12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
‘un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 108 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum=
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
ikinci Yeni şiir akımı, Garipçilere tepki olarak ortaya çıktığından şiirin resim, müzik gibi sanatlarla iç içe olmasına karşı çıkan Garipçilerin aksine ikinci Yeniciler şiirin resim ve müzik gibi sanatlarla iç içe olmasına özen göstermişlerdir. Bu da ikinci Yeni şiirine farklı imkânlar sağlamıştır.
ikinci Yeni şiir anlayışının gelişmesinde XX. yüzyılda ortaya çıkan sürrealizm (gerçeküstücülük) ve Dadaizm akımları etkili olmuştur.
Sürrealizm
Andre Breton (Andre Breton) tarafından yapılan bir bildiri ile duyurulan bu akım, aklın denetimini dışlamış, düşüncenin ahlaki ve estetik kaygıdan uzak bir biçimde dile getirilmesi gerektiğini savunmuştur. Sigmund Freud’un (Sigmund Froyd) Psikanaliz Kuramı’ndan etkilenilen bu akımda amaç, bilinçaltının ortaya çıkarılmasıdır. Bilinçaltının anlatımında dilin yetersiz kaldığını düşünen sürrealistler, dile farklı olanaklar sağlamak için noktalama işaretlerini de kullanmamışlardır.
Bu akımın önemli temsilcileri ve eserlerinden birkaçı: Andre Breton “Nadja”, Louis Aragon (Lui Aragon) “Elsa’nın Gözleri”, Paul Eluard (Pol Elua) “Acının Başkenti” sayılabilir.
Dadaizm
Sürrealizmin ortaya çıkmasını sağlayan Dadaizm, Tristan Tzara (Tristan Zara) ve arkadaşlarının XX. yüzyıl başlarında I. Dünya Savaşı’ndan hemen sonraki güvensizlik ve bunalım ortamında Avrupa’da geliştiridikleri bir akımdır.
1920’lerin ortalarına kadar devam eden bu akımda yerleşik dil ve estetik kuralların tümü reddedilmiş, çağrışımların oluşturduğu dil esas alınmıştır.
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1a) “Sesin Senin” adlı şiirin temasını bulup aşağıdaki ilgili alana yazınız.
Tema: Tema sevilen kişinin sesine duyulan hayranlıktır.
Soru: b) Bu tema insana özgü hangi gerçeklikle ilgilidir? Belirleyiniz.
Soru: 2) “Sesin Senin” adlı şiirde geçen Güvenli olmaktan çok güven uyandırıcıdır. ifadesini açıklayınız.
Soru: 3) Çığlık değil, düşünce senin sesin. söyleminde ifade edilmek istenini açıklayınız.
Soru: 4) Şiirde ses ve kelime tekrarlarına çokça yer verilmiştir. Bunun nedenini belirlemeye çalışınız.
Soru: 5) Şiirde kullanılan imge ve söz sanatlarını belirleyiniz.
Şiirde “gülümsemenin tapulu malı olması, sesin ılık olması, şiirin mutfağa koyması” gibi imgeler kullanılmıştır.
“Konuşurken kimseyi dinlememene ne diyeceğiz peki?” dizelerinde istifham (soru sorma) sanatı yapılmıştır. “Güvercin curnatasında yan yana akan iki güverciniz, Sesin / balkona asılı çamaşırcasına / Havalansın” dizelerinde teşbih (benzetme) sanatları yapılmıştır.
Soru: 6) “Sesin Senin” şiiri herkesin okuyup anlayabileceği dil ve anlatım özelliklerine sahip midir? Bunu nedenleriyle açıklayınız.
Soru: 7) Öykünü yanına alabilirsin elbet Müziğini de resmini de dizelerinde ifade edilmek istenen nedir? Açıklayınız.
Soru: 8) “Sesin Senin” şiirinde önce, ifadeler dize ortasında bitirilerek dizelerin hakimiyetine son verilmiş, sonra dize, şiirin en önemli ögesi hâline getirilmiştir. Bu yaklaşımın nedenini belirlemeye çalışınız.
Soru: 9) “Sesin Senin” şiirinde ikinci Yeni’nin ve sürrealizm akımının hangi etkilerinin görüldüğünü belirleyiniz.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 108
12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-108-melis-yayinlari