Cover Image

Beşir Fuat (1852-1887)

Ocak 8, 2024 Okuma süresi: 11 dakika

  • Düşünür, eleştirmen, yazar.
  • 1852’de İstanbul’da doğdu.
  • Dönemin iyi okullarından biri olan Fatih Rüştiyesinde okudu.
  • Eğitimine babası Hurşit Paşa’nın görevi nedeniyle gittiği Suriye’de devam etti. Burada Halep Cizvit Mektebinde eğitim görerek iyi derecede Fransızca öğrendi (1862-1867).
  • 1871’de Askerî Liseden, 1873’te Harbiye Mektebinden (Mekteb-i Harbiye) mezun oldu.
  • Aynı yıl Sultan Abdülaziz’in yaveri olarak atandı.
  • 1876’da tahtan indirilen Abdülaziz’in ölümünden sonra sırasıyla Osmanlı-Sırp ve Osmanlı-Rus Savaşlarına ve Girit’te çıkan isyanları bastırmak üzere bölgedeki harekâtlara katıldı.
  • Girit’te kaldığı birkaç yıl içinde Almanca ve İngilizce öğrendi.
  • Kolağası rütbesinde iken askerlikten istifa ederek sadece yazılarıyla meşgul oldu.
  • Fizyoloji, tıp, biyoloji, psikoloji, matematik, fizik, astronomi, sosyoloji, felsefe, tarih, edebiyat, dil eğitimi gibi pek çok alanda önemli bir birikime sahiptir.
  • Pozitif bilimleri hayatının merkezine alan Fuat, bu bakış açısını Osmanlı toplumuna tanıtma ve benimsetme gayretinde olmuştur.
  • Çeşitli gazete ve dergilerde makaleler yayımlayıp İngilizce, Fransızca ve Almancadan çeviriler yaptı.

Ölümü 

  • 5 Şubat 1887 tarihinde çalışma odasında intihar etti.
  • Uyuşturduğu bileklerini kesen Beşir Fuat, ölüme gidişi sırasında yaşadıklarını bir kâğıda not etti:

“Ameliyatımı icra ettim, hiçbir ağrı duymadım. Kan aktıkça biraz sızlıyor. Kanım akarken baldızım aşağıya indi. Yazı yazıyorum, kapıyı kapadım diyerek geri savdım. Bereket versin içeri girmedi. Bundan tatlı ölüm tasavvur edemiyorum. Kan aksın diye hiddetle kolu kaldırdım. Baygınlık gelmeye başladı.”

  • Beşir Fuat, zabıt memuruna hitaben yazdığı mektupta ise ölümünden kimsenin sorumlu tutulmamasını talep ederek şunları yazmıştır:

“Size anlatmaya mecbur olmadığım bazı sebeplerden dolayı, terk-i hayata mecburiyet gördüm. Kendi kendimi öldürdüm. Benim yazım ve imzam, âlem-i matbuatta bulunan muharrirlerce (yazarlarca) malumdur. Binaenaleyh beyhude işgüzarlık edeceğim diye zaten matem içinde bulunan familyam azası (ailemin üyeleri) hakkında, bi-lüzum (lüzumsuz) tahkikata girişip de onları iz’ac (rahatsız) etmeyiniz. Şu itirafnamem intiharın vukuunu müsbittir. (…nasıl gerçekleştiğini ispatlar niteliktedir) Sizin vazifeniz bu kâğıdı alıp bir jurnalle makamına takdim etmekten ibarettir. Vücudumu teşrih olunmak üzere Mekteb-i Tıbbiyeye teberruan bahşettim. Cenaze oraya naklolunmalıdır.”

  • Mektubunda cesedini kadavra olarak Tıbbiyeye bıraktığını yazmışsa da vasiyetine uyulmadı. Cenaze, Eyüp Sultan Mezarlığına defnedilmiş ancak mezar zaman içinde kaybolmuştur.
  • Yakın arkadaşı Ahmet Mithat Efendi’ye bıraktığı mektuba göre iki yıldır intihar etmeye niyetli olduğu ve eylemi gerçekleştirmek için uygun zaman kolladığı anlaşılmaktadır.
  • Yazarı intihara sevk eden nedenlerin başında ağır psikiyatri hastası olan annesi ile iki yaşındaki oğlu Namık Kemal’in ölümleri olmuştur. Beşir Fuat’ı etkileyen başka bir nokta da annesindeki rahatsızlığın zaman içinde kendinde de görülmesi ihtimalidir.

Hakkında Söylenenler…

Pek az intihar vakası Beşir Fuat’ınki kadar zaman bakımından ani, mahiyet bakımından sebepsiz ve şekil bakımından dikkate şayan olmuştur. (Orhan Akay)

Don Kişot’u kitaplar çıldırtmıştı, Beşir Fuat’ı kitaplar öldürdü. (Cemil Meriç)

Beşir Fuat’ın o devirde çok tesirli olan tenkitleri sayesinde, gözyaşı ve verem edebiyatı ve onun dayandığı boş, şişkin ve süslü üslûp değerini kaybeder. Günlük hayatı anlatan, gerçeğe dayanan, mübalağasız, sade bir anlatış tarzına gidilir. (Mehmet Kaplan)

  • Materyalist felsefeyi ve natüralizmi benimseyen ilk Türk düşünürüdür.
  • Pozitivizmden ilk bahseden hatta bu felsefi düşünceyi dönem aydınlarına tanıtan kişidir (İlk pozitivist).
  • Pozitif bilimlerdeki neden-sonuç ilişkisinin edebiyata da yol göstermesi gerektiğini savunmuştur (realizm ve natüralizm).
  • Romantizme yönelttiği güçlü eleştirilerle Türk romanındaki gözyaşı ve verem edebiyatına son vermiştir.
  • Türk yazın hayatında akademik / objektif eleştiri kültürünün yerleşmesi konusunda önemli kazanımlar sağlamıştır.
  • Victor Hugo” adlı eseri, ülkemizde yazılmış ilk eleştirel biyografi çalışmasıdır. Bu eserinde Hugo’dan bahsederken sözü çoğu kez romantizm-natüralizm karşıtlığına getirerek yeni mektebi ve onun kurucusu olan Zola’yı ve görüşlerini övmüştür.
  • Hayatı boyunca on beş kitap, iki yüzden fazla da makale yayımlamıştır.

Önemli Eserleri: Victor Hugo, Beşer, Voltaire, İntikad (Muallim Naci ile), Mektubat (Fazlı Necib ile), İki Bebek (tiyatro çevirisi), Binbaşıyı Dâvet (tiyatro çevirisi), Birinci Kat (tiyatro çevirisi) Not: Yazarın bu eserlerinin yanı sıra yabancı dil öğretimi ile ilgili kitaplar da yazmıştır.

Yararlanılan Kaynaklar

  • Ahmet Mithat Efendi ve Orhan Okay’ın Gözünden Beşir Fuat’ın İntiharı, Mehmet Cihangir
  • 19. Yüzyılda Batı’daki Pozitivist Akıl Anlayışının Türk Düşünürleri Üzerindeki Etkisi, Mürsel Tekin
  • Edebiyatçılar Ansiklopedisi, Beşir Fuat, YKY
  • TDV İslam Ansiklopedisi, Beşir Fuad Maddesi, M. Orhan Okay


Cover Image

TÜRK EDEBİYATI DİL ANLATIM: NANA (EMİLE ZOLA)

Şubat 2, 2010 Okuma süresi: ~1 dakika
Romanın kahramanı olan Nana, önceleri bir tiyatro oyuncusuyken daha sonra hayat kadını olarak geçimini sağlamak zorunda kalmıştır.Emile Zola bu romanda bir kadının hayat serüveninde aslında bir toplumun ve bir rejimin çürüyüşünü cinsellik ve şiddet ekseninde ele alır.Bu yüzden yazıldığı zaman çok tartışılır.Bazı eleştirmenler eseri beğenmiş bazıları ise yerden yere vurmuşlardır.

TÜRK EDEBİYATI DİL ANLATIM: FRANSIZ EDEBİYATI

Ocak 27, 2010 Okuma süresi: 12 dakika
BATI EDEBİYATI, Edebiyat, EGZİSTANSİYALİZM, FRANSIZ EDEBİYATI, NATURALİZM, REALİZM, ROMANTİZM
MONTAİGNE (16. yy):

Deneme türürnü başlatmıştır.Frtansızcayı yazı dili haline getirmiştir.

Başlıca eserleri: Denemeler

CORNEİLLE (17.yy):

Başlıca eserleri: Horace, Le Cid, Cinna,Polyeucte

LA FONTAİNE (17. yy):

Ünlü fabl yazarıdır.Yunan fabl ustası Aisopppes’ten (Ezop) etkilenmiştir.

Başlıca eserleri: Fabllar (12 ciltlik eser)

MOLİERE (17. YY):

Komedyanın en büyük ustasıdır.Güldürürken düşündüermeyi amaçlar.Gülünç durumları eserlerine almış,olumsuz tipleri işleyerek insanlara ders vermeyi amaçlamıştır.

Başlıca eserleri:Tartuffe, Don Juan, Zoraki Tabip, Cimri, Kibarlık Budalası, Hastalık Hastası, Kocalar Okulu, Kadınlar Okulu, Gülünç Kibarlar

RACİNE (17. YY):

Trajedi yazarıdır.Trajediyi yeniden canlandırmış ve yozlaşmaktan kurtarmıştır.Eski Yunan Şairi Euripides’in etkisindedir.

Başlıca eserleri: Andromakhe, Athaile,Britannicus, Berenice, İphigene,Phedre

LA BRUYERE (17. YY):

Çizdiği tipleri yargılar,över veya yerer.İnsan kusurlarını ele alarak mükemmel insanı amaçlamış ve bu yolda 1000’in üzerinde karakter çizmiştir.

Başlıca eserleri: Karakterler

LA ROCHEFOUCAULD (17.YY):

Özdeyiş türürnün kurucusudur.

Başlıca eserleri: Özdeyişler

MADAME DE LA FAYETTE (17. YY):

Çağdaşları gibi tiyatro ile ilgilenmemiş, roman türünde eserler vermiştir.Cervantes’ten sonra roman yazan ikinci yazardır.Prencecce De Cleves adlı eseri ilk psikolojik romandır.

Başlıca eserleri: Prenses de Cleves,La Prenses de Montpensier

FENELON(17.yy):

Klasizm akımına bağlı bir romancıdır.Ünlü Telemak” adlı eseri Yusuf Kamil Paşa tarafından tercüme edilerek yurdumuza kazandırılan ilk romandır.

Başlıca eserleri:Telemak

VOLTAİRE (18.yy):Fransız ihtilalinin hazırlayıcılarındandır.Kralı eleştirince hapse atılmış ve hapishanede yazdığı “Le Henriade” adlı uzun destansı şiiriyle kralın affını kazanmıştır.Romantizm akımına bağlıdır.

Başlıca eserleri: Candide, Le Henriade, Hikayeler,Felsefe Sözlüğü

J.J.ROUSSEAU (18.yy):

Ünlü felsefecilerdendir.Eserleriyle Fransız İhtilalinin hazırlayıcısı olmuştur.”Romantik” sözcüğünü ilk kullanan aydındır.

Başlıca eserleri: Emile, Toplum Sözleşmesi, Nutuklar, İtiraflar, Uygarlığın Kötülükleri

STENDHAL (19.yy):

Psikolojik roman çığırını açmış, romantizmden realizme geçişin öncülerinden olmuştur.En büyük realistlerden biri olmuştur.Romanlarının yanısıra gezi, anı,deneme,hikaye kitapları da vardır.

Başlıca eserleri: Parma Manastırı, Kırmızı ile Siyah, Kastro Rahibesi, Racine ve Şekspir, Roma’da Gezintiler

LA MARTİNE (19.yy):

Klasizmden romantizme geçişin şairlerindendir.Şiirin yanısıra hikaye,anı,tarihi anı yapıtları da vardır.İstanbul’da Abdülmecid’le görüşerek Osmanlı tarihini araştırmıştır.

Başlıca eserleri:Şairane Düşünceler,Göl, Bir Meleğin Düşmesi,Graziella, Raphael

HONORE de BALZAC (19.yy):

Fransa’da edebiyat alanında romantizmin egemen olduğu bir dönemde realizmin öncülüğünü yapmıştır.Para kazanmak adına farklı adlarla tarihi,mizahi ve egzotik romanlar yazmıştır.Bir toplum tarihi yazmak amacıyla eski ve yeni romanlarını üç bölüm altında toplayarak “İnsanlık Komedyası” adını verdiği 12 ciltlik bir nehir roman yarattı.100 civarında eser yazdı.

Başlıca eserleri: Vadideki Zambak, Goriot Baba, Eugenie Grandet, köylüler, İki Yeni Gelinin Hatıraları, Betty

VİCTOR HUGO (19.YY):

Romantizmin kurucusu ve en büyük temsilcisidir.Cromwel adlı eserinin önsözünde romantizmin ilkelerini açıkladı.Daha sonra yazdığı Hernani adlı eseri klasizm akımını sarsmış ve romantizmin hakimiyetini başlatmıştır.

Başlıca eserleri:Cromwel,Hernani,Kral Eğleniyor,Notre Damın Kamburu,Sefiller,İzlanda Hanı

ALEXANDRE DUMAS_PERE (19.yy):

üç yüz civarında macera romanı yazmıştır.Kendisiyle aynı adı taşıyan oğlu da tanınmış yazar olduğu için ismine “pere” (baba) sıfatı eklenir.romanlarında iyi-kötü ayrımı bellidir.

Başlıca eserleri:Üç Silahşörler, Monte Cristo kontu, Demir Maskeli Adam

GUSTAVE FLAUBERT (19.yy):

Realizm akımını başlatan yazar olarak bilinir.Madame Bovary adlı eseri gerçekçilik ilkeleriyle yazılmış ve ahlaksızlığı teşvik ettiği gerekçesiyle eleştirilmiştir.

Başlıca eserleri: Madame Bovary, Bir Delikanlının Hikayesi,Duygusal
Eğilim,Salambo

GUY de MAUPASSANT (19.YY)

Öykülerinde olay anlatımı ön plandadır.Gözleme önem vermiştir.Böylece naturalizm akımı içinde yer almıştır.

Başlıca Eserleri: Bir Hayat, Ölüm Kadar Acı, Kartopu, Ayışığı

ALPHOSE DAUDET (19.yy):

Naturalistlerdendir.Goncourt Akademisi üyelerindendir.İyimser ve canlı bir anlatımı vardır.

Başlıca eserleri:Değirmenimden Mektuplar, Pazartesi Hikayeleri, Bir çocuğun Hayatı, Sapho, Torasconlu Tartarin, Jack

GONCOURT KARDEŞLER (19.yy):

Edmont de Goncourt ve Jules de Goncourt adlı kardeşlerdir.Naturalizmin Emile Zola’dan sonraki en büyük temsilcileridir.Goncourt Akademisi’ni kurarak her yıl en güzel romanı yazan romancıya verilmek üzere 5.000 franklık bir de para ayırdılar. Goncourt Edebiyat Ödülü’nü kazanan roman, her yıl Fransız edebiyat hayatında, önemli bir yer alır. Bu ödül, hala verilmektedir.

Başlıca eserleri:Journal,Manete,Saloman

EMİLE ZOLA (19.yy):

Naturalizmin kurucusudur. sosyoloji,psikoloji ve genetik bilimini eserlerine uygulamıştır.

Başlıca eserleri: Germinel, Nana, Meyhane, Gerçek Para, Toprak

JULES VERNE (19.yy):

Bilim-kurgu türü romanların ilk ve en önemli yazarıdır.

Başlıca eserleri: Arzın Merkezine Seyahat, Denizler Altında 20.000 Fersah, İki Sene Okul Tatili, Seksen Günde Devrialem,Aya Seyahat

CHARLES BAUDELAİRE (19.yy):

Sembolizmin öncüsü olan şairdir.şiirlerinde kapalı bir anlatımı benimsemiştir.Şiirlerinde biçimsel yönden kusursuzluğu amaçlamış ve musıkiye önem vermiştir.Amerikelı şair Edgar Allan Poe’den etkilenmiştir.

Başlıca eserleri: Kötülük Çiçekleri

JEAN PAUL SARTRE (20.YY):

Bireyi önemseyen “varoluşçuluk” akımının öncüsüdür.

Başlıca eserleri: Varlık ve Hiçlik, Akıl Çağı, Yaşanmayan Zaman,Diyalektik Aklın Eleştirisi

ALBERT CAMUS (20.yy):

Egzistansiyalizm(varoluşçuluk) akımının öncülerindendir.ölüm, anlamsızlık ve nihilizmin etkisindedir.Yazara göre dünya boş ve anlamsızdır.

Başlıca eserleri: Veba,Yabancı, Düşüş,mutlu ölüm,Sisyphe Efsanesi,Başkaldıran İnsan


Hakkında

Bu kısım siten hakkında bilgi verir. Burayı değiştirmek ve düzenlemek için admin->eklentiler->tanımı düzenle

Etiketler