Cover Image

Menevşeler Ölmemeli Tema, Konu, Ana Çatışma, Olay Örgüsü, Anlatıcı, Bakış Açısı

Ekim 7, 2024 Okuma süresi: 10 dakika
Menevşeler Ölmemeli Tema, Menevşeler Ölmemeli Konu, Menevşeler Ölmemeli Ana Çatışma, Menevşeler Ölmemeli Olay Örgüsü, Menevşeler Ölmemeli Anlatıcı, Menevşeler Ölmemeli Bakış Açısı

‘un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
 
ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
 
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Menevşeler Ölmemeli Tema, Konu, Ana Çatışma, Olay Örgüsü, Anlatıcı, Bakış Açısı üzerine bir paylaşım yapacağız. 
 
İyi çalışmalar..


 


destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

Hazırlayan: Mustafa ŞAHİN


Menevşeler Ölmemeli Tema, Konu, Ana Çatışma, Olay Örgüsü, Anlatıcı, Bakış Açısı

1-YAZAR: Mustafa Necati SEPETÇİOĞLU

2-TEMA: Yalnızlık

4-KONU: Yalnızlık ve yabancılık duygusu

4-ANA DÜŞÜNCE: Dünyayı sevmek isteyen genç ile büyük şehrin yabancılığı arasındaki tezata dayanır.

5-HİKAYENİN TÜRÜ: Durum hikâyesi

6-KİŞİLER: Büyük ve kalabalık bir şehirde yalnız bir genç ve çiçek satan adam

7- ZAMAN VE MEKAN: Zaman ve mekân hakkında kesin bir bilgi verilmiyor. Sadece karlı bir akşam vakti hava kararmak üzeredir. Şehir soğuk ve cadde kalabalıktır.

8- ANA ÇATIŞMA:

9- DİL , ÜSLUP: Dili çok sade değildir. Yer yer devrik cümlelere ve söz sanatlarına yer verilerek hikayeye şiir havası veriliyor.Daha ilk cümleden itibaren yazar ,objektif âleme duygular yükleyen bir ifade kullanmaya başlıyor: ‘Kar uyuşuk, isteksiz ve zevksiz yağıyordu’.

Hikâyede tasviri anlatım fazladır. Kişiler ve çevre ayrıntılarıyla tasvir edilmiştir.Yazar, hikâye kahramanının portresini çizer. Bu tasvire göre hikâye kahramanının mizaç ve kaderi âdeta çehresiyle yazılmıştır ”Kaşları gözlerini büsbütün yalnız bırakmıştı”

Bir tabiat hadisesi olan kar ne duyar, ne düşünür, ne de ister. Yazar ”uyuşuk,isteksiz ve zevksiz” kelimeleriyle âdeta onu beşerileştiriyor. Bundan sonra gelen cümlelerde de buna benzer ifadeler var. Sepetçioğlu’nun hikâye ve romanlarında eskilerin ”teşhis” dedikleri bu ifade özelliklerine sık sık rastlanır.

10-ÖZET / 
Mustafa Necati Sepetçioğlu bu hikâyesinde insanların birbirini yakından tanıdığı ve sevdiği bir çevreden büyük şehre gelen şair ruhlu bir gencin yalnızlık ve yabancılık duygusunu anlatıyor.Dünyaya onun gözleriyle bakıyor.Bu bakış tarzı, dış alemi şair ruhlu gencin duygularıyla dolduruyor ve hikâyeye bir şiir havası veriyor.

”Menevşeler Ölmemeli”dünyayı sevmek isteyen genç ile büyük şehrin yabancılığı arasındaki tezada dayanır.Menevşeler şair ruhlu gencin sevgisini ifade eder ve sembolik bir anlam taşır.

Mevsim kış ve vakit akşama yakındır.Akşam vakti herkes evine gider.Şehirde insanlar kendi içlerine kapalıdırlar. Hikaye kahramanı bunu bencillik olarak yorumlar,sebebi üzerine düşünmez.içi sevgiyle doludur.Herkesi ve dünyayı kucaklamak ister.Fakat gördüğü her şey ona yabancıdır.Büyük şehirde insanlarla yakından münasebet kuramayış dünyaya bakış tarzları hiç de böyle değildir.İş ve ev hayatı , büyük şehre ilk gelenlerdeki yalnızlık ve yabancılık duygusunu siler.

Bu kaçış sırasında delikanlı menekşe satan bir adama rastlar. Menekşeler şair ruhlu delikanlının duygularını birdenbire değiştirir.

Menekşeler , delikanlıya uzaklardaki sevgilisini, yazı, dostluğu,myakınlığı hatırlatır. Fakat menekşeler,az sonra delikanlının elinde solmaya başlar.Delikanlı satıcının arkasında koşar.Çiçekleri ona verir.Menekşeler satıcının elinde yeniden dirilir.Delikanlı satıcı ile konuşurken bu dirilişin sebebini anlar.Satıcı yalnız değildir,evde bir bekleyeni vardır.Büyük şehirde, yalnız insanın elinde çiçekler de ölür.

11-OLAY ÖRGÜSÜ:

Hazırlanıyor.

Menevşeler Ölmemeli Tema, Menevşeler Ölmemeli Konu, Menevşeler Ölmemeli Ana Çatışma, Menevşeler Ölmemeli Olay Örgüsü,HİKAYE TAHLİL,
Menevşeler Ölmemeli Tema, Menevşeler Ölmemeli Konu, Menevşeler Ölmemeli Ana Çatışma, Menevşeler Ölmemeli Olay Örgüsü,HİKAYE TAHLİL,


Hacı Hikayesi teması, konusu, iletisi, anlatıcı, zaman, mekan bakış açısı tahlili

Ekim 4, 2024 Okuma süresi: 23 dakika
Mustafa Necati Sepetçioğlu Hacı Hikayesi, Hacı Hikayesi teması, Hacı Hikayesi konusu, Hacı Hikayesi iletisi, anlatıcı, zaman, mekan bakış açısı tahlili, İncelemesi, Mustafa Necati Sepetçioğlu Hacı Hikayesi, Hacı Hikayesi teması, Hacı Hikayesi konusu, HİKAYE TAHLİL, HACI HİKAYESİ TAHLİLİ,

‘un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
 
ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
 
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Hacı Hikayesi teması, konusu, iletisi, anlatıcı, zaman, mekan bakış açısı tahlili üzerine bir paylaşım yapacağız. 
 
İyi çalışmalar..


 


destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

Hacı Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi 

.


.
Hacı Sıkıntısı Hikayesi Yazarı:  

  • Mustafa Necati Sepetçioğlu

Hacı Hikayesi Yazarının Bağlı Olduğu Hikaye Eğilimi: 

  • Milli – Dini Duyarlılıkla yazılan hikaye anlayışı

Hacı Hikayesi Özeti:
  • Anlatıcı olan kişi, yani yazar bir yolculuktan sonra Antakya’ya gelmiştir. İnince bir çocuktan gazete alır. Çocuğun adı Hacı’dır. Hacı Türkçeyi zor kullanan muhtemelen Arap bir çocuktur. Yazar gazeteyi alırken fazla para verir. Para üstü kalır. Para üstü kalınca yazar almak istemez ve Hacı’ya vermek ister. Çocukta karşılıksız verilen ve sadaka gibi acıyarak verilen bu parayı kabul etmez başka gazete de vermek ister. Yazar gazete almayacağını söyler. Bunun üstüne Hacı bu parayı kabul edemeyeceğini söyleyerek sinirlenir. Şoför olan Sami’ye eve bırakılma karşılığında parayı alabileceğini söyler. Bunun üstüne yazar, Sami ve Hacı giderler. Hacı’yı eve bırakırlar. Hacı ve ailesi yazar ve Sami’yi eve davet eder. Misafirperverliklerini gören yazar mest olur. 


Hacı Hikayesi  Teması, Konusu : 

  • merhamet, sevgi ve misafirperverlik

Hacı Hikayesi  Kahraman: 
  • Kahraman anlatıcı yani yazar
  • Gazete satan çocuk Hacı
  • şoför Sami


Hacı Hikayesi  Zaman: 
  • Hikayede belli bir zaman yok


Hacı  Hikayesi  Mekan: 


Hacı Hikayesi Anlatıcı: 

  • Hikaye 1. Kişi ağzından anlatılmaktadır

Hacı Hikayesi Bakış Açısı:  

  • Kahraman bakış açısıyla yazılmıştır.

Hacı Hikayesi Yazarı Hakkında Bilgi:

Mustafa Necati Sepetçioğlu
Cumhuriyet Dönemi sanatçılarındandır. Edebiyatımızda tarih konulu roman yazarları arasında öncüdür. Türk gençliğine millî bilinci kazandırmayı amaçlamıştır. Türk edebiyatındaki yerini popüler nitelikli tarihî romanlarıyla edinmiştir. Türkçenin cümle yapısını bozmamaya çalışmış ve özellikle yakından bildiği Zile ağzının kelimelerini eserlerinin tarihî atmosferini oluşturmakta kullanmıştır. Hikâyelerinde daha çok yalnızlık, özlem, ayrılık, dostluk gibi temaları nesnelerden ve mekânlardan yararlanarak anlatmıştır. Hikâyelerinde bir sosyal meseleyle ya da açık mesajı olan bir konuyla karşılaşılmaz.

Yazarın bazı eserleri şunlardır:
Abdürrezzak Efendi, Menevşeler Ölmemeli (hikâye); Kilit, Anahtar, Kapı, Konak, Çatı, Üçler Yediler Kırklar, Bu Atlı Geçide Gider, Geçitteki Ülke, Karanlıkta Mum Işığı (roman);

Çardaklı Bakıcı, Köprü, Son Bloklar, Büyük Otmarlar, Her Bizans’a Bir Fatih, Yunus Emre (oyun);

Yaratılış ve Türeyiş Türk Destanı, Türk-İslam Efsaneleri, Türk Destanları, Dede Korkut (araştırma-inceleme).


Cover Image

Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi

Ekim 4, 2024 Okuma süresi: 29 dakika
Orhan Kemal Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Can Sıkıntısı  Hikayesi Konusu, Can Sıkıntısı Hikayesi Üslup Özellikleri Can Sıkıntısı Hikayesi Teması, Can Sıkıntısı Hikayesi Kahramanları, Can Sıkıntısı Hikayesi Zaman, Can Sıkıntısı  Hikayesi Mekan Tahlili İncelemesi


‘un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
 
ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
 
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi  üzerine bir paylaşım yapacağız. 
 
İyi çalışmalar..


 


destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

Hazırlayan: Mustafa ŞAHİN


Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi 
.
.
.Can Sıkıntısı Hikayesi Yazarı:  Orhan Kemal


Can Sıkıntısı Hikayesi Yazarının Bağlı Olduğu Hikaye Eğilimi: Okuduğunuz hikâye, toplumcu gerçekçi eğilimin izlerini taşımaktadır. Bu anlayışta sanat eseri bir düşünceyi ifade etmek için araç olarak kullanılır. Yazar, okuyucuyu yönlendirme amacını taşır. Toplumdaki sosyal ve ekonomik sorunlar ideolojik bir yaklaşımla ele alınır. Toplumun sorunlarını dile getirme, toplumu yönlendirme ve yer yer de toplumsal sorunlar karşısında çözümler sunma bu eğilimdeki yazarların öncelikleridir.


Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti:
Altı çocuklu genç bir anne olan Fethiye teyzesi Ayda’yı ziyarete gider. Vapurda çocuklarını görenler şaşırır. Fethiye hallerinden memnun olduğunu ve yaşama sevinciyle dolu olduğunu ifade eder. O ziyarette iken kocası Sami işten gelmiş ve ailesi için aldığı balıkları pişirmiştir. Karısı geç kalınca evdeki oğlu Ayhan ile konuşur. mühendis olmak istediğini söyleyen Ayhan babasından güzel bir söz duyamaz. İşin aslı baba olan Sami’nin de çocukluk hayalidir. Üzülür ve çaresiz kalır ancak eşi Fethiye’nin desteği ile mutlu bir ortam oluşur. Fakir ancak mutlu bir aile tablosu çizilir.

Can Sıkıntısı  Hikayesi  Teması, Konusu : Bu eser, fabrika işçilerinin hayat mücadelesini ve yaşama sevincini yansıtan bir hikâyedir. Eser; yoksulluklara, kent hayatının getirdiği zorluklara rağmen yaşama sevincini ve aile bağlarını yansıtan bir hikâye olarak edebiyatımızda ilgi görmüştür.


Can Sıkıntısı Hikayesi  Kahraman: 
Fethiye: Altı çocuklu genç bir anne

Sami: Dokumacılık yapan bir baba. İyi kalpli fedakar biri

Ayda: Fethiyenin teyzesi

Ayhan: ailenin büyük çocuğu

Çocuklar: isimleri geçmez ancak altı erkek çocuk olduğu ifade edilir.

Vapurdaki yolcu kadınlar: Annenin haline şaşırır ve onunla konuşurlar.


Can Sıkıntısı Hikayesi  Zaman: 
Net bir tarih, zaman yok. Ancak zaman ifadeleri var. Güneşin batışını ifade eden kızıllık. Saat yedi veya yedi buçuk ifadeleri yer almakta.


Can Sıkıntısı  Hikayesi  Mekan: 
Mekan İstanbul . Bazı mahalle ve semt adları da var. Sarıyer, Yeşirdirek.. Bununlar birlikte ailenin evi de var. Basit bir gecekondu. Bir oda ve mutfaktan oluşuyor.


Can Sıkıntısı Hikayesi Anlatıcı: Anlatım 3. kişi ağzından yapılmıştır. 


Can Sıkıntısı Hikayesi Bakış Açısı:  HMetinde hakim, Tanrısal bakış açısı kullanılmıştır. Şu cümlelerden anlaşılıyor: “Gözlerini tekrar çocuklarına çevirdi, baktı, baktı… Bakarken heyecanlanıyordu. Birden kendini tutamadı, açık pencere önünde bıcırdayıp duran oğlanların dördünü birden kucaklamak istercesine kollarını açtı.”

Can Sıkıntısı Hikayesi  yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlar:

1950lerde yazılmış bir hikaye. O dönemde aileler genellikle fakirdir. Özellikle kadın çalışmaz. Erkek çalışıp eve ekmek parası getirir. O dönemin bir diğer özelliği çok çocuklu ailelerin olması. Bu gibi unsurlar dönemin gerçekliği ile alakalıdır.

Hazırlayan: Mustafa ŞAHİN


 Can Sıkıntısı Hikayesi Yazarı Hakkında Bilgi:

.

Orhan Kemal (1914-1970)

Cumhuriyet Dönemi sanatçısıdır. Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü’dür. Eserlerinde Orhan Kemal adını kullanmıştır. Edebiyata şiirle başlamış, roman ve hikâye türünde birçok eser vermiştir. Eserlerinde toplumsal hayatın değişen dönemlerini birey ve toplum ilişkileri çerçevesinde gerçekçi bir biçimde dile getirmiştir. Tarım işçilerini, fabrika işçilerini bazen de işsiz insanları konu edinmiştir. Ekmek kavgası için mücadele eden yoksul insanların hayatını kendine özgü bir üslupla ele almıştır. Yazar, oyun ve senaryo türlerinde de eser vermiştir.

Yazarın bazı eserleri şunlardır: 

Ekmek Kavgası, Çamaşırcının Kızı, 72. Koğuş, Grev, Arka Sokak, Kardeş Payı, Mahalle Kavgası, Önce Ekmek (hikâye);

Baba Evi, Avare Yıllar, Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde, Suçlu, Devlet Kuşu, Vukuat Var, Hanımın Çiftliği, Gurbet Kuşları, Eskici ve Oğulları, Bir Filiz Vardı, Müfettişler Müfettişi (roman).

.
.

Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi
Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Can Sıkıntısı Hikayesi Konusu, Can Sıkıntısı Hikayesi Üslup Özellikleri Can Sıkıntısı Hikayesi Teması, Can Sıkıntısı Hikayesi Kahramanları, HİKAYE TAHLİL

Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Can Sıkıntısı Hikayesi Konusu, Can Sıkıntısı Hikayesi Üslup Özellikleri Can Sıkıntısı Hikayesi Teması, Can Sıkıntısı Hikayesi Kahramanları, HİKAYE TAHLİL,


Giderayak Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi

Ekim 4, 2024 Okuma süresi: 23 dakika

Sabahattin Kudret Aksal Giderayak Hikayesi Özeti, Giderayak Hikayesi Konusu, Giderayak Hikayesi Üslup Özellikleri, Anlatım özellikleri Giderayak Hikayesi Teması, Giderayak Hikayesi Kahramanları, Giderayak Hikayesi Zaman, Giderayak Hikayesi Mekan Tahlili İncelemesi

‘un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

ailesi olarak her dönem olduğu gibi
yeni dönemde de sizler için
  • kitap cevapları,
  • konu anlatımı,
  • pdf ders notları
  • testler
  • yazılı soruları

ile her zaman yanınızdayız..

Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 

Giderayak Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, 

Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi 

 üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

Giderayak Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi

Giderayak Hikayesi Yazarı:  Sabahattin Kudret Aksal

Giderayak Hikayesi Yazarının Bağlı Olduğu Hikaye Eğilimi: Bireyin İç dünyasını Esas Alan Hikaye anlayışı, Sabahattin Kudret Aksal’ın bireyin iç dünyasına yönelen, psikolojik derinlikler içeren bir üslubu vardır. “Giderayak” adlı öykü de bireyin içsel sorgulamalarını ve varoluşsal kaygılarını öne çıkaran bir hikâyedir.

Giderayak Hikayesi  Teması, Konusu : Yalnızlık, Yeni hayata atılacak birinin iç hüznü ve heyecanı

Giderayak Hikayesi  Kahraman: Hikaye ilahi bakış açısıyla yazılmıştır ve kahraman ismi Ahmet’tir. Bununla birlikte ismi geçmeyen babası, annesi, arkadaşları vardır.

Giderayak Hikayesi  Zaman: Net bir zaman ifadesi yok ancak zamanı bildiren kelimeler var. Sabah, gece, 4 yıl, çocukken vs.

Giderayak Hikayesi  Mekan: İstanbul, Geldiği küçük kasaba, Gideceği Anadolu kasabası

Giderayak Hikayesi Bakış Açısı: Hikayede ilahi bakış açısı kullanılmıştır.

Metnin üslup özellikleri:

Yazara Özgü Üslup Özellikleri:

  • Akıcılık: Sürükleyici ve doğal bir anlatım var, okuyucuyu sıkmaz.
  • Anlatım Teknikleri: İç monolog, betimleme ve diyalog kullanılmış.
  • Cümle Yapısı: Uzun ve karmaşık cümleler tercih edilmiş.
  • Deyim Kullanımı: Deyimler ve günlük dildeki ifadeler sıkça yer alır.
  • Duygusallık/Coşkunluk: Yalnızlık ve içsel çatışmalar coşkulu bir şekilde anlatılır.
  • Kelime Tercihi: Sade ve günlük kelimelerle anlatım güçlendirilmiş.
  • Nesnellik/Öznellik: Öznellik ön planda, bireyin duyguları yansıtılmış.
  • Söz Sanatları: Yer yer benzetmelerle zenginleştirilmiş sade bir dil kullanılmış.

 Giderayak Hikayesi Yazarı Hakkında Bilgi:

.

Sabahattin Kudret Aksal (1920-1993)

 Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatında daha çok şair kimliğiyle tanınmış, edebiyatın diğer türlerinde de önemli eserler vermiştir. İlk hikâyesi
yirmi yaşındayken yayımlanmıştır. Hayatı boyunca toplam otuz iki hikâye
kaleme almıştır. Yazar hikâyelerinin tamamında eleştirmenlerin “küçük
insan” olarak tanımladığı bireyi; insan, hayat, eşya ve kent çerçevesinde
ele almıştır. Kelimelerin seçiminde ve kullanımında titizdir. Çevre-doğa-zaman-insan ilişkisini düşünce düzeyinde tüm eserlerinde işlemeye
çalışmıştır. Oyunlarında da aile bireyleri arasındaki çelişkiyi ve çatışmaları
konu edinmiştir. 

Yazarın bazı eserleri şunlardır:

 Gazoz Ağacı, Yaralı Hayvan (hikâye); 

Tersine Dönen
Şemsiye, Kahvede Şenlik Var, Kral Üşümesi, Bay Hiç (oyun); Geçmişle Gelecek (deneme); 

Şarkılı Kahve, Gün Işığı, Duru Gök, Eşik, Çizgi, Buluşma (şiir).
.
Giderayak Hikayesi Konusu, Giderayak Hikayesi Teması, Giderayak Hikayesi Kahramanları, Giderayak Hikayesi Zaman, Giderayak Hikayesi Mekan,HİKAYE TAHLİL,
Giderayak Hikayesi Konusu, Giderayak Hikayesi Teması, Giderayak Hikayesi Kahramanları, Giderayak Hikayesi Zaman, Giderayak Hikayesi Mekan,HİKAYE TAHLİL,


Hakkında

Bu kısım siten hakkında bilgi verir. Burayı değiştirmek ve düzenlemek için admin->eklentiler->tanımı düzenle

Etiketler