—; Türk düşünce, kültür ve siyaset tarihinin önemli simalarından biridir. Ona göre tüm toplumsal faaliyetlerin yegâne temeli dildir. İmparatorluk sürecinden ulus-devlete geçiş döneminde yaşayan bu düşünce insanının birçok siyasi, dinî ve kültürel düşünce ve önerileri yeni kurulan Cumhuriyet ile yaşama geçmiştir. Bilimsel bir Türkçülük ortaya koyan yazar, — adlı eserinde Türkçülüğü “Türkçülük, Türk milletini yükseltmektir” diye tarif etmiştir.
3. Parçadaki boşluklara aşağıdakilerden hangileri sırasıyla getirilmelidir?
A) Ömer Seyfettin, Yeni Lisan
B) Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları
C) Halide Edip Adıvar, Yeni Turan
D) Mehmet Emin Yurdakul, Turan’a Doğru
E) Yusuf Akçura, Üç Tarz-ı Siyaset
Aruz sizin olsun, hece bizimdir
Halkın söylediği Türkçe bizimdir
Leyl sizin, şeb sizin, gece bizimdir
Değildir bir mana üç ada muhtaç
4. Aşağıdakilerden hangisinin bu dizelerde ifade edilen anlayışa uygun eser verdiği kesinlikle söylenemez?
A) Celal Sahir Erozan
B) Mehmet Akif Ersoy
C) Rıza Tevfik Bölükbaşı
D) Ali Mümtaz Arolat
E) Ziya Gökalp
5. Aşağıdakilerden hangisi ayraç içinde verilen eserle ilgili değildir?
A) Mehmet Akif Ersoy’un yedi ayrı kitaptan oluşan eserinin adıdır. (Safahat)
B) Halide Edip Adıvar’ın çocukluk günlerinden 1918 yılına kadarki anılarını anlattığı kitabıdır. (Türk’ün Ateşle İmtihanı)
C) Reşat Nuri Güntekin’in Anadolu ile ilgili izlenimlerini topladığı iki ciltlik eseridir. (Anadolu Notları)
D) Refik Halit Karay’ın sürgün yıllarında yazdığı bu eser edebiyatımızda Anadolu’yu realist tarzda ele alan ilk hikayelerdir. (Memleket Hikayeleri)
E) Ahmet Hikmet Müftüoğlu’nun bu hikaye kitabı Türkçülük anlayışına uygun olarak yazdığı hikayelerden meydana gelmektedir. (Çağlayanlar)
Şiir, tiyatro, hikâye, roman, mizah, hiciv gibi edebiyatın birçok türünde eser vermiştir. Bununla birlikte edebiyat tarihimizdeki asıl yerini romancı kimliğiyle almıştır. Romanlarında en çok erdemle ahlaksızlığı çarpıştıran sanatçı, değişik toplumsal konular üzerinde durmuştur. O yılları yaşayan yazarlarda olduğu gibi onun da romanlarının çoğunda savaş yılları ele alınmıştır. Kimi eleştirmenlere göre yazar; halkı okumaya yönlendirme, halkta okuma alışkanlığı ve zevki oluşturma bakımlarından Ahmet Mithat Efendi ile Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın devamıdır.
6. Parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Aka Gündüz
B) Yusuf Akçura
C) Celal Sahir Erozan
D) Ömer Seyfettin
E) Ahmet Hikmet Müftüoğlu
Türkçülük meselesi siyasi alanda ilk defa bu eserde bütün açıklığıyla ele alınmış bunun yanı sıra Osmanlı Devleti’nin takip ettiği ve takip edebileceği politikalar olumlu ve olumsuz yönleriyle incelenmiştir. 32 sayfadan oluşan makale, ilk olarak 1904 yılında Mısır’da yayımlanan “Türk” adlı gazetede dizi halinde yayımlanmıştır.
7. Parçada bahsedilen eser aşağıdakilerden hangisidir?
A) Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak
B) Türkçülüğün Esasları
C) Üç Tarz-ı Siyaset
D) Siyaset ve İktisat
E) Türk’ün Ateşle İmtihanı
Belli başlı konuları Kurtuluş Savaşı, toplumsal sorunlar, çocukluk hatıraları ve aşktır. Kahramanlarını daha çok kadınlar arasından seçen sanatçı, karakter bulmakta başarılıdır. Eserlerinde kadın karakterlerine üstün özellikler vermiştir. Gözlem, tasvir ve tahlillerde başarılıdır. Ancak dağınık, düzensiz bir üslûba sahip olan yazar; dili kullanmada da başarılı değildir.
8. Parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Halide Edip Adıvar
B) Reşat Nuri Güntekin
C) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
D) Refik Halit Karay
E) Ömer Seyfettin
Ona “Millî Şair” denmesinin nedenlerinden biri de ilk kez bu denli sade bir Türkçeyle yazmasıdır. Servetifünun edebiyatının etkin olduğu bir dönemde aruzu hiçbir zaman kullanmamış; dilinin Türkçe, milletinin adının da Türk olduğunu gür bir sesle ifade etmiştir.
9. Parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ömer Seyfettin
B) Ziya Gökalp
C) Mehmet Emin Yurdakul
D) Yahya Kemal Beyatlı
E) Mehmet Akif Ersoy
Millî edebiyatın öncü isimlerinden biri olan sanatçı, hikâye dili ve üslubu ile olduğu kadar, kurgu tekniği bakımından da kendine has bir hikâye anlatımına sahiptir. Tanzimat döneminde edebiyatımıza giren modern hikâye anlayışında, onun hikâyeciliği önemli bir aşama olarak gösterilir. Nitekim onunla hikâye başlı başına bir tür olma vasfı kazanmıştır.
10. Parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Refik Halit Karay
B) Rıza Tevfik Bölükbaşı
C) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
D) Kenan Hulusi Koray
E) Ömer Seyfettin
Türk edebiyatına bir zamanlar — ile — düşüncesini yerleştirmeye çalışan Yahya Kemal’in Osmanlı Türklerini Akdeniz medeniyeti içerisinde gösterme gayreti, ideolojik olmaktan ziyade estetik kaygılar taşımaktaydı. Bu noktadan yola çıkan bu iki sanatçı, Türk zevkini Arap ve Acem tesirlerinden uzaklaştırarak doğrudan doğruya Latin ve Yunan edebiyatına bağlamak istemişlerdir.
11. Parçadaki boşluklara aşağıdakilerden hangileri sırasıyla getirilmelidir?
A) Yakup Kadri, Nev-Yunanilik
B) Şahabettin Süleyman, Nayiler
C) Yakup Kadri, Nayiler
D) Şahabettin Süleyman, Nev-Yunanilik
E) Halide Edip Adıvar, Nayiler
14. Parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Halide Edip Adıvar
B) Aka Gündüz
C) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
D) Ahmet Hikmet Müftüoğlu
E) Refik Halit Karay
Öykü türünün gerçekçiliğe yönelmesi ve Anadolu’ya açılması konusunda öncü bir yazardır. Siyasi tavrı sebebiyle iki kez sürgün hayatı yaşamıştır. Sürgün yıllarının onun edebi kimliği üzerinde etkili olduğu açıktır. 1913’te Sinop’ta başlayan ilk sürgün yılları 1918’de biterken Milli Mücadele’ye muhalif olması nedeniyle 1922’de başlayan ve Ortadoğu’da geçen ikinci sürgün dönemi ise Atatürk’ün isteğiyle çıkarılan afla1938’de sona erecektir.
15. Aşağıdakilerden hangisi parçada sözü edilen yazara ait değildir?
A) Memleket Hikayeleri
B) Yezidin Kızı
C) Bugünün Saraylısı
D) Sürgün
E) Bir Sürgün