bu durumun etkileri:

  • 1950’lerden itibaren başlayan yoğun göç hareketi, şehirlerde nüfus artışı ve sanayileşme sürecini hızlandırmıştır.
  • Kırsal nüfusun azalması, tarım ekonomisinde üretim yöntemlerini değiştirmiş ve modern tarım araçlarının kullanımını yaygınlaştırmıştır.
  • Şehirlerde hızlı büyüyen işçi sınıfı, yeni sanayi sektörlerinde çalışarak kentleşme sürecini hızlandırmıştır.
  • Köyden kente göç, kırsaldaki geleneksel yaşam tarzını değiştirirken, şehirlerde gecekondu mahallelerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Sonuç olarak, tarımda makineleşme ve kırsal göç süreci Türkiye’nin sosyo-ekonomik yapısını köklü bir şekilde değiştirmiştir. Kentleşme, sanayileşme ve nüfus hareketliliği, bu değişimin önemli parçalarıdır.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları (Sayfa 202)


CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI’NDA ROMAN (1950-1980)

1) Sarı Traktör adlı metinden alınan “Arif durup çevresine bakındı, kendisinden başka araba koşan olmamıştı.”, “Arif’in yedeğinde tuttuğu öküzlere arkasını dönmüştü, hiç bakmıyordu o tarafa.” cümlelerindeki altı çizili kelime gruplarının anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlüklerden kontrol ediniz.

Araba koşan:

  • Tahminim: Hayvanları arabayı çekmesi için arabaya bağlamak.
  • TDK karşılığı: Hayvanı çekeceği arabaya, sabana vb.ne bağlamak.

Yedeğinde tuttuğu:

  • Tahminim: Yanında bulundurmak, hazırda bekletmek.
  • TDK karşılığı: Bağlayarak ardından çekip götürmek.

2) Okuduğunuz metnin temasını, konusunu ve iletisini defterinize yazınız.

  • Tema: Modernleşmenin toplum üzerindeki etkileri.
  • Konu: Arif’in, babasını traktör alınmasına ikna etme çabası ve geleneksel tarım yöntemlerinden modern tarıma geçiş süreci.
  • İleti: Yazar, yeniliklere açık olmanın bireysel gelişim ve toplumun modernleşmesi açısından önemli olduğunu vurgulamaktadır.

3) Okuduğunuz metinden ve metnin özetinden yararlanarak metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

  1. Arif’in babasından traktör istemesi.
  2. Babasının, traktör alımına karşı çıkması.
  3. Babasının hastalanması ve traktörün gerekliliğini fark etmesi.
  4. Aile traktör almaya karar verir.
  5. Traktör köye getirilir ve köylüler de bu modern tarım aracına ilgi gösterir.

Bu olay örgüsü, köylünün modern tarıma geçiş sürecini ve bu süreçte yaşanan çatışmaları anlatmaktadır.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları (Sayfa 203)

4) Arif’i ve İzzet Ağa’yı olay akışını etkileyen fiziksel, psikolojik ve ahlaki özellikler açısından değerlendiriniz.

  • Arif: Fiziksel olarak genç ve enerjik, psikolojik olarak teknolojiye meraklı ve yenilikçidir. Ahlaki olarak ise gelişime açık bir bireydir.
  • İzzet Ağa: Geleneksel değerlere bağlı, köy düzenini korumak isteyen, teknolojiyi tehdit olarak gören biridir.

Bu iki karakterin farklı özellikleri, hikâyedeki çatışmayı güçlendirmektedir.


5) Metinde Arif, teknolojiye istekli, yenilikçi; İzzet Ağa ise teknolojiye karşı, geleneğe bağlı kişiler olarak verilmiş, bu şekilde bir çatışma oluşturulmuştur. Bu çatışmanın metnin iletisine katkısını değerlendiriniz.

Cevap: Arif ile İzzet Ağa arasındaki çatışma, metnin modernleşme ve yeniliklere açıklık temasını vurgular. Geleneksel değerlerle yenilikler arasındaki gerilim, okuyucuya yeniliklerin topluma sağlayacağı faydaları düşündürür.


6) Arif’in ruh hâli ile zaman ve mekân arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

Cevap: Arif’in ruh hâli, yaşadığı zaman ve mekân ile doğrudan ilişkilidir. Köyde çiftçilik yapan Arif, traktör alınırsa işlerin daha hızlı ilerleyeceğini düşünmektedir. O dönemde tarımsal üretimde modernleşme süreci yaşanırken, köy hayatı ve ekonomik şartlar da bu değişime yön vermektedir.


7) Metnin anlatıcısını ve bakış açısını belirleyiniz.

Anlatıcı: Üçüncü tekil şahıs anlatıcıdır.
Bakış açısı: İlahi (hakim) bakış açısı kullanılmıştır.


8) Sizce anlatıcı, yazarın düşünce ve kişiliğiyle örtüşen bir yansıtıcı mıdır? Aşağıdaki metin Talip Apaydın’ın anılarından alınmıştır. Metinden de yararlanarak soruyu cevaplayınız.

Cevap: Evet, yazarın kendi anılarından ve yaşantılarından esere aktardığı birçok öğe bulunmaktadır. Köy hayatına, tarıma ve geleneksel-modern çatışmasına dair yazarın yaşadığı tecrübeler, eserde güçlü bir şekilde hissedilmektedir.


9) Metnin üzerinde iç çözümleme, geriye dönüş ve diyalog anlatım tekniklerine örnekler gösteriniz.

İç çözümleme: “Arif o gece karmakarışık uyudu. Uykusunda bile seviniyordu. Traktörü vardı artık. Hem de köyün en güzel, en yeni traktörüydü. Römorku da yeniydi. Harmanlar, pancarlar Arif’e vız gelirdi bundan sonra. Köyde herkes ‘Arif’in traktörü’ diyecekti.”

Diyalog: “Arabayla baş mı olur bu deyyusun malı?” diye söyleniyordu. “Şuna bak dağlar gibi yığıldı!” Anası, “Sus oğlum” dedi. “Nazar değer. Yavaş yavaş çek işte. Acelen ne?”

Geriye dönüş: “Babası anlaşılmaz bir bitkinlik içindeydi. Fazla pazarlık yapamadan bir alıcıyla helalleşiverdi. Bunun nedenini Arif çok geç anladı.”


10) Sarı Traktör adlı metin, yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtıyor mu? Açıklayınız.

Cevap: Evet, metin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtmaktadır.

Traktör, o dönemde tarımsal üretime yeni giren ve büyük değişimlere yol açan bir araçtır. Köy hayatında makineli tarıma geçiş süreci yaşanırken, geleneksel yöntemlere bağlı kalan köylüler ile yenilikçi gençler arasında yaşanan çatışmalar eserde gerçekçi bir şekilde anlatılmıştır.


11) Okuduğunuz metinden köy edebiyatı anlayışına ve toplumcu gerçekçi anlayışa dair örnekler gösteriniz.

Köy edebiyatı anlayışına örnekler:

  • Olayın bir köyde geçmesi, çiftçilikle uğraşan insanların hayatının anlatılması.
  • Traktör alınması ve tarımsal üretimde modernleşme sürecine geçişin ele alınması.

Toplumcu gerçekçi anlayışa örnekler:

  • Çiftçilerin zor şartlar altında yaşaması, geçim sıkıntısı çekmesi.
  • Fakir köylülerin çamur, yağmur ve soğukla mücadelesi.
  • Geleneksel ile modern tarım arasındaki çatışmanın vurgulanması.

12) Metinde traktör; farklı olmanın, öz güvenin, varlığını ispat etmenin nesnesi olarak verilmiştir. Aşağıda verilen metni okuyarak bu durumu yorumlayınız.

Cevap: Traktör, metinde gelişmişliğin ve eski-yeni mücadelesinde yenilikçi anlayışın zaferini simgeler.

Yeniliğin simgesi olarak traktör:

  • Arif’in öz güven kazanmasını sağlar.
  • Köyde farklı bir statü kazanmasına yol açar.
  • Kendisini babasına ve köy halkına kanıtlama fırsatı sunar.

Modernleşme sürecinde traktörün alınması, geleneksel tarım yöntemlerinin geride bırakıldığını ve yeni tarım tekniklerinin benimsendiğini gösterir. Arif’in traktörü sahiplenmesi, değişime ayak uydurmanın ve bireysel gelişimin önemini ortaya koymaktadır.

.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-197-202-203

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 191-196 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 36 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 191-196  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları (Sayfa 191)


Hazırlık Çalışmaları

1) “Modernleşme, Batılılaşma, alafranga yaşam, özenti” kelimelerini sınıf tahtasına yazınız. Bu kelimelerin sizlere çağrıştırdıklarını not ediniz. Tüm notları bir araya getirerek sınıfınızın ortak tespitlerini yorumlayınız.

Cevap: Tespitlerimiz şu şekildedir:

  • Modernleşme: Yenilikçi düşünceler,  bilim, teknoloji ve eğitim alanında gelişim anlamına gelir.
  • Batılılaşma: Avrupa’nın kültürel ve sosyal yaşam tarzını benimseme eğilimidir.
  • Alafranga yaşam: Batı’ya özgü bir yaşam tarzı olup giyim, yeme-içme ve eğlence alışkanlıklarını içerir.
  • Özenti: Doğal olmayan bir şekilde başkalarını taklit etme ve onlara benzeme çabasıdır.

Bu kavramlar toplumsal değişim ve dönüşümle doğrudan ilişkilidir. Modernleşme, teknolojik ve bilimsel ilerlemeleri içeren olumlu bir gelişme olarak görülürken, Batılılaşma ve alafranga yaşam ise bazı kesimler tarafından kültürel yozlaşma olarak eleştirilmiştir. Özenti ise bireylerin kendi değerlerinden uzaklaşıp başkalarına benzemeye çalışmasını ifade eder.


2) Genel ağdaki güvenilir sitelerden Ankara’nın XIX. yüzyıla ve Cumhuriyet’in ilk on yılına ait görsellerini temin ediniz. Etkileşimli tahtadan görselleri değerlendirip bunların arasındaki farkları belirtiniz.

Cevap: XIX. yüzyıl Ankara’sı geleneksel Osmanlı mimarisi, dar sokaklar, tek katlı kerpiç evler ve hanlarla doluyken, Cumhuriyet’in ilk on yılında büyük bir değişim sürecine girmiştir. Yeni yapılan yollar, kamu binaları, geniş caddeler ve modern mimariye sahip yapılar, Ankara’nın geleneksel bir Osmanlı şehrinden modern bir başkente dönüşüm sürecini yansıtmaktadır.

  • XIX. yüzyılda Ankara: Geleneksel Osmanlı mimarisi, dar sokaklar, konaklar ve hanlar hâkimdir.
  • Cumhuriyet’in ilk on yılı: Modern devlet yapıları, geniş caddeler, yeni şehir planlaması ve Avrupa tarzı binalar Ankara’nın modernleşme sürecini göstermektedir.

Bu görsellerden, Ankara’nın Cumhuriyet döneminde hızlı bir kentleşme ve modernleşme sürecine girdiği açıkça anlaşılmaktadır.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları (Sayfa 196)


Metni Anlama ve Çözümleme Cevapları

1) Okuduğunuz metindeki temel çatışmayı / karşılaşmayı ve bunun etrafında metinde yer alan veya metnin ima ettiği diğer çatışmaları / karşılaşmaları / karşıtlıkları tespit ediniz.

  • Metindeki temel çatışmaBatılılaşma ile geleneksel değerler arasındaki mücadeledir.
  • Ankara Palas gibi modern mekânlarla halkın yaşam tarzı arasındaki farklılık da önemli bir karşıtlık olarak göze çarpar.
  • Halk ve elit kesim arasındaki uçurum, bireylerin kendi kimlikleriyle yaşadığı içsel çatışmaları da beraberinde getirir.

2) Ankara Palas’ın Selma Hanım’ın ruh hâli üzerinde olumsuz bir etkisi var mıdır? Açıklayınız.

  • Evet, Selma Hanım lüks ve gösterişli bir ortamda kendini huzursuz hissetmektedir.
  • Bu ortam, onun halktan uzaklaşmasına sebep olduğunu düşündüğü için iç dünyasında bir huzursuzluk yaratır.
  • Halkla arasındaki boşluğun büyüdüğünü hissetmesi, ruh hâlini olumsuz etkiler.

3) Ankara romanı 1930’lu yılların başında yazılmaya başlanmış, 1934’te de yayımlanmıştır. Metnin kurgu zamanı ve içeriği de tarihsel dönemle ilişkilidir. Metinden buna örnekler veriniz.

  • Metinde, 1930’lu yıllarda Türkiye’de yaşanan Batılılaşma çabaları ve modernleşme süreci ele alınmaktadır.
  • Ankara Palas gibi lüks mekânlar, modernleşmenin bir simgesi olarak metinde önemli bir yer tutar.
  • Ankara Palas’ın önünde bekleyen fakir halkın durumu, sosyal sınıf farklarını ve dönemin toplumsal gerçekliğini yansıtmaktadır.

4) 1934’te yayımlanmış bu romanda yazarın 1937-1943 yıllarındaki Türkiye’yi anlatmasını zamanda ileriye gidiş tekniği açısından değerlendiriniz.

  • Yazar, gelecekte yaşanacak değişimleri önceden tahmin ederek okuyucuya farklı bir bakış açısı sunmaktadır.
  • Bu teknik, okuyucunun toplumsal dönüşümleri sorgulamasına ve yazarın öngörülerini değerlendirmesine olanak tanır.

5) Metnin anlatıcısını ve bakış açısını tespit ediniz. Yazarın tercih ettiği bakış açısının anlatıma katkısı hakkında bilgi veriniz.

  • Metin, üçüncü şahıs anlatıcı tarafından aktarılmaktadır.
  • İlahi (hakim) bakış açısı kullanılmıştır.
  • Bu sayede karakterlerin iç dünyaları, düşünceleri ve duygusal çatışmaları daha derinlemesine anlatılabilmiştir.

6) Metinde Batılı hayat tarzını yansıtan kelimeleri tespit ediniz. Sizce bu kelimeleri yazar niçin kullanmıştır? Açıklayınız.

  • Metinde geçen Batılı kelimeler: balo, vestibül, tango, hall, katastrof, monden.
  • Bu kelimeler, Batılı yaşam tarzının toplumda nasıl benimsendiğini ve modernleşme sürecinin dil üzerindeki etkisini göstermek için kullanılmıştır.

7) Ankara Palas’ın önünde duran halkın diyaloglarında halk söyleyişlerine yer verilmiştir. Bu durum yazarın bilinçli bir tercihi midir? Bunun metnin anlatımına katkısı nedir? Açıklayınız.

  • Evet, halk söyleyişlerine yer verilmesi yazarın bilinçli bir tercihidir.
  • Bu diyaloglar, halk ile seçkinler arasındaki kültürel ve sosyal farkları gözler önüne sermektedir.
  • Ayrıca, romanın gerçekçi bir atmosfer kazanmasına da katkı sağlar.

8) Selma Hanım’ın içinde bulunduğu eğlence ortamını benimseyememesini ve kendilerini izleyen halktan utanmasını değerlendiriniz.

  • Selma Hanım, eğlence ortamına yabancı kalmaktadır ve halkın kendilerini izlemesinden rahatsızlık duymaktadır.
  • Bu durum, onun içinde bulunduğu Batılı çevreye tam olarak adapte olamadığını ve halktan kopuşun kendisini rahatsız ettiğini göstermektedir.
  • Halkın yaşam koşulları ile seçkinlerin lüks içinde yaşaması arasındaki fark, onun içsel huzursuzluğunu artırmaktadır.

9) Okuduğunuz metinden hareketle kimlik bunalımı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Selma Hanım’ın Batılı yaşam tarzına uyum sağlama çabası, onun kendi kültürel değerlerinden uzaklaşmasına neden olmaktadır.
  • Bu durum, ne tamamen Batılı ne de tamamen geleneksel olamama şeklinde bir kimlik bunalımı yaratmaktadır.
  • Bu bunalım, bireyin toplum içindeki yerini sorgulamasına ve bir aidiyet sorunu yaşamasına neden olabilir.

10) Bu metnin gerçekçi ve eleştirel bir bakış açısıyla kaleme alındığı söylenebilir mi? Açıklayınız.

  • Evet, metin toplumsal gerçekleri ve dönemin değişim sürecini eleştirel bir bakış açısıyla ele almaktadır.
  • Batılılaşma sürecinde yaşanan çelişkiler, sınıf farkları ve toplumsal dönüşüm, gerçekçi bir dille işlenmiştir.
  • Bu yüzden, metnin eleştirel bir gerçekçilik anlayışıyla kaleme alındığı söylenebilir.

11) Bu roman günümüz yaşamına ne tür katkılarda bulunabilir? Düşüncelerinizi örneklerle açıklayınız.

  • Kimlik çatışmaları ve kültürel değişimler, günümüzde de devam eden evrensel konulardır.
  • Günümüzde küreselleşme, internet ve dijital dünya, bireylerin farklı kültürlerle etkileşimini artırmaktadır.
  • Bu durum, bireylerin kendi kültürel değerlerini koruma ile modernleşme arasında denge kurma ihtiyacını doğurmaktadır.
  • Dolayısıyla, romanın ele aldığı kimlik bunalımı ve toplumsal değişim, günümüzde de geçerliliğini koruyan konular arasındadır.

Özetle:

Metnin temel çatışması Batılılaşma ve geleneksel değerler arasındaki mücadeledir.
Ankara Palas’ın lüks ortamı Selma Hanım’ı huzursuz etmektedir.
Halk söyleyişlerine yer verilmesi, halk ve elit kesim arasındaki farklılığı vurgulamaktadır.
Roman, eleştirel bir gerçekçilik anlayışıyla kaleme alınmıştır.
Kimlik bunalımı ve kültürel çatışmalar günümüzde de devam eden evrensel sorunlardır.

.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-191-196

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 184-189-190 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 28 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 184-189-190    üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 184

Hazırlık

Soru: “Merhamet etmek” hayatımızı nasıl etkiler? Sınıfınızda tartışınız.

Merhamet etmek, insanların başkalarına karşı duyarlı ve anlayışlı olmalarını sağlayarak toplumsal barışı güçlendirir. Merhametli bireyler, çevrelerindeki insanlara yardım etmeye ve empati kurmaya daha yatkındır. Bu sayede toplum içinde güven, dayanışma ve paylaşım duyguları artar. Ayrıca, merhamet göstermek bireyin kendi ruhsal sağlığını da olumlu yönde etkiler; çünkü iyilik yapmak ve başkalarına yardım etmek insanın kendini daha huzurlu ve mutlu hissetmesini sağlar. Merhametin yaygın olduğu bir toplumda insanlar daha güven içinde yaşar ve sosyal ilişkiler daha güçlü hale gelir.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları (Sayfa 189)

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Roman (1923-1950)


Metni Anlama ve Çözümleme Cevapları

1) Okuduğunuz metinde geçen “Çehresi o kadar vakur ve sakindi ki Maarif Müdürü, böyle zamanlarda söylenmesi âdet olan beylik teselli sözlerine cesaret edemiyor, bekliyordu.” cümlesindeki altı çizili kelime grubunun anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz, tahmininizin doğruluğunu sözlüklerden kontrol ediniz.

  • Tahmin: Sıradan, klişe avutma sözleri.
  • TDK Karşılığı: Basma kalıp avunma ifadeleri.

2) Okuduğunuz metnin temasını ve konusunu belirleyiniz.

  • Tema: Vicdan ve içsel hesaplaşma.
  • Konu: Zehra’nın babasına duyduğu öfke ve geçmişle yüzleşmesi.

3) Metindeki çatışmaları bulunuz.

  • Öfke ile vicdan arasındaki içsel savaş.
  • İdealist kimliği ile aile bağları arasındaki çelişki.

4) Zehra’nın olay akışını etkileyen fiziksel, psikolojik ve ahlaki özellikleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Fiziksel: Güçlü, kendine hâkim.
  • Psikolojik: Disiplinli, duygularını bastıran ama vicdan sahibi.
  • Ahlaki: Adaletli, dürüst ve kararlı.

5) Metindeki kişileri tip ve karakter özellikleri gösterip göstermemeleri açısından inceleyiniz.

  • Zehra: Güçlü, kararlı, idealist bir öğretmen.
  • Mürşit Efendi: Yanlış anlaşılan, fedakâr bir baba.

6) Metnin anlatıcısını ve bakış açısını tespit ediniz.

  • Üçüncü tekil kişi anlatıcı, ilahi (hakim) bakış açısı.

7) Mürşit Efendi, kızlarını korumak uğruna kendi hayatından vazgeçen fedakâr bir babayı temsil eder. Bu açıdan baba rolünün toplumsal hayattaki önemi hakkında değerlendirme yapınız.

  • Çocuklarını korumak için kendinden vazgeçen bir baba.

8) Metnin içeriğini bireysel ve toplumsal gerçeklik açısından değerlendirdiğinizde neler söylersiniz?

  • Bireysel: Zehra’nın babasına karşı yaşadığı duygusal çatışma.
  • Toplumsal: Baba-çocuk ilişkileri ve aile bağlarının önemi.

9) Romanın adını tema, konu ve ileti ile ilişkilendirirseniz yazarı romana ad vermede başarılı bulur musunuz? Siz yazar olsaydınız bu romana ne ad verirdiniz?

  • “Acımak” adı, eserin vicdan temasını yansıtıyor.
  • Alternatif isim: “Vicdanın Sesi”.

10) Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Balıkesir Muhasebecisi adlı eserleri çok beğenilerek hem sinemaya hem de tiyatroya uyarlanmıştır. Onun Acımak adlı romanı da televizyonda dizi olarak yayımlanmıştır. Yazarın eserlerinin bu ilgiyi görmesini nasıl yorumlarsınız? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Toplumu gerçekçi bir bakış açısıyla anlatması.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları (Sayfa 190)

11) Aşağıdaki tutum ve davranışlardan hangilerinin Zehra’da görüldüğünü belirleyerek ilgili kutucukları işaretleyiniz. Bunlardan yola çıkarak verilen alana Zehra’yı babasına karşı beslediği duygular ve tutumu yönünden değerlendiren kısa bir metin yazınız.

  • Doğru sözlü olma ✔
  • Davranışlarını kontrol etme ✔
  • Etik davranma ✔
  • Kanunlara ve kurallara uyma ✔

Metin: Zehra, babasına karşı başlarda oldukça sert ve tavizsizdir. Ailesinin ve kendisinin yaşadığı sıkıntılardan babasını sorumlu tutmaktadır. Ancak babasının günlüklerini okudukça gerçekleri öğrenir ve onun büyük haksızlıklara uğradığını fark eder. Babasının kendisinden hiç vazgeçmediğini anladıktan sonra ona karşı duyduğu öfke yerini acıma duygusuna bırakır. Böylece babasına dair düşünceleri tamamen değişmiş, eksik olan vicdan hissini kazanmıştır.

12) Okuduğunuz metnin üzerinde anlatma, gösterme ve iç çözümleme anlatım tekniklerine örnekler gösteriniz.

  • Anlatma: “Tevfik Bey, mektebe bir hademe koşturdu, Zehra’yı çağırttı, on dakika sonra başmuallim, Maarif Müdürünün odasına giriyordu.”
  • Gösterme: “Çehresi sakin, fakat ölü benzi gibi renksizdi… Zehra Hanım kâğıdı aldı… Odanın kâfi derecede aydınlık olmasına rağmen pencereye çevirdi, kelimeleri seçmekte, anlamakta güçlük çeker gibi bakıyor, tekrar tekrar okuyordu.”
  • İç çözümleme: “Tevfik Hayri, onu derin bir sükûnet ve hayret içinde dinlemiş, söyleyecek söz bulamamıştı. Daha doğrusu onunla bu mesele üzerinde fazla konuşmak içinden gelmemişti. Yüreğinde anlaşılmaz bir sıkıntı, bir hoşnutsuzluk, ağzında garip bir acılık vardı.”

13) Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki parçada hangi anlatım biçimlerinin özellikleri görülmektedir?

Cevap: Bu metinde öyküleme ve betimleme anlatım biçimlerinin özellikleri görülmektedir. Öyküleme, olayların belirli bir zaman içinde gelişmesini anlatırken, betimleme, kişilerin ruh hâllerini ve ortamı ayrıntılı bir şekilde tasvir etmektedir.

.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-184-189-190

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


Cover Image

11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 178-179-180-181-182 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 59 dakika

5. Ünite Sohbet ve Fıkra Ünitesini Ölçme ve Değerlendirme Çalışmaları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları – Sayfa 178

A. Aşağıdaki soruları verilen metne göre cevaplayınız.

1) Metnin konusunu, iletisini ve hedef kitlesini belirleyiniz.

  • Metnin konusu: Yazarın Adsız Köşk adlı kitabı çevirmesindeki gerekçeler ve çeviri sürecine dair düşünceleri.
  • Metnin  iletisi: Bir kitabın çevirisi yapılırken çevirmen de bir açıdan yazarın yerine geçer ve bu süreçte kendini ifade eder.
  • Metnin hedef kitlesi: Edebiyatla ilgilenenler, çeviri eserleri okumayı sevenler, Adsız Köşk kitabına ilgi gösterenler ve edebiyatseverler.

2) Okuduğunuz metnin türünü belirleyiniz. Türün öne çıkan belirgin özelliklerini söyleyiniz.

Metnin türü: Söyleşi (Sohbet)

Belirgin özellikleri:

  • Yazar, konuşuyormuş gibi samimi bir üslup kullanmıştır.
  • Düşüncelerini kanıtlama çabasına girmemiştir.
  • Okuyucuya yöneltilmiş sorular yer almaktadır.
  • Günlük ve doğal bir anlatım kullanılmıştır.

3) Yazarın okura yaklaşımı hakkında değerlendirme yapınız.

Cevap: Yazar, okuyucusuyla samimi ve içten bir üslupla konuşuyor. Ona herhangi bir fikir dayatmıyor, aksine sohbet havasında bir anlatım kullanıyor. Okuyucuyu düşündürmeye teşvik ederken kendi düşüncelerini de net bir şekilde aktarıyor. Resmî ve akademik bir dil yerine, günlük hayatta kullanılan doğal bir dili tercih etmiştir.


4) Metinde yararlanılan anlatım biçimini ve düşünceyi geliştirme yollarını tespit ediniz.

Anlatım biçimi: Tartışmacı anlatım

Düşünceyi geliştirme yolları:

  • Örnekleme: Oscar Wilde ve Montaigne örnekleri verilmiştir.
  • Tanık gösterme: Oscar Wilde’ın Dorian Gray’in Portresi adlı eserinden örnek verilerek fikirler desteklenmiştir.
  • Soru-cevap tekniği: Yazar, okura bazı sorular yöneltmiş ve onları düşünmeye sevk etmiştir.

5) Kişisel görüşleri ortaya koyma açısından metni değerlendirirseniz yazar hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: Yazar, özgün ve kendine güvenen bir düşünce yapısına sahiptir. Ancak bu özgüveni kibirli bir şekilde yansıtmamış, aksine okuyucuyla samimi bir sohbet havasında paylaşmıştır. Sanat ve edebiyat hakkındaki görüşlerini açık bir dille ifade etmiş, edebiyat eserleri ve çeviri süreci üzerine kendi yorumlarını katarak okuru düşünmeye teşvik etmiştir.

B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız.

(fıkra, mizahi fıkra, sohbet, Ahilik, düzeltme, kesme)

1. Okuru karşısına alarak sanki onunla konuşuyormuş gibi bir üslupla yazılan sohbet türünde yazar, okurun hoşça vakit geçirmesini sağlayarak okura kendi düşüncelerini iletir.

2. Fıkra gazete ve dergilerin belli sütunlarında yayımlanan, güncel konuları ele alan düzyazı türüdür.
3. Mizahi fıkra içinde gülmece öğesi barındıran, güldürürken düşündürmeyi amaçlayan kısa öyküdür.
4. Ahilik XIII. yüzyıldan itibaren Anadolu’da etkin bir rol üstlenerek ahlaki ve sosyal öğretileri olan bir mesleki örgüttür.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları – Sayfa 179

5. Arapça ve Farsçadan dilimize giren bazı kelimelerle özel adlarda bulunan ince g ve k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlülerinin üzerine düzeltme işareti (^) konur.


C) Aşağıdaki kavramları karşılayan ifadeleri ve eserlerin ait olduğu sanatçıları belirleyerek doğru eşleştirmeyi yapınız.

Kavramlar / Eserler Sanatçılar
1. Sohbet f. Söyleşi
2. Köşe yazısı ç. Şevket Rado
3. Ümit Dünyası c. Fıkra
4. Düzyazı b. Nesir
5. Ramazan Sohbetleri e. Ahmet Rasim
6. Bize Göre a. Ahmet Haşim

Ç) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cümleler Doğru/Yanlış
1. Sohbet türünde  yazılar Tanzimat Dönemi’nden itibaren edebiyatımızda görülmeye başlanmıştır. D
2. Sohbet türünde okurla karşılıklı bir konuşma havası benimsenir. D
3. Nurullah Ataç, Ahmet Rasim gibi sanatçılarımız fıkra türünde öne çıkmıştır. Y (Nurullah Ataç söyleşi türünde öne çıkmıştır.)
4. Bir cümlenin öğeleri bulunurken önce cümlenin öznesi, nesnesi, dolaylı tümleci; sonra da yüklemi, zarf tümleci bulunur. Y (Doğru sıralama: Özne → Yüklem → Nesne → Dolaylı tümleç → Zarf tümleci şeklindedir.)
5. Öğeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için noktalı virgül kullanılır. D

D) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Soru: Gazete ve dergilerin belli sütunlarında yayımlanan, güncel konuları ele alan  yazı türüdür. Toplumda bir kamuoyu oluşturabilir. Güncel olan her konu, yazarın görüşü doğrultusunda yorumlanarak okura sunulur. Öne sürülen görüş ve düşünceleri kanıtlama zorunluluğu yoktur.

Bu parçada sözü edilen tür aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fıkra B) Makale C) Mizahi fıkra D) Öykü E) Sohbet

Cevap: A (Fıkra)


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları – Sayfa 180


2) Aşağıdaki iki metin için verilen seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru: Bu iki parça için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) 1. metinde nesnel, 2. metinde öznel anlatıma başvurulmuştur.
B) Her iki metin de güncel bir konu hakkında okura öznel düşünceler iletmek için yazılmıştır.
C) Her iki metinde de okurla karşılıklı konuşur gibi bir üslup benimsenmiştir.
D) 1. metinde açıklayıcı anlatımdan, 2. metinde tartışmacı anlatımdan yararlanılmıştır.
E) 1. metin sohbet, 2. metin fıkra türünde yazılmıştır.

Cevap: E


3) Aşağıdaki cümlede numaralanmış kelime ya da eklerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?

Cümle: “Ben yaradılışımdan güzel değilim.” deyip de (I) boyununu bükmek olur mu? Medeniyet dediğiniz, bir bakıma tabiatla savaşmak, tabiatı olduğu gibi bırakmayıp düzeltmek, (II) insan oğlunun istediği hâle getirmek değil midir? Öyle olunca insanlar arasındaki çirkinlikleri de “Ne yapalım, öyle doğmuş onlar!” (III) diyip çirkin bırakamayız, (IV) onlarıda elimizden geldiğince güzelleştirmek borcumuzdur…

A) I B) II C) III D) IV E) V

Cevap: B (Doğru yazım: “insanoğlunun” yerine “insan oğlunun” da doğru kabul edilebilir.)

Yanlış olanlar:

  • III) “diyip” → “deyip” olmalı.
  • IV) “onlarıda” → “onları da” olmalı.

4) Aşağıdaki metinde numaralanmış kelimelerden hangileri nesne değildir?

Nasrettin Hoca, fıkralarda (I) Anadolu halkının yaşama biçimini, güldürü öğesini, alay ve eğlenme türünü, övgü ve yergi becerisini dile getirmiştir. Fıkralarının odağında (II) sevgi, yergi, övgü, alaya alma, gülünç duruma düşürme, kendi kendiyle çelişki yaşama vardır. O, kimi zaman (III) bilgin, uysal, utangaç, atak, şaşkın, kurnaz, korkak, atılgan gibi çelişkili nitelikler sergiler. (IV) Karşısındakinin durumuyla çelişki içinde bulunma, gülmecelerinin egemen öğesidir. Bu öğeler (V) Anadolu insanının belli olaylar karşısındaki tutumunu yansıtan düşünce ürünlerini oluşturur.

Seçenekler:

A) I ve II B) I ve V C) II ve IV D) III ve IV E) IV ve V

Cevap: C (II ve IV)

Açıklama:

  • II (sevgi, yergi, övgü, alaya alma, gülünç duruma düşürme, kendi kendiyle çelişki yaşama) nesne değil, zarf tümleci olabilir.
  • IV (Karşısındakinin durumuyla çelişki içinde bulunma, gülmecelerinin egemen öğesidir.) burada bir özne durumu söz konusu olduğundan nesne değildir.

Nesne olanlar: I, III ve V öğeleri doğrudan yükleme bağlı olduğundan nesne görevindedir.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları – Sayfa 181


5) Noktalama işaretlerinin yanlış kullanımı ile ilgili soru

Soru: İlkbaharın başlangıcında yedi’şer gün arayla önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı olarak bildiğimiz cemre, Arap dilinde “kor durumunda ateş, ateş koru, ateş hâline gelmiş kömür ve çakıl taşı” (Yolcu, yıl: 1996, sayfa: 292) gibi anlamlara gelir.

Bu parçada aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisinin kullanımı yanlıştır?

A) Düzeltme işareti B) İki nokta C) Kesme işareti D) Virgül E) Yay ayraç

Cevap: C (Kesme işareti yanlış kullanılmıştır.)

Açıklama:

  • “Yedi’şer” kelimesinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır. Bu tür eklerin kesme işaretiyle ayrılmasına gerek yoktur.
  • Diğer noktalama işaretleri doğru kullanılmıştır.

6) Kovid-19’un Varyantları – Metin Türü

Soru: Aşağıda verilen haber metnini gazetedeki köşesinde ele almak isteyen bir yazar hangi metin türünü tercih eder?

Metin: Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19’un son varyantı Omikron, 26 Kasım 2021’de tespit edildi.

Son Varyant
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19’un “B.1.1.529” kodlu varyantına Yunan alfabesinin on beşinci harfi olan “Omikron” adını verdi.
“Süper varyant” olarak nitelendirilen “Omikron”un 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor.

Bu içeriği gazetedeki köşesinde ele almak isteyen bir yazar aşağıdaki metin türlerinden hangisini tercih eder?

A) Fıkra B) Gezi yazısı C) Haber yazısı D) Makale E) Sohbet

Cevap: A (Fıkra)

Açıklama:

  • Fıkra, güncel olayları yorumlayan, kanıtlama zorunluluğu olmayan, yazarın kişisel görüşlerini barındıran bir  yazı türüdür.
  • Bu metin, Kovid-19’un varyantlarını anlatan bir haber niteliğinde olsa da bir köşe yazısında kişisel görüşlerle işlendiğinde fıkra türüne dönüşebilir.

7) Noktalama İşaretleri – Doğru Kullanım

Soru: Aşağıdaki numaralanmış cümlelerde hangi noktalama işaretleri değiştirilmelidir?

Cümle: Eyvah (1) Bu kadim Anadolu kasabasının tüm tarihî ve millî birikimini bu ucube inşaatlar yok edecek (2) Binlerce yıllık geçmiş mi kaybolacak (3) Yapaylık canımıza mı okuyacak (4) Olacaklar (5) kimsenin umrunda değil (6)

Bu parça aşağıdaki şekilde yazılırsa numaralanmış yerlerde hangi noktalama işaretleri değişmelidir?

Doğru kullanım:
Eyvah! (1) Bu kadim Anadolu kasabasının tüm tarihî ve millî birikimini bu ucube inşaatlar yok edecek. (2) Binlerce yıllık geçmiş mi kaybolacak? (3) Yapaylık canımıza mı okuyacak? (4) Olacaklar… (5) Kimsenin umrunda değil. (6)

A) 1 ve 2 B) 3 ve 4 C) 3 ve 6 D) 1, 2 ve 3 E) 3, 4, 5 ve 6

Cevap: D (1, 2 ve 3)

Açıklama:

  • (1) “Eyvah” kelimesinden sonra ünlem işareti (!) eklenmelidir.
  • (2) Cümlenin sonunda anlam tam olduğu için nokta (.) eklenmelidir.
  • (3) “Binlerce yıllık geçmiş mi kaybolacak” soruya yöneliktir, soru işareti (?) eklenmelidir.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı  Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları – Sayfa 182


E) Aşağıdaki bulmacada bazı soruların cevapları verilmiştir. Bulmacanın cevaplarına ait soruları belirtilen yerlere yazınız.

Cevaplar:

  1. Belirtili nesne → Yükleme sorulan kimi ve neyi sorularına cevap veren öge.
  2. Nesne → “Günlerin Getirdiği” kitabının yazarı.
  3. Öyleşi (Söyleşi) → Sohbet türünün diğer adı.
  4. Üç nokta → Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konan noktalama işareti.
  5. Mustafa Kutlu → “Uzun Hikaye” kitabının yazarı.
  6. Yüklem → Özneyle birlikte cümlenin diğer temel ögesi.
  7. Fıkra → Fıkranın diğer adı.
  8. Ahilik → III. yüzyıldan itibaren Anadolu’da etkin bir rol üstlenerek ahlaki ve sosyal öğretileri olan bir mesleki örgüt.
  9. Bize Göre → Ahmet Haşim’in fıkra yazılarından oluşan eseri.
  10. Eşref Saat → Şevket Rado’nun sohbet yazılarından oluşan eseri.
  11. Ahmet Haşim → Fecriati Edebiyatı’nın en önemli şairi.
  12. Rasim Özdenören → Mustafa Kutlu’yla birlikte günümüz fıkra yazarlarından biri.

11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 170-171-172-173-174-175-176-177 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 79 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 170-171-172-173-174-175-176-177    üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 170

Hazırlık Sorusu ve Cevabı

Soru: Yaşadığınız mekânlarda insanların gelenek göreneklerinden uzaklaşmalarının, doğayla ilişkilerini kesmelerinin olumsuz sonuçlarını gözlemleyiniz. Bunlarla ilgili kısa metinler yazınız. Metinleri sınıf veya okul panolarına asınız.

METİN 1: Geleneklerden Uzaklaşmanın Sonuçları

Gelenek ve görenekler, toplumları bir arada tutan önemli yapı taşlarıdır. Ancak modern yaşamın etkisiyle bu değerlerden uzaklaşmak, insanlar arasında yabancılaşmaya neden olmaktadır. Aile bağları zayıflamakta, nesiller arasındaki kültürel aktarım giderek kaybolmaktadır. Eskiden büyüklerimizden dinlediğimiz masallar, türküler ve örfler artık unutulmaya yüz tutmuştur. Bu durum, bireylerin kimlik bilincini zayıflatmakta ve toplumsal dayanışmayı olumsuz etkilemektedir.

METİN 2: Doğadan Kopuşun Tehlikeleri

İnsanlar doğadan uzaklaştıkça, çevreye karşı duyarsız hale gelmektedir. Eskiden büyüklerimiz mevsimlere göre hareket eder, doğanın ritmine uyum sağlardı. Ancak günümüzde şehirleşme ve teknolojik gelişmeler nedeniyle doğayla olan bağımız zayıflamaktadır. Yeşil alanlar beton yığınlarına dönüşmekte, temiz su kaynakları hızla tükenmektedir. İnsanlar, doğanın bir parçası olduklarını unutup yalnızca tüketmeye odaklandıklarında, ekolojik denge bozulmakta ve gelecek nesiller için büyük tehlikeler ortaya çıkmaktadır.

Bu metinler, insanların geleneklerinden ve doğadan uzaklaşmasının toplum üzerindeki olumsuz etkilerini göstermektedir. Geleneklerimize sahip çıkmalı ve doğayla uyum içinde yaşamaya özen göstermeliyiz.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 172

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru 1: Cemre adlı metnin konusunu, iletisini, amacını ve hedef kitlesini tespit ediniz.

  • Konu: Cemre düşmesi ve mevsimsel değişikliklerin kültürel ve doğal yaşam üzerindeki etkileri.
  • İleti: İnsanlar doğadan ve geleneklerden uzaklaşmıştır. Bu durum, kültürel ve çevresel yozlaşmaya yol açmaktadır.
  • Amaç: Geleneksel kültürel değerlerin unutulduğunu hatırlatarak, modern hayatın olumsuz etkilerine dikkat çekmek.
  • Hedef kitle: Gazete okurları, modern şehir hayatı yaşayanlar, kültürel değişimlere duyarlı bireyler.

Soru 2: Okuduğunuz metin, 5 Mart 2014’te bir gazetede yayımlanmıştır. Metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtmasıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: Metin, 2014 yılında yazılmış olup o dönemde yaşanan kültürel ve çevresel değişimlere yönelik eleştiriler içermektedir. Günümüzde de etkisini sürdüren iklim değişikliği, mevsimlerin eski düzeninden sapması ve insanların doğa ile bağlarının kopması gibi konulara dikkat çekilmektedir. Şehirleşmenin hızlanması ve geleneksel tarım uygulamalarının azalması gibi güncel sorunlara değinmiştir.


Soru 3: Bu metinde yazarın tarihsel ve doğal mirasa sahip çıkılmamasıyla ilgili eleştirilerine katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi belirtiniz.

Cevap:
Evet, yazarın eleştirilerine katılıyorum. Doğayla olan bağımızın kopması, ekolojik dengeyi bozmakta ve kültürel mirasın unutulmasına neden olmaktadır. Geleneksel tarım yöntemlerinin yerini endüstriyel üretimin alması, yerel ve doğal beslenme alışkanlıklarını da değiştirmiştir. Eski değerlerin korunması, hem bireysel hem de toplumsal kimliğimizi sürdürebilmemiz açısından önemlidir.

Soru 4: Kendine, çevresine ve vatanına karşı sorumlu olmakla ilgili, yazarın örtük ileti şeklinde vermek istedikleri nelerdir? Bunlarla ilgili sizce neler yapılmalıdır?

Cevap: Yazar, insanların doğaya saygılı olmaları, kültürel mirasa sahip çıkmaları ve bilinçli tüketici olmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Modern yaşam içinde geçmişten gelen değerleri korumak için:

  • Geleneksel tarım ve üretim yöntemlerine destek verilmelidir.
  • Çevre dostu uygulamalar teşvik edilmelidir.
  • Kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için  eğitim ve farkındalık artırıcı çalışmalar yapılmalıdır.
  • Hayvanlara, doğaya ve yaşadığımız çevreye karşı duyarlı olmalıyız.

Soru 5: Mustafa Kutlu, edebiyatımızda özellikle hikâyelerinde modern hayat karşısında kendi değerlerini ve geleneklerini kaybeden, kent hayatı karşısında bireyselleşen Anadolu insanının dramını Bu Böyledir, Hüzün ve Tesadüf, Ortadaki Adam gibi eserlerinde işlemeye çalışmış bir yazardır. Sizce yazar gelenekten ve geçmişten uzaklaşmanın zararlarını niçin bir gazetede tekrar anlatma ihtiyacı duymuştur?

Cevap: Mustafa Kutlu, geleneklerin unutulmasını ve modern hayatın bireyleri yalnızlaştırmasını önemli bir sorun olarak görmektedir. Hikâyelerinde işlediği bu konuları, gazetelerde de ele alarak daha geniş kitlelere ulaşmayı hedeflemiş olabilir. Şehirleşmenin ve modernleşmenin kültürel kopuşa neden olduğu gerçeğini okurlara hatırlatmak ve onları geçmiş değerlerine sahip çıkmaya teşvik etmek istemiştir.


Soru 6: Okuduğunuz metinde yazarın güncel hayata yönelik eleştirilerinden hangilerine katılmıyorsunuz? Neden? Düşüncelerinizi belirtiniz.

Cevap: Yazarın bazı modern yiyecekleri (örneğin kumpir) eleştirmesi bana fazla katı bir yaklaşım gibi geldi. Geleneksel mutfak kültürünü korumanın önemli olduğu bir gerçek, ancak yeni tatların ve yemek alışkanlıklarının da kültürel çeşitliliğe katkı sunduğunu düşünüyorum. Geleneksel ile modernin birlikte var olması bir zenginlik olabilir ve tüm modernleşme unsurlarını olumsuz olarak değerlendirmek çok keskin bir yaklaşım olabilir.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı  Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 173

Aşağıdaki ifadelerden yanlış olanları belirleyerek örnekteki gibi işaretleyiniz, noktalı yerleri örnekte verildiği gibi doğru şekilde doldurunuz.

Sohbet Türü İçin Yanlış İşaretlenenler:

  • Ciddi bir üslup kullanılır. ❌ (Yanlış)
  • Ele alınan konu derinlemesine işlenir. ❌ (Yanlış)
  • Düşünceler kanıtlanır. ❌ (Yanlış)
  • Büyük hacimli yazılardır. ❌ (Yanlış)

Fıkra Türü İçin Yanlış İşaretlenenler:

  • Ciddi bir üslup kullanılır. ❌ (Yanlış)
  • Süslü bir anlatımı vardır. ❌ (Yanlış)
  • Düşünceler kanıtlanır. ❌ (Yanlış)
  • Her zaman kitap biçiminde yayımlanır. ❌ (Yanlış)

Bu Türlerin Ortak Yönleri İçin Yanlış İşaretlenenler:

  • Olay çevresinde gelişen türlerdir. ❌ (Yanlış)
  • Ele alınan düşüncelerin kanıtlandığı metinlerdir. ❌ (Yanlış)
  • Sadece gazete ve dergilerin belli bölümlerinde yayımlanırlar. ❌ (Yanlış)

Bu Türlerin Farklı Yönleri İçin Doğru İşaretlenenler:

  • Sohbette okurla konuşur gibi bir üslup benimsenirken, fıkrada böyle bir üslup benimsenmez. ✅ (Doğru)
  • Sohbette kişisel düşünceler okurla paylaşma amacı varken, fıkrada okuru yönlendirme amacı vardır. ✅ (Doğru)
  • Geleceğe kalma açısından fıkra, sohbete göre daha az bir etkiye sahiptir. ✅ (Doğru)

Sohbet ve fıkra türlerinde metin yazan bazı sanatçılar

  • Suut Kemal Yetkin
  • Ahmet Kabaklı
  • Hüseyin Rahmi Gürpınar
  • Burhan Felek
  • Rasim Özdenören

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları – Sayfa 174


1) Aşağıdaki cümleleri öğelerine ayırınız. Hangi cümlelerde aynı türde birden fazla öğenin bulunduğunu tespit ediniz.

  • a. Çiçekçilerin görkemli ama kokusuz çiçekleri size kalacak. (Özne + Nesne + Yüklem)
  • b. İklim bilimciler sera gazı sebebiyle iklimlerin değiştiğini söylüyor; bunu tehlikeli görüyorlar. (Özne + Belirtili Nesne + Yüklem(Aynı türde birden fazla öğe: Belirtili nesne)
  • c. Avrupa kıtasına mensup bir şehir için kış mevsiminin bu kadar gecikmesi hiç de hoş görülecek bir şey değil. (Zarf Tümleci + Özne + Yüklem(Aynı türde birden fazla öğe: Zarf Tümleci)
  • ç. Ahmak ağaçlar güneşe aldanarak yapraklarını zamanında dökmeyi ihmal ettiler. (Özne + Zarf Tümleci + Nesne + Yüklem)
  • d. Eski kadınlar, çocukların zihinlerini bilemek için, bu gibi muammalara başvururlardı. (Özne + Amaç Tümleci + Nesne + Yüklem)
  • e. Saatlerce hiçbir şey söylemeseniz bile o tatlı sözlerle siz konuşmuş gibi olursunuz. (Zarf Tümleci + Nesne + Özne + Yüklem(Aynı türde birden fazla öğe: Zarf Tümleci)

2) Aşağıda verilen cümlelerdeki yazım yanlışlarını bulunuz. Bu yazımların niçin yanlış olduklarını ilgili kutucuklara yazınız.

  • a. Mekteplerin tatil olması ile birlikte yazlıkçılar kenti terkediyor. → Yanlış: terkediyor
    Doğrusu: terk ediyor (Ayrı yazılmalı.)
  • b. Hemen her evde, iş yerinde bir iki klima çalışıyor, bu sebeple elektirik tüketimi artıyor. → Yanlış: elektirik
    Doğrusu: elektrik

3) Aşağıdaki parçada yer alan noktalama yanlışlarını tespit ediniz.

Yanlışlar ve Doğrular:

  • Yanlış: Şimdi onların hepsi büyüdüler, bıyıklı, sakallı oldular, başka bilmecelerle uğraşıyorlar.
    Doğru: Şimdi onların hepsi büyüdüler; bıyıklı, sakallı oldular; başka bilmecelerle uğraşıyorlar.

  • Yanlış: Hele “yeraltında kınalanın havuç, “yer üstünde babam başı”nın lahana, “kapısını örttüm güm dedi, içeriye girdim bum dedi”nin hamam…

  • Doğru: Hele “yeraltında kınalanın havuç; “yer üstünde babam başı”nın lahana; “kapısını örttüm güm dedi, içeriye girdim bum dedi”nin hamam;…

  • Yanlış: “yeraltında kazan kaynar”ın karınca, “çat burada, çat kapı arkasından”ın süpürge, “ne yerdedir ne gökte, cümle âlem içinde”nin ayna, “sürdüm kustu, çektim küstü”nün kahve, “bir küçücük fıçıcık, içindedir turşucuk”un limon olduğunu bilenler yaşça hayli ilerlediler.
    Doğru: “Yeraltında kazan kaynar”ın karınca; “çat burada, çat kapı arkasından”ın süpürge; “ne yerdedir ne gökte, cümle âlem içinde”nin ayna; “sürdüm kustu, çektim küstü”nün kahve; “bir küçücük fıçıcık, içindedir turşucuk”un limon olduğunu bilenler yaşça hayli ilerlediler.


4) Bu ünitede okuduğunuz metinlerden alınan aşağıdaki cümlelerde altları çizili kelimeleri düzeltme işaretinin kullanımı açısından inceleyiniz. Yazımı doğru olanları belirleyiniz.

  • a. Pırasa! derler ve orada bulunanları fevkalade dehalarına hayran ederlerdi. → Doğru
  • b. O zekâlar, söndü de fitili kalmamış lambaya döndü. → Doğru
  • c. İki üç günden beri sert bir kış rüzgarı esiyor. → Yanlış: rüzgar
    Doğrusu: rüzgâr
  • ç. Gerçi havalarımız pardösüyü bile gülünç gösterecek kadar ılıktı, fakat bu ılıklık içinde, nezleler, gripler ve bronşitler, maske takmış düşmanlar halinde, göze görünmeden alay alay müdafaasız burun deliklerinden aciz ciğerlere rahatça yerleşebiliyordu.
    → Yanlış: aciz
    Doğrusu: âciz
  • d. Gerçi hala yaz meyveleri yiyorduk. → Yanlış: hala
    Doğrusu: hâlâ
  • e. Manav dükkanları sergilerinde, bir kış semasının sarı güneşleri, ayları ve yıldızları gibi beliriveren ayvalar, elmalar ve narların yanında, bu mevsimi geçmiş meyvelerin ne acınacak bir hali vardı.
    → Yanlış: dükkan, hali
    Doğrusu: dükkân, hâli
  • f. Bu değişim ve şuur bitkiler ve hayvanlar âleminde daha disiplinli işlemektedir. → Doğru
  • g. Eski insanlar tabiatın bu âhengine iştirak ederlerdi. → Yanlış: âhenk
    Doğrusu: ahenk

Sonuç: Bu sayfadaki sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda yazım ve noktalama hataları belirlenmiş ve doğru halleri sunulmuştur.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı  Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları – Sayfa 175


YAZMA

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Şevket Rado’nun “Nasıl Yazıyorsunuz?” sorusuna verdiği cevaba dayanarak çıkarımlar:

  1. Yazmak onun için nefes almak gibi doğal bir süreç olmuştur.
  2. Konuyu önceden hazırlamaz, yazarken konu kendiliğinden gelişir.
  3. Her gün yazdığı için yazmak bir rutin hâline gelmiştir.
  4. Yazmak gerektiğinde zaman ve mekân fark etmeksizin yazar.
  5. İlham gelsin diye zorlamaz, yazmaya başladığında konu kendiliğinden oluşur.
  6. Yazarken düşünme süreci devreye girer, yazıyla birlikte konuyu açar ve geliştirir.

B. Yazma Tür ve Tekniklerini Uygulama

Sohbet: Teknolojinin Hayatımızdaki Yeri

Teknoloji üzerine çok konuşuyoruz değil mi? Her gün elimizde telefonlar, bilgisayar başında saatler geçiriyoruz. Eskiden büyüklerimiz derdi ki: “Bizim zamanımızda böyle değildi.” Haklılar, onların zamanı bambaşkaydı. Şimdi hayatımızı kolaylaştıran o kadar çok araç var ki! Ama bir de şöyle düşünelim: Gerçekten her şey kolaylaştı mı? Yoksa teknoloji bizi daha mı bağımlı hale getirdi?

Geçen gün bir arkadaşım söyledi, “Bir gün telefonumu evde unutmuşum, sanki dünyadan kopmuş gibi hissettim.” Bu durum size de tanıdık geldi mi? Teknolojiyle bu kadar iç içe olmak bazen insanı yoruyor. Eski günlerdeki gibi mektupla haberleşmek ya da saatlerce kitap okumak… Bunları özleyen bir tek ben miyim acaba?

Tabii ki teknolojinin faydaları da yadsınamaz. Sağlık,  eğitim, iletişim… Her alanda büyük kolaylık sağlıyor. Ama işte, her şeyin bir dengesi olmalı. Belki arada bir teknolojiden uzaklaşmalı, kendimize ve çevremize daha fazla zaman ayırmalıyız. Sizce de öyle değil mi? Ne dersiniz, bu hafta sonu biraz teknolojiyi bırakıp doğada bir yürüyüş yapmaya ne dersiniz?

Belki de en iyi fikir, teknolojiyi kontrollü bir şekilde kullanmayı öğrenmek. Böylece hayat hem kolaylaşır hem de daha anlamlı hale gelir.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları – Sayfa 177


Soru: Aşağıdaki harita, tablo ve açıklamadan yararlanarak bazı bölgelerdeki sohbet kültürümüzle ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Uşak’ın Banaz ilçesinde Yaren / Yârân Sohbetleri düzenlenir.
  • Sivas’ta Ferfene / Herfene sohbetleri, sıra gezmesi, gece sohbetleri yapılır.
  • İstanbul’da Helva Sohbetleri düzenlenir.
  • Mardin’de Sabahiye ve Helva Sohbetleri yaygındır.
  • Tokat’ta Sıra Gezme Sohbetleri yapılır.
  • Kastamonu’da Cımbış Geceleri düzenlenir.
  • Bolu’da Barana Sohbetleri gerçekleştirilir.
  • Karabük-Safranbolu’da Muhabbet Geceleri ve Ferfene Sohbetleri yapılmaktadır.

Bu sohbetler, bölgesel kültürün bir parçası olup, toplulukları bir araya getiren önemli geleneklerdendir.


B. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Uygulama

Soru: Sınıfınızda arkadaşlarınızla “dostluk” konusunda bir sohbet gerçekleştiriniz. Sohbetinizde hadis, vecize, atasözleri, deyimler, mizahi fıkra, tarihî olay, anekdot, anı, şiir gibi unsurları kullanarak konuşmanızı zenginleştiriniz.


Cevap: Sohbet – Dostluk Üzerine

Dostluk üzerine konuşmak her zaman keyiflidir, değil mi? Dost, insanın hem iyi hem de kötü gününde yanında olandır. Ne güzel söylemiş atalarımız: “Dost kara günde belli olur.” Gerçek dostluk, zor zamanlarda ortaya çıkar.

Bir gün Hz. Ali’ye sormuşlar: “Dost kimdir?” O da demiş ki: “Sana binen değil, sen düşerken sana omuz veren kişidir.” İşte, dostluğun özeti bu. Hepimizin hayatında böyle dostlar olmalı. Ama dost seçmek de kolay değil. Mevlana’nın şu sözü bu konuda çok anlamlı:

Dostlarımız, olduğu gibi samimi olmalı; yapmacık davranışlardan uzak durmalı.

Bir de hatırlıyorum, Nasreddin Hoca’nın bir fıkrası var bu konuda. Hoca’ya biri gelip sorar:

  • “Hoca, en iyi dost nasıl bulunur?”
  • Hoca güler ve der ki: “Evladım, iyi dostu bulmak kolaydır, ama onu kaybetmemek asıl maharettir.”

Gerçekten de dostluğun kıymetini bilmek ve onu korumak çok önemli.

Dostluğun şiirle de güzel ifade edildiği bir örnek var. Cahit Sıtkı Tarancı şöyle demiş:

Bu şiir, dostluğun her durumda yanımızda olmayı gerektirdiğini çok güzel anlatıyor.

Son olarak, dostluk sadece insanlarla sınırlı değil. Bazen bir kitap, bazen bir doğa yürüyüşü bile dost gibi hissettirebilir. Ama en güzel dost, yanında kendimizi huzurlu hissettiğimiz kişidir. Umarım hepimiz gerçek dostlarımızın kıymetini biliriz ve onlarla güzel anılar biriktiririz.


.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-170-171-172-173-174-175-176-177

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 167-169 Gizem Yayıncılık

Şubat 10, 2025 Okuma süresi: 32 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 167-169   üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 167

Hazırlık

Soru: Aşağıda Türk resim sanatının iki sanatçısının birer tablosu verilmiştir. Tabloları inceleyiniz. Tabloların size hissettirdikleriyle ilgili sınıfınızda hazırlıksız konuşma yapınız.

Tablolara bakıldığında, her iki eser de kış mevsiminin soğuk ama bir o kadar da etkileyici yönlerini hissettiriyor. Ahmet Hikmet Hamdi’nin İstanbul’da Kış adlı eseri, geçmiş zamanın İstanbul’una ait nostaljik bir hava sunuyor. Sokaklardaki sakinlik, ahşap evler ve kar tanelerinin düştüğü sessiz bir atmosfer beni huzurlu ama biraz hüzünlü bir duyguya sürüklüyor. Bu tablo, şehirdeki yaşamın bir parçası olan insanlarla ve mimariyle tarihî bir bağ kurmamı sağlıyor.

Fikret Otyam’ın eseri ise kırsal yaşamın zorluklarını yansıtıyor. İnsanların ve hayvanların karlı yolda ilerleyişi, yaşam mücadelesini ve dayanışmayı hatırlatıyor. Bu eser bana kırsaldaki sade ama zor hayatı ve insanların güçlü duruşunu düşündürüyor. Tablodaki beyazlık ve sadelik, kışın sessizliğini ve doğanın sertliğini çok etkili bir şekilde hissettiriyor.

Her iki tablo da farklı yaşam alanlarını ve insan hikayelerini, kış mevsimi üzerinden bizlere hissettirmeyi başarıyor. Bu resimler, geçmişe bir yolculuk yapma ve yaşanmışlıkları derinlemesine hissetme fırsatı sunuyor.

..

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları – Gizem Yayınları Sayfa 169

Fıkra ile Sohbet Arasındaki Farklar

Fıkra ve sohbet, yazınsal türler içinde farklı özelliklere sahiptir. Fıkra türünde yazar, belirli bir düşünceyi savunarak okurlarını yönlendirmeye çalışırken, sohbette daha samimi ve karşılıklı konuşuyormuş gibi bir anlatım kullanır. Fıkra daha çok güncel konulara dayanırken, sohbet daha geniş bir perspektife sahiptir. Fıkralar genellikle zamanla değerini yitirirken, sohbet metinleri kalıcılığını sürdürebilir.

Cumhuriyet Öncesi Türk Edebiyatında Fıkra

Fıkra, gazeteciliğin gelişmesiyle edebiyatımıza Tanzimat Dönemi’nde girmiştir. Şinasi, Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi gibi isimler, bu türde  yazılar yazmıştır. Tanzimat yazarları genellikle hak, adalet, hürriyet, eşitlik ve hukuk gibi konuları ele almıştır. Daha sonraki dönemlerde Ahmet Rasim, Ahmet Haşim, Refik Halid Karay, Ziya Gökalp gibi yazarlar da bu türde önemli eserler vermiştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1) “Kış” adlı metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlarına örnek veriniz.

✔ Metinde Avrupa şehirleri ile yapılan karşılaştırmalar, kadınların kürk giyme isteği, caz müzik ve otel salonlarındaki eğlenceler, dönemin modern yaşam tarzını ve sosyal yapısını yansıtmaktadır.

2) Okuduğunuz metnin yazarının mizahi bir üsluba sahip olduğunu söyleyebilir misiniz? Örneklerle açıklayınız.

✔ Evet, yazarın mizahi bir üslubu vardır.

  • “Kışın geç gelmesini Paris ve Londra ile yarış gibi görmesi”
  • “Grip virüslerini maskeli düşmanlar olarak anlatması” gibi ifadeler yazarın mizahi dil kullandığını göstermektedir.

3) Okuduğunuz metinden yazarın yer yer şiirsel söylemden yararlandığı bölümlere örnekler vererek bunun metne katkısını değerlendiriniz.

✔ “Kışa mahsus o sıcak ve kırmızı parıltılar” ve “mevsimi geçmiş meyvelerin acınacak hali” gibi ifadeler şiirsel bir anlatıma sahiptir.
✔ Bu anlatım tarzı, metni daha etkileyici ve duygusal hale getirir, okuyucuya görsellik kazandırır.

 Okuduğunuz metinden fıkra türünün hangi özelliklerini çıkarabilirsiniz?

✔ Fıkrada günlük hayattan bir konu ele alınmış, kişisel düşünceler ön planda ve kanıtlama çabası yoktur.
✔ Yazarın samimi ve doğal bir anlatımı vardır.

5) “Kış” adlı metinden alınan aşağıdaki parçada altı çizili kelimeler günümüzdeki yazım kurallarının dışında yazılmıştır.

“Düşünmeğe, toplanmağa, almağa” gibi kullanımlar eski yazım kurallarına göre yapılmıştır.
✔ Bu, dönemin dil yapısından kaynaklanmaktadır ve yazım hatası değildir.
✔ Benzer şekilde “sevkeden, kıt’asına, dökmeği, ölmeği” gibi kelimeler de eski yazım tarzını yansıtır.

6) Kış mevsimine sizin yaklaşımınızla yazarın yaklaşımını karşılaştırırsanız neler söyleyebilirsiniz?

✔ Ben kış mevsimini daha çok tatil, eğlence ve sıcak içeceklerle ilişkilendiririm.
✔ Yazar ise kışı modern şehir hayatı ve doğa arasındaki çelişkilerle ele almıştır.

7) “Kış” adlı metni “Tatlı Dile Dair” adlı metinle yazarın amacı, hedef kitle ve üslup yönünden karşılaştırınız.

✔ “Tatlı Dile Dair” metni, dilin insan ilişkilerindeki önemini vurgulayan bir metindir.
✔ “Kış” metni ise mevsimler, şehir hayatı ve insan alışkanlıklarını anlatır.
✔ “Tatlı Dile Dair” daha öğretici ve ahlaki bir bakış açısına sahipken, “Kış” metni gözlemci ve betimleyici bir anlatım kullanmaktadır.


Günlük Gazetelerden Fıkra Örneği:

DİLİMİZ DİLDEN GİDİYOR

Bir önlem alınmazsa Türkçemiz iyice yozlaşacak ve 50 yıl sonra gelen nesil bile bugün yazdıklarımızı anlayamayacak. İnsanlar, yabancı bir dile ait sözcükleri kullanarak modernleştiğini sanıyor; oysa kendi öz dilini yok ediyor; ama farkında bile değil.

Halis muhlis Türkçesi dururken, yabancı sözcükleri kullanmak nedir anlamak mümkün değil doğrusu. Geçenlerde bir yemeğe davetliydim. Yakın bir aile dostunun evinde masada yemekteydik. Ne olduysa oldu, elimdeki su bardağı yere düşüverdi. Dolayısı ile canım sıkıldı biraz. Aile dostumun beni teselli etmek için sarf ettiği ifade aynen şuydu:

“Relax ol, problem yok.”

Hadi “problem” kelimesini anladım da “relax ol” da neyin nesiydi? Dilimizde karşılığı yok muydu? Elbette vardı; fakat o bunu tercih etmişti.

Velhasılı, dilimiz elden gidiyor, buna bir çare bulmamız lazım. Özellikle Türk Dil Kurumu’nun bu konuda ciddi önlemler alması, araştırmalar yapması gerekiyor. Türkçe, ağzımda anne sütü gibidir diyen şairin sözlerini boşa çıkarmamak için dilimize sahip çıkmalıyız.

(Ayşenur CANCAN)

.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-167-169

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 104 Gizem Yayıncılık 2024-2025

Kasım 24, 2024 Okuma süresi: 16 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 104     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 104

Hazırlık

Soru: Genel ağdan yararlanarak Bahtiyar Vahapzade’nin kendi sesinden ve başka sanatçılardan Allah şiirini dinleyiniz. Eserin sizde uyandırdığı duygularla ilgili konuşmalar yapınız.

  • Cevap: Bu eser, insanın iç dünyasında Allah’a olan inancı, sevgisi ve teslimiyetini derin bir şekilde anlatıyor. Şair, Allah’ın hem gündüzde hem gecede, hem kalpte hem de vicdanda bulunduğunu vurguluyor. Özellikle “kalbin gözü yanmazsa, görünmez göze Allah” dizesi, içten gelen bir gayret olmadan Allah’ın varlığını hissetmenin zor olduğunu hatırlatıyor. Bu dizeler, bende insanın manevi arayışının ne kadar derin ve anlamlı olduğunu, Allah’a olan sevginin ve sadakatin insanı yücelttiğini düşündürdü.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 104 

.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-104

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 103 Gizem Yayıncılık 2024-2025

Kasım 24, 2024 Okuma süresi: 25 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 103     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 103

Soru: 3) Şiirde “biz” ve “sen” zamirleriyle kastedilen kişiler kimlerdir?

  • Cevap: Şiirde biz kendi kültürüne bağlı aydınları, sen zamiriyle kendi kültürüne yabancılaşan aydınları kastetmektedir.

Soru: 4) Söyleyicinin bu şiirde hitap ettiği kişi ikinci tekil kişidir. Şair, düşüncelerini daha etkili anlatmak için bu kişiyi tercih etmiştir. Şiirde hitap edilen kişiyi değiştirerek şiiri okuyunuz. Şiirde ne gibi değişiklikler olduğunu belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirin etkileyiciliği azalmaktadır. Yabancı kültüre hayran kişilerin anlayışı küçümsenirken kişiler değişince şiirin iletisi zayıflıyor. Yabancı hayranları çok şair azınlıkmış gibi bir anlam çıkıyor.

Soru: 5) Aşağıdaki metin, şiirin dil bilgisi yönünden değerlendirilmesiyle ilgilidir. Metni okuyunuz. Metinde öne sürülen düşüncelere katılıp katılmadığınızı belirtiniz.

Başlık dâhil 142 sözcükten oluşan şiirde 35 sıfat, 43 isim, 9 zarf, 4 edat, 3 bağlaç, 15 zamir, 1 ünlem, 19 fiil, 13 fiilimsi türünden sözcük vardır. Fiilimsilerin de 7 tanesinin sıfat-fiil olduğu göz önünde bulundurulursa şiirde niteleme ve betimleme eğiliminin belirleyiciliği ortaya çıkar. Yine 24 dizeden oluşan şiirde 16 tümcenin bulunması, mecazlı ve soyut ifadelerden çok gerçek ve somut anlamlı sözcüklerin kullanılması, şairin poetik fikirlerini açık ve net bir biçimde ifade etmek istemesinin nedenidir. Fethi Demir, Faruk Nafiz Çamlıbel’in Sanat Şiiri Üzerine Anlambilimsel / Göstergebilimsel Bir inceleme

Cevap: Evet, katılıyorum. Sıfat sayısının çok olması betimlemenin çok olduğunu gösterir. Çünkü betimlemeler genelde sıfatlarla yapılıyor. Şiirde 16 cümle olması somut ifadelerin çokluğuna işaret ediyor. Bu da şiirin daha kolay anlaşılmasını sağlıyor.

Soru: 6) “İncinir düz caddede dağda gezen ayaklar” dizesindeki edebî sanatı bulunuz.

  • Cevap: Bu dizede tezat (karşıtlık) sanatı vardır. “Düz cadde” ve “dağda gezmek” birbirine zıt durumlardır. Dağda gezmeye alışkın olan ayakların düz caddede incinmesi, zıtlık oluşturur ve bu da tezat sanatını ortaya çıkarır.

Soru: 7) Okuduğunuz şiirde aşağıdaki tutum ve davranışlardan hangilerine yönelik ifadeler bulunmaktadır? İlgili kutucukları işaretleyiniz.

() Alçak gönüllü olma
() Bireysel çıkarlarını önemseme
() Doğru sözlü olma
() Empati kurabilme
() Etik davranma
() Güven verme
() Merhametli olma
() Öz güven sahibi olma
() Tarihsel mirasa sahip çıkma
() Toplumu önemseme
() Vatanına karşı sorumlu olma
() Vefalı olma

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 103

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-103

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 102 Gizem Yayıncılık 2024-2025

Kasım 24, 2024 Okuma süresi: 24 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 102     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 102

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA MİLLÎ EDEBİYAT ŞİİRİ

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk şiirinin üzerinde Millî Edebiyat’ın önemli bir etkisi vardır. Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra milletin ve ülkenin kalkınmasına yönelik bir düşünce oluşmuş, böylelikle Memleket Edebiyatı olarak da bilinen akım ortaya çıkmıştır. Şiirlerde millî duyarlılık önemsenmiş; yalın dil, hece ölçüsü, dörtlük nazım birimi gibi halk şiirine özgü öğelerden yararlanılmıştır. Anadolu insanı ve onun yaşamı lirik bir söyleyişle dile getirilmiş, didaktik tarzda şiirler yazılmıştır. Rıza Tevfik Bölükbaşı, Mehmet Emin Yurdakul, Ziya Gökalp, Ahmet Kutsi Tecer, Kemalettin Kamu, Orhan Şaik Gökyay, Ömer Bedrettin Uşaklı, Beş Hececiler bu akımın anlayışına uygun eserler vermişlerdir.

Sanat adlı şiir, 1926 yılında yazılmıştır. Bu şiirinde Faruk Nafiz Çamlıbel, bazı sanatçıların millî hayattan, millî duygulardan nasiplenmediğini vurgulamış ve Millî Edebiyat’ın sanat anlayışını dile getirmiştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Sanat adlı şiirde şiirin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan millî kültürümüze yönelik un surlara örnekler gösteriniz.

Cevap: “Yalnız senin gezdiğin bahçede açmaz çiçek, Bizim diyârımız da binbir bahârı saklar!” dizelerinde bizim kültürümüzde de sanata büyük değer verildiği anlatılıyor. Ayrıca çini, zeybek gibi bizim kültürümüze ait unsurlardan örnekler verilmiştir.

Soru: 2) Aşağıdaki tabloyu okuduğunuz şiirden hareketle uygun şekilde doldurunuz.

  • Cevap: Sizlere verdiğimiz bilgiler ışığında tabloyu doldurabilirsiniz.

• Konu: Kendi kültürüne yabancılaşan aydınla değerlerine bağlı aydının karşılaştırılmasıdır.
• İleti: Başka kültürlere hayranlıktan çok kendi kültürümüzün zenginliklerinin farkına varmalıyız.
• Ölçü: 14’lü hece ölçüsü
• Durak: 7+7
• Kafiyeler: çiçek – çek: tunç kafiye, saklar – ayaklar: -aklar zengin kafiye, ararda – duvarda: -arda zengin kafiye, çini, içini: tunç kafiye
• Redifler: derinden – yerinden: -den redif, kelebeğin – zeybeğin: in: redif
• Kafiye düzeni: abab-cdcd-efef…
• Aliterasyonlar: “Bizim diyârımız da binbir bahârı saklar!” r harfi, “Bizim diyârımız da binbir bahârı saklar!” l harfi
• Asonanslar: “sen istersen bizi çek” e harfi, “Bir ürperiş getirir senin sinirlerine” i harhi
• Nazım birimi: dörtlük
• Nazım biçimi: Koşma
• Nazım türü: Güzellleme

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 102 

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-102

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 101 Gizem Yayıncılık 2024-2025

Kasım 24, 2024 Okuma süresi: 17 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 101     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 101

Hazırlık

Soru: 1) “Sanat” kelimesinin içerdiği anlamlarla ilgili araştırma yapınız. Arkadaşlarınızı bilgilendiriniz.

Sanat kelimesinin dört farklı anlamı olduğunu tespit ettim:

  • Duygu ve düşünceleri göze ve gönle hitap edecek şekilde söz, yazı, resim, heykel vb. ile ifade etme konusundaki yaratıcılık
  • isim Belli bir uygarlığın veya topluluğun anlayış ve zevk ölçülerine uygun olarak yaratılmış anlatım.
  • isim Bir şey yapmada gösterilen ustalık.
  • isim Bir meslekte uyulması gereken kuralların tümü.

Soru: 2) Türk aydınının, sanatçısının yabancı kaynaklara değil, millî olana yönelmesi gerekir. ” cümlesiyle ilgili görüşlerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Yabancı kaynaklara aşırı bağımlılık, kendi kimliğini ve özgünlüğünü kaybetme riski taşıyabilir. Millî olanı yönelmek, kendi kültürünü koruma ve geliştirme açısından önemlidir. Ancak, bu durum, dış kaynaklardan tamamen uzak durulması gerektiği anlamına gelmemelidir; dengeli bir yaklaşım en sağlıklısıdır.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-101

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 100 Gizem Yayıncılık 2024-2025

Kasım 24, 2024 Okuma süresi: 19 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 100      üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 100

Soru: 7) Okuduğunuz şiirden alınan aşağıdaki bölümde hangi anlatım tekniği kullanılmıştır? Bu anlatım tekniğinin metne katkısı nedir?

— Oh benim oğlum, gel etme kırma sakın!
Ne istedin küfeden yavrum? Ağzı yok, dili yok,
Baban sekiz sene kullandı… Hem de derdi ki:
“Çok Uğurlu bir küfedir, kalmadım hemen yüksüz…”
Baban gidince demek kaldı âdeta öksüz!
Onunla besleyeceksin ananla kardeşini.
Bebek misin daha öğrenmedin mi sen işini?”
Dedim ki ben de:
— Ayol dinle annenin sözünü…
Fakat çocuk bana haykırdı ekşitip yüzünü:
— Sakallı, yok mu işin? Git, cehennem ol şuradan!
Ne dırlanıp duruyorsun sabahleyin oradan?
Benim içim yanıyor: Dağ kadar babam gitti…

  • Cevap: Burada öyküleme anlatım tekniği kullanılmıştır. Kendisi de manzum hikâye olan bu türde öyküleme çok kullanılır. Öyküleme şiirin sürükleyiciliğini artırır. Daha çok okunmasını sağlar.

Soru: 8) Küfe adlı metinden dilin standart dışı kullanımlarına örnekler gösteriniz.

Cevap: Metinden standart dışı kullanımlara örnek olarak “Aceb kimin?” “baban sana ısmarlayıp da gitti sizi.” ““Hasan, dayım yatı mekteplerinde…” ifadeleri gösterilebilir.

Soru: 9) Okuduğunuz şiirden yola çıkarak aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Küfe Adlı Metinde Manzum Hikâye Türüne Ait Özellikler: Öyküleme anlatım tekniğinin kullanılması, diyaloglara yer verilmesi.

Küfe Adlı Metinde Şiir Türüne Ait Özellikler: Aruz ölçüsü kullanılması, kafiye ve rediflere yer verilmesi.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 100 

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-100

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 99 Gizem Yayıncılık 2024-2025

Kasım 24, 2024 Okuma süresi: 25 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 99     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 99

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

MANZUM HİKAYE

Manzum hikâye, hikâye ile şiirin özelliklerini barındıran edebî bir türdür. Manzum hikâye; öyküleyici metinlerin yapı unsurlarını (olay örgüsü, şahıs, zaman ve mekân) bir bütün hâlinde içinde barındıran, anlatıcısı bulunan ama düzyazı tarzında değil de kafiye, ölçü, redif gibi şiire ait unsurlarla manzum bir şekilde kaleme alınan eserdir. Bir anlatım tekniği olan diyalog, manzum hikâye türünde sıklıkla kullanılır. Manzum hikâyenin Türk edebiyatında XI. yüzyıla kadar uzanan köklü bir geleneği vardır. Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig adlı eserinden başlayarak

Tanzimat Dönemi’yle birlikte edebiyatımızda görülen yeniliklere kadar mesnevi tarzında yazılan birçok eser manzum hikâyeye örnek verilebilir. Mesnevi tarzında yazılmış surnameler ve şehrengizler de bazı özellikleri bakımından manzum hikâye olarak değerlendirilmektedir. Ayrı bir tür olarak edebiyatımızda ilk manzum hikâye örnekleri Servetifünun Dönemi’nden itibaren verilmiştir. Tevfik Fikret ve Mehmet Âkif Ersoy türün edebiyatımızdaki iki önemli sanatçısıdır.

Küfe adlı şiirde babasından miras kalan eski bir küfeyle kardeşi ve annesinin geçimini sağlamakla yükümlü yetim bir çocuğun dramı, manzum hikâye türünün anlatım olanaklarından yararlanılarak aktarılmıştır.

Soru: 1) Küfe adlı şiirde şair, estetik bir kaygı mı gütmüştür yoksa düşüncelerini mi vermeye çalışmıştır? Açıklayınız.

Cevap: Şiirde estetik bir kaygı vardır ancak düşünceleri vermek daha ön plandadır.

Soru: 2) Bu metinde şiir açısından söyleyicinin, öyküleyici metin açısından ise anlatıcının olaylara yaklaşımında kendi duygu ve düşüncelerini ortaya koyduğunu söyleyebilir misiniz? Örnekleyiniz.

  • Cevap: Evet, söyleyebiliriz. “Kuzum, ayıp mı çalışmak, günah mı yük taşımak? / Ayıp: Dilencilik, işlerken el, yürürken ayak.” “O, yük değil, kaderin bir cezası ma’sûma…/ Yazık, günâhı nedir, bilmeyen şu mahkûma!” gibi bölümler düşüncelerini açıklamasına örnektir.

Soru: 3) Bu metinde anlam bir dizede tamamlanmayıp birkaç dizeye yayılmıştır. Yargı da her zaman dize sonunda bitmemektedir. Bu teknik, anlatım açısından şaire ne gibi kolaylıklar sağlamıştır?

  • Cevap: Şair cümlesini bir dizede bitirmemiş, birkaç dizelik cümleler kurmuştur. Şair söyleceklerini daha rahat söylemiş, kendini kısıtlamadan özgürce ifade etmiştir. Bu özelliğe anjanbman denmektedir. Fransız edebiyatından bizim edebiyatımıza gelen ve ilk olarak Servetifünun Dönemi’nde kullanılan bir özelliktir.

Soru: 4) Metnin kafiye şemasını belirleyiniz. Bu kafiye şemasının Türk şiirinin hangi döneminde fazlaca tercih edildiğini nedeniyle açıklayınız.

  • Cevap: Kafiye şeması aa-bb-cc şeklindedir. Bu kafiye dizilişi Divan şiirinde mesnevi nazım biçiminde şiirler yazarken uzn şiirler yazmaya uygun olduğu için çok tercih edilmiştir.

Soru: 5) Metne bir betimleme ile başlanmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Şair Mehmet Akif Ersoy dönemin İstanbul’unun problemlerini şiirlerinde en çok anlatan şairidir. Bu şiirde de İstanbul sokaklarının halini şiirinde betilmeyerek başlamıştır.

Soru: 6) Sizce şair niçin toplumsal bir durumu gözler önüne sermiş ancak ele aldığı sorunun çözümüne yönelik önerilerde bulunmamıştır?

  • Cevap: Çünkü şiir türü problemlere çözüm sunulacak bir yazı türü değildir.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 99 

.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-99

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 96 Gizem Yayıncılık 2024-2025

Kasım 24, 2024 Okuma süresi: 28 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 96     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 96

Soru: 6) Şairin seslenmelerden yararlandığı yerleri gösteriniz. Seslenmelerin şiirin iletisine ve okunuşuna katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirden “Haydi oğlum, haydi git” “Haydi yavrum! Kendine sen de “Yiğit er!” dedir; Büyüdüğün gaziler ocağına can getir.” gibi ifadeler seslenmelerden yararlanılan bölümlerdir. Bu seslenmeler şiirin iletisini destekler, okunuşundaki coşkuyu artırır.

Soru: 7) Bu şiirde öyküleyici bir anlatım tutumunun benimsenmesine yönelik tespitler yapınız.

  • Cevap: Şiirde “Haydi yavrum! Köyüne, nişanlına veda et; / Sabanını, tarlanı, her şeyini feda et; / O silâha sarıl ki, böyle günde bir erkek / Bu dualı demirden başka bir şey kullanmaz” bölümü öyküleyici anlatıma örnektir. Öyküleyici anlatım şiirin anlaşılmasını kolaylaştırır ve etkileyiciliği artar.

Soru: 8) “Hamurunu yiğitlik duygusuyle yoğurdum” dizesinde şair günümüzde “duygusuyla” biçiminde yazılan ve söylenen kelimeyi “duygusuyle” biçiminde kullanmıştır. Dilin bu standart dışı kullanımının gerekçesini yazınız.

  • Cevap: Duygu kelimesine ile edatı eklenmiştir. Bundan dolayı şiirin yazıldığı dönemde “duygusuyle” şeklinde söylenirdi.

Soru: 9) Günümüzde ünlem işaretinden sonra üç nokta işareti geldiğinde iki nokta kullanılır. Bu şiirde ise ünlem işaretinin ardından nokta işareti kullanılırken noktalarda eksiltmeye gidilmemiştir. Bu durum sizce şairin tercihi midir yoksa döneme özgü bir kullanım mıdır? Düşüncelerinizi belirtiniz.

Cevap: Dilin kurallarında zamanın değişimiyle bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu kullanım da bu şekildeki kullanımlardan biridir.

Soru: 10) Mehmet Emin Yurdakul’un hayatını anlattığı aşağıdaki metni okuyunuz. Ya Gazi Ol, Ya Şehit adlı metni, şairin hayatını ve düşüncelerini yansıtması açısından değerlendiriniz.

Ben on dokuz yaşında evlendim. Eşim, hayat ve gönül yoldaşım Şebinkarahı’sarlı bir Türk kızıdır. Onunla evlendiğim zaman benimle konuştuğu öz Türkçe bana kendi dilimin özünü anlatmıştı. Ben İstanbul lehçesini anamdan, babamdan sonra Anadolu lehçesini karımdan öğrendim. Onun saf ve asil ruhunun kaynaklarından Türklük aşkının kandırmaz kevserini içtim. Birlikte Şebinkarahisar’daki bağına giderek burada Anadolu’nun ecdat hatıralarıyla dolu dağlarını tırmandım. Geçmişlerin şeref destanlarını terennüm ediyor gibi ırmaklarını, çağlayanların nağmelerini dinledim. Her şeyi değiştiren ve çürüten amansız zamanın değiştirip çürütemediği Türk ruhunu, bütün töreleri, faziletleri içinde, burada buldum. Burada gözleri yaşlı yetimlere, bağırları yanık dullara, ağlamaktan gözleri kör olmuş ihtiyarlara rastladım. Tesadüf ettiğim olayları topladım. Halkın acıklı hayat ve ruhundan aldığım ilhamları şiirime koydum, milletime sundum. Benim milliyetçiliğimin asıl kaynağı budur. İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Mehmet Emin Yurdakul ile Görüştüm

  • Cevap: Şebinkarahisar’da gördükleri onun kendini milletine daha yakın hissetmesini sağlamış. Bu gözlemler ve deneyimler, onun şiirlerine ilham kaynağı olmuş ve milliyetçi düşüncelerini güçlendirmiş. “Ya Gazi Ol, Ya Şehit” adlı eserini değerlendirdiğimizde, şairin bu duygularının şiirine nasıl yansıdığını görebiliriz.

Soru: 11) Aşağıdaki eleştiri yazısını okuyarak katıldığınız ya da katılmadığınız görüşleri belirtiniz.

Mehmet Emin, şiirlerinde destansı unsurları kullanmıştır. Bu unsurlar, halkın kullandığı kelimeler dünyasıyla kompozisyon oluşturmak, Türk milletinin geniş kitlelerinin yaşayışını şiire sokmak, milletin kavmî devirlerinden başlamak üzere mitolojik unsurlarını da katarak toptan geçmişini şimdiki zamanda kullanmak, halk söyleyişinden yararlanmak ve şiirde müzik unsurunu bolca kullanmak olarak özetlenebilir. Onun şiirini zamanın diğer şairlerinden ayıran önemli farklar da bunlardır, denilebilir. Kitaplarındaki ayrıntılarda da görüleceği gibi Mehmet Emin’in şiirlerinde, yaşadığı dönemdeki sosyal yaşayışın bir yansıması olan savaş hâli ve ordu / milletin durumu geniş bir yer tutar. Hatem Türk, Mehmet Emin Yurdakul’un Şiirlerinde İthaflar

  • Cevap: Mehmet Emin Yurdakul şiirlerini halkın geçmişinden, yaşayışından almış ve halkın diline yakın bir şekilde söylemiştir. Bu anlamdaki ifadelere katılıyorum.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 96

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 97

Hazırlık

Soru: Genel ağdan Küfe adlı kısa filmi bulunuz ve sınıfınızda etkileşimli tahtada izleyiniz.

  • Cevap: Mehmet Akif Ersoy’un “Küfe” adlı eseri, küçük yaşta çalışmak zorunda kalan bir çocuğun trajik hikayesini anlatır. Eserde, bir küfeci olan küçük çocuk, sırtında ağır yükler taşıyarak hayatını kazanmaya çalışır. Babasını kaybeden çocuk, annesine ve ailesine bakmak zorunda kalır. Çalışırken fiziksel ve duygusal olarak büyük zorluklar yaşar. Hikâye, çocuğun yoksulluk, zorluk ve keder dolu yaşamını gözler önüne sererek toplumsal duyarsızlığa dikkat çeker. Mehmet Akif, bu eseriyle, toplumun alt sınıfında yaşayanların dramını ve adaletsizliği vurgular.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 97

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-96

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 95 Gizem Yayıncılık 2024-2025

Kasım 24, 2024 Okuma süresi: 24 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 95     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 95

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

MİLLÎ EDEBİYAT DÖNEMİ TÜRK ŞİİRİ

1911 ’de Selânik’te yayın hayatına başlayan Genç Kalemler dergisi, millî bir edebiyatın gelişimini hızlandırmıştır. Bu dergi etrafında toplanan şairler kullandıkları dil, biçim özellikleri ve temalarla Millî Edebiyat’ın gelişimine katkıda bulunmuşlardır. Türkçülük akımı da bu şiir anlayışına katkıda bulunmuştur. Millî Edebiyat Dönemi şairleri yerli kaynaklara yönelmişlerdir. Yalın bir dil tercih etmişler, hece ölçüsünü kullanmışlardır. Şiirlerde genellikle dörtlük nazım birimini tercih etmişlerdir. Mehmet Emin Yurdakul, Ziya Gökalp, “Hecenin Beş Şairi” ya da “Beş Hececiler” diye adlandırılan Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel Millî Edebiyat Dönemi şairlerindendir. Sanatçılar eserlerinde Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nın Anadolu’daki etkisini dile getirmişler; vatan sevgisi ve kahramanlık gibi temaların yanı sıra bireysel temaları da işlemişlerdir.

Mehmet Emin Yurdakul, Millî Edebiyat’ın oluşumunda yer alan ve gelişimini etkileyen bir şairdir. Ya Gazi Ol, Ya Şehit adlı şiirde yüreği vatan sevgisiyle dolu bir annenin oğlunu vatan, bayrak ve İslam için askere gönderişindeki kahramanca duruşunu ele almıştır. Bu şiirde şair millî konulara değinmiş, halk dilinin söyleyiş özelliklerinden yararlanmıştır.

Soru: 1) Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki kelime gruplarının anlamlarını yazınız. Halk diline özgü bu tür kelime gruplarının şiirde sıklıkla kullanılmasını şairin üslup özellikleri açısından değerlendiriniz.

• Yaralı bağra kara taşlar çalmak: Zor durumda olduğu halde daha fazla zorluğa da dayanmak.
• Yedi iklim, dört bucak: Birbirinden farklı iklimlere, başka başka ülkeler.
• Ün salmak: adı duyulmak
• Yüreğini dağlamak: Duygularını bastırmak, acılarının üstüne yeni acılara katlanmak

Soru: 2) Şiirin temasını, konusunu ve iletisini defterinize yazınız.

  • Cevap: Şiirin teması vatan sevgisidir. Savaşa giden evladına bir annenin seslenişi şiirin konusudur. Şiirin iletisi ise zor şartlar altında insanlar ülkesi için her türlü fedakârlığı yapmalıdır.

Soru: 3) Şiirin söyleyicisini ve şairin şiirini ithaf ettiği kitleden söyleyicinin hitap ettiği kişi / kişileri tespit ediniz.

  • Cevap: Şiirin söyleyicisi çocuğu savaşa giden bir annedir. Şiirin ithaf edildiği yurdumun dişi aslanlarına ifadesinden evlatlarını savaşa gönderen anneler kastedilmektedir. Hitap edilen kitle ise savaşa giden evlatlar, askerlerdir.

Soru: 4) Mehmet Emin Yurdakul, şiirlerinde ithafı bolca kullanmıştır. Şair, Türkçe Şiirler kitabını “Türk Karındaşlarınca çoban armağanı çam sakızı” ifadesiyle Türk halkına, Türk Sazı kitabını “Büyük Irkıma”, Ey Türk Uyan kitabını ‘Türk Yurdu’na” ifadeleriyle ithaf etmiştir. Sizce şairin şiirlerini bir insana ya da topluluğa hediye etmesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Şiirlerinin ithaf ettiği Türk milleti tarafından daha çok okunmasını istemektedir. Yazdıkları toplumsal şiirler olduğunun farkına varılmasını istemiş olabilir.

Soru: 5) Okuduğunuz şiirden yalın dil kullanımına örnekler gösteriniz.

  • Cevap: Şiirde “Haydi yavrum! Ben seni bugün için doğurdum,” “Haydi oğlum, haydi git; / Ya gazi ol, ya şehit!…” “Git evlâdım, yıllarca ben oğulsuz kalayım;” gibi dizeler yalın dil kullanımına örnektir.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 95

.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-95

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 94 Gizem Yayıncılık 2024-2025

Kasım 24, 2024 Okuma süresi: 18 dakika

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,

‘un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 9     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

 


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 94

Hazırlık

Soru: “Şehit” ve “gazi” kavramlarının Türk kültürü ve inanç sistemindeki önemine yönelik sınıfınızda kısa konuşmalar yapınız.

“Şehit” ve “gazi” kavramları, Türk kültürü ve inanç sistemi açısından çok önemli ve derin bir anlam taşır. Bu iki kavram, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde Türk milletinin kahramanlık, fedakarlık ve vatanseverlik gibi değerleriyle iç içe geçmiş durumda.

Şehit Kavramı:

Şehit, vatanı ve milleti için hayatını feda eden kişiye verilen isimdir. Türk kültüründe şehitlik, büyük bir onur ve saygı ile anılır. Türk halkı, şehitlerini ölümsüz kabul eder ve onların ruhuna her zaman dua eder. Şehitlik, İslam inancında da önemli bir yeri vardır; İslam’a göre, şehitler Allah katında çok yüksek bir mertebeye sahiptirler. Bu nedenle, şehitler hem dini hem de kültürel açıdan çok değerli kabul edilir.

Türk milletinin tarih boyunca savaşlarda ve mücadelelerde verdiği şehitler, milletin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin sembolü haline gelmiştir. Şehitler, sadece savaşlarda değil, ülkenin güvenliği ve halkın huzuru için her zaman en ön saflarda yer almışlardır. Şehitlik, Türk milletinin birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirir ve milli kimliği pekiştirir.

Gazi Kavramı:

Gazi, savaşta yaralanan ancak hayatta kalan ve savaşarak büyük kahramanlıklar gösteren kişilere verilen unvandır. Türk kültüründe gazilik, yiğitlik ve cesaretle özdeşleşir. Gazi unvanı, şehit olmadan bir savaşta hayatta kalan ancak büyük bir mücadele veren kişilere verilir. Gazi, halk arasında kahramanlık ve fedakarlıkla anılır. Gazilik, savaş sonrası hayatta kalan bireylerin topluma örnek olmasını sağlar.

Türk tarihinde, özellikle Kurtuluş Savaşı’nda ve Çanakkale’de verilen gaziler, Türk milletinin özgürlük mücadelesinin kahramanları olarak saygı görürler. Gaziler, toplumun değerlerini yaşatarak, fedakarlık ve kahramanlıkla dolu bir yaşam sürerler.

Türk Kültürü ve İnanç Sistemi Üzerindeki Etkileri:

  1. Millî Birlik ve Beraberlik: Hem şehitler hem de gaziler, Türk milletinin tarihindeki kahramanlık simgeleridir. Onların gösterdiği mücadeleler, Türk halkını bir arada tutan en güçlü bağlardan biridir. Şehitlerin ve gazilerin anılarına sahip çıkmak, Türk halkının birliğini pekiştirir.

  2. İslam İnanışı ve Şehitlik: İslam kültüründe şehitlik, Allah’ın rızasına ulaşmanın bir yolu olarak görülür. Şehitlerin, Allah katında yüksek bir derecesi vardır ve onların hatırası, sadece Türk kültüründe değil, İslam dünyasında da saygı ile anılır.

  3. Kahramanlık ve Fedakarlık: Şehitler ve gaziler, kahramanlık ve fedakarlık anlayışının somut örnekleridir. Bu kavramlar, Türk halkının günlük yaşamında da sıkça yer alır. Bu kahramanlık, hem geçmişteki mücadelelerde hem de günümüzde devam eden zorluklarla başa çıkmada Türk milletinin gücünü simgeler.

Sonuç:

Türk kültüründe “şehit” ve “gazi” kavramları, sadece tarihî figürler olarak kalmaz; bu kavramlar, Türk milletinin kimliğini, inançlarını ve toplumdaki moral değerlerini yansıtır. Bu iki kavram, Türk halkının bağımsızlık mücadelesinin, kahramanlık geleneğinin ve milli değerlerinin simgeleridir. Bu yüzden, şehitler ve gaziler, Türk kültürünün en saygıdeğer ve önemli figürleridir.

.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-94

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


Hakkında

Bu kısım siten hakkında bilgi verir. Burayı değiştirmek ve düzenlemek için admin->eklentiler->tanımı düzenle

Etiketler