12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
‘un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 95 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum=
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
HAZIRLIK
(…)
Ahmet Kutsi Tecer’in:
Orda bir köy var uzakta O köy bizim köyümüzdür
diye başlayan şiiri, halkçı şairlere tek bir hedef gösterir: Köy. Aslında bu şiir Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Sanat” şiirinde dile getirdiği anlayıştan pek farklı değildir. Ancak, bu köyü konu alan şiir zevki Halkevleri ve dergileri vasıtasıyla bütün ülkede yaygınlaşır.
(…)
İnci ENGİNÜN, Türk Dili, Türk Şiiri Özel Sayısı IV
Soru: 1) Metne göre Millî Edebiyat anlayışını devam ettiren şairlerin özellikleri nelerdir? Belirleyiniz.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 94
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şairlerden biri olan Ahmet Kutsi Tecer, halk şiiri geleneğine uygun olarak yazdığı “Bağlamacıya” adlı şiirinde coşkun bir ifade ve sade bir dille duygularını dile getirmiştir.
Hece ölçüsü ve koşma nazım biçimiyle yazdığı bu şiirde şair, birçok halk ozanının adından söz etmiş, onları yâd etmiştir.
Ahmet Kutsi Tecer da Millî Edebiyat anlayışını yansıtan şiirler yazan diğer sanatçılar gibi şiirlerinde halk şiirinden aldığı biçimsel etkilenmelere temayı da eklemiş, Anadolu’yu ve Anadolu insanını anlatan şiirler yazmıştır.
Cumhuriyet’ten önce ortaya çıkan Millî Edebiyat anlayışı Cumhuriyet’ten sonra da devam etmiş, Cumhuriyet Dönemi’nde “Millî Edebiyat zevk ve anlayışını yansıtan şiir” olarak adlandırılan bu şiir geleneği, halk kültürü ve milliyetçilik kaynaklarından beslenmiştir.
Bu dönemde başta Beş Hececiler (Faruk Nafiz Çamlıbel, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozan- soy, Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç) olmak üzere Ahmet Kutsi Tecer “Şiirler”, Behçet Kemal Çağlar “Benden İçeri”, Ömer Bedrettin Uşaklı “Yayla Dumanı”, Zeki Ömer Defne “Denizden Çalınmış Ülke”, İbrahim Alaeddin Gövsa “Çanakkale İzleri”, Orhan Şaik Gökyay “Destursuz Bağa Girenler”, Necmettin Halil Onan “Çakıl Taşları” adlı eserleri ile dilin sadeleşmesinde ve hece ölçüsünün yaygın olarak kullanılmasında etkili olmuşlardır.
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) “Kada” kelimesinin anlamını metin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız, tahmininizi çeşitli kaynaklardan kontrol ediniz.
“kada” tahminim: kabahat, suç, hata
“kada” TDK karşılığı: bir kişinin yaptığı yanlış hareketler, kaza.
Soru: 2) Bir şiirin nazım biçimi belirlenirken nazım birimi, kafiye örgüsü, ölçü gibi şekil özellikleri, nazım türü belirlenirken işlediği tema ve konu esas alınır. “Bağlamacıya” adlı şiirin nazım türünü belirleyiniz.
Soru: 3) “Bağlamacıya” şiirinin temasını belirleyinip aşağıdaki ilgili alana yazınız.
Tema: Halk kültürü ve şiiri övgüsüdür.
Soru: 4) Bu türküyü söyler baban, deden de, Sen de destancısı ol bu dağların. bu dizelerde ifade edilmek istenenleri açıklayınız.
Soru: 5) “Bağlamacıya” adlı şiirdeki söyleyicinin özelliklerini belirleyiniz.
Soru: 6) İkinci ve üçüncü dörtlüklerde anlatıcının bağlamacıdan istediği nedir? Açıklayınız.
Soru: 7) “Bağlamacıya” adlı şiirdeki ahenk unsurlarını belirleyip söyleyiniz.
Soru: 9a) “Bağlamacıya” şiirindeki millî, manevi, evrensel değerler ile sosyal, siyasi ve tarihî ögeleri belirleyiniz.
Soru: b) “Bağlamacıya” şiirinde dile getirilen halk edebiyatındaki çalıp söyleme geleneğinin birey ve toplum için önemini belirleyiniz.
Soru: 10) Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren diğer önemli şairleri ve eserlerinden bazılarını sıralayınız.
Milli Edebiyat Önemli Şairleri ve Eserleri:
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 95
12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-95-melis-yayinlari